Açık uçlu sorular içinde bulunan, boşluk doldurma, kısa metin yazarak cevaplama, rakam yazarak cevaplama gibi soru türleri de, verilebilecek cevaplara ilişkin net kurallar tanımlanabileceği için nesnel olarak yapılandırılabilir.
Bunlar; açık uçlu sorular ve kapalı uçlu sorulardır. Bunlardan açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir. Görüşmelerde genellikle bu tür sorular sorulur.
Açık uçlu sorular, bir göndericinin yanıt olarak bazı bilgiler elde etmek için bir veya birkaç alıcıya yönelttiği sorulardır. Örneğin: Cüzdanım nerede?
Açık uçlu soru, tek bir kelime ya da cümleyle cevaplanması mümkün olmayan, yoruma dayalı sorulara verilen addır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamada, bu yıl uygulanacak olan ortak sınavlarda açık uçlu sorulara yer verileceği açıklandı.
İlgili 42 soru bulundu
Açık uçlu maddelerde; öğrenci cevabını kendisi yapılandırmakta, cevabının gerekçelerini açıklama fırsatı bulmakta ve düşüncelerini özgür olarak ifade edebilmektedir. Cevap özgürlüğü açık uçlu maddelerin en önemli özelliğidir.
Açık uçlu soru, bireyin konu hakkındaki bilgilerini ölçmek amacıyla sorulan, kısa cevaplarla cevaplanması mümkün olmayan ve yoruma dayalı olan klasik bir soru tipidir. Açık uçlu sorular, çoktan seçmeli sorulardan farklı olarak devamında başka soruların da sorulmasına ve kişiyi farklı açılardan ölçmeye olanak verir.
Açık Uçlu Anket Soruları
Yanıtlayan, sorulan soruya kendi kelimelerini ve ifadelerini kullanarak cevap verir. Yanıtlar kendine özgüdür ve kullanıcıya dair daha derin bilgiler alınmasını sağlar.
Nedir bu açık uçlu sorular? Açık uçlu sorular, yanıtlayanlardan soruları kendi sözcükleriyle cevaplamalarını ister ve çoktan seçmeli sorulara veya diğer kapalı uçlu formatlara kıyasla daha fazla bilgiyi ortaya çıkarmak üzere tasarlanmıştır.
Uygulamadaki yönetmelik yazılı sınavlarda Açık Uçlu Soru emrediyor. Çoktan Seçmeli sorulara her dönemde sadece bir sınavda izin veriyor.
Boşluk doldurma etkinliği, bilginin geleneksel ve pasif biçimde yeniden üretilerek daha ziyade test amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Söz konusu kelimeler ancak uygulamalı olarak örnek cümlelerle pekiştirilmesi halinde öğrencilerin aktif kelime dağarcığının gelişmesine katkıda bulunabilirler, ki esas hedef budur.
Boşluk Doldurma sorusu, öğrencinin eksik sözcüğü veya sözcükleri girdiği boş bir alana sahip ifade, cümle veya paragraftan oluşur. Birden fazla boşluklu sorular da oluşturabilirsiniz. Örnek: [Ataerkillik] erkek otoritesine dayanan bir toplumsal örgütlenme düzenidir.
Açık uçlu öğrenme çevrelerinde öğrencilerin günlük deneyimlerine ilişkin temel yorumlarında yardımcı olmak üzere; gerçek ve karmaşık durumların yer aldığı etkinliklerde derin bir biçimde düşündürmek için problem bağlamlarına yer verilmektedir.
Açık uçlu sorunun cevabı bir veya iki paragraf olabilecektir. Tarihsel bir dönemin özelliklerini yazmak, iki düşünürün bir olaya ilişkin görüşlerini kıyaslamak, iki roman yazarının üsluplarını belli bir açıdan karşılaştırmak açık uçlu sorulara örnek olarak verilebilir.
Bir ifadenin doğru olup, olmadığının sorulması için sorulan sorulara evet-hayır soruları (veya kutup soruları) adı verilir ve prensipte bu sorulara "evet" ya da "hayır" (veya diğer dillerde benzer sözcükler) şeklinde yanıt verilir.
Açık uçlu sorular bazı zorlukları da getiriyor. Çoktan seçmelilerin yanıtları tamamen makinelerle okunuyor. Açık uçlu sorularda yüzde 100 objektiflik biraz zor. Bu nedenle açık uçlu soruları cevap kağıdının kime ait olduğunu bilmeyen birden fazla 'insan puanlayıcı', elektronik ortamda değerlendirecek.
Okullarda 5. sınıftan 12. sınıfa kadar öğretmenler tarafından yapılacak sınavlar açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacaktır. Ülke, il ve ilçe geneli ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşabileceği gibi bu sınavlarda açık uçlu sorulara da yer verilebilecektir.
Seçimli (isteğe bağlı) maddeler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Sorular açık, anlaşılır bir biçimde sorulmalıdır. Sorular öğretim hedefleri ile ilişkili olarak hazırlanmalıdır. Örnek yanıt anahtarı ya da bir rubrik oluşturulmalıdır.
Açık uçlu sorular adaylarda kritik düşünme, karar verme ve problem çözme alışkanlıklarının gelişmesine de katkı sağlıyor. Açık uçlu soru sisteminde, bir taraftan adayların yorumlama becerisi ölçülürken diğer taraftan adayların kişisel düşünce ve görüşlerinin açığa çıkarılması sağlanıyor.
Açık uçlu soruları yazarken; Sorular birbirinden bağımsız yanıtlanmalı, bir sorunun yanıtı diğeri için kullanılmamalıdır. Yanıtı sınırlandırılmış açık uçlu sorular hem daha çok soru sormaya olanak sağlaması hem de puanlamanın daha kolay olması nedeni ile daha çok tercih edilmesi gereken bir formattır (Haladayna, 1997).
Bu soru, katılımcıları cevap vermeye yönlendirmek için bir ifade içerir ve çoğunlukla “Değil mi” veya “Değil mi” gibi olumsuz unsurlar içerir. Bir başka Etiket Sorusu örneği de Web sitesi değerlendirme anket sorusudur, örneğin: “Web sitemiz kullanıcı dostu ve duyarlıydı, değil mi?”
Soru sırası nedir? Sıralama Sorusu, yanıtlayıcıların yanıt seçeneklerini tercihlerine göre sıralamalarına olanak tanır. Sıralama Ölçeği, yanıtlayanların çoktan seçmeli seçenekleri yeniden düzenlemelerine ve belirli bir sıraya göre sıralamalarına olanak tanıyan bir anket sorusu türü olarak tanımlanır.
Huni Sorular: Daha fazla ayrıntı almanıza yarayan sorulardır. Verilen Cevaplara göre yönlendirilir. Sondalama Sorular: 5N tekniği de diyebileceğimiz yöntem ile konuya açıklık getirir ve elde etmek istediğiniz tüm verileri elde edersiniz.
Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 23 Temmuz 2023 tarihinde saat 18.15' ten itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle 10 gün süreyle erişebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri