Boşluk, içgüdüsel olarak projeksiyonladığımız şeye karşılık gelen gerçek bir varoluş yolunun yokluğu – tam bir yokluk anlamına gelir.
Kent, mimari nesnelerin bir araya gelmesinden oluşan bir bütün gibi düşünülürse bu bütünün oluşturan mimari nesneler doluluk, bu nesnelerin arasında kalan alanlar ise boşluk olarak değerlendirilebilir.
Sanatta boşluk, herhangi bir sanat eserinin yokluğundan daha fazlası olan, üzerinde düşünülmesi ve tartışılması gereken bir kavramdır. Buna ilave olarak, sanatta hiçliğin sunumundan sonra ne olacağı başka bir tartışma konusudur. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Hiçlik, Boşluk.
Genellikle Büyük Hiçlik veya Büyük Boşluk olarak adlandırılan Boötes Boşluğu, beklenilebilecekten daha az galaksinin bulunduğu gerçek bir uzay alanıdır ve gerçekten de boş olmaya çok yakındır. 250 ila 330 milyon ışık yılı genişliğiyle bildiğimiz en büyük boşluklardan biridir.
Sosyal ve özel alanlarda insan varlığına özgü boşluğun en temel tezahürü, insanın dünyadaki temel durumunu etkileyen ve biçimlendiren ontolojik anlamında fark edilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Boşluk, atomlara kendi içinde hareket etme olanağı sağlayan mekan, yer olarak gerçektir. Bu gerçeklik boşluğun kendi başına gerçekliğidir.38 Boşluğun var olmak için atomlara ihtiyacı yoktur aksine atomların hareket ederek evreni oluşturmak için boşluğa ihtiyaçları vardır.
Mekan ve boşluk birbirlerini karşılıklı olarak etkilemektedirler. Mekan, içindeki nesneler, özneler, sesler, imgeler, duvardaki izler ya da boşluğuyla bir bü- tündür. Bu bütünlük içinde boşluk, mekanın belleği olarak tanımlanabilir.
Gerçek boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek hiçbir hükmün bulunmaması halidir. Gerçek olmayan boşluk: Bir hukuk kuralının çok geniş tutulmuş olan mevcut kapsamında somut olaya uygulanması durumunda hakkaniyete aykırı sonuçlar ortaya çıkıyorsa gerçek olmayan boşluk söz konusudur.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini kestiremediği halde hayattan keyif almama, acı çekme, günlük hayatı sürdürecek gücü kendinde bulamama ve genel mutsuzluk hali içerisinde olma durumudur. Diğer bir deyişle duygusal boşluk, bireyin kendine ve hayata karşı memnuniyetsiz olma ve hayattan keyif alamama halidir.
Bizim beynimiz çok yüksek bir duyguya maruz kaldığında tabiri caizse şarteli kapatır. Bunun sonucu ise boşluk hissidir. Beyin yaşadığı yüksek duyguyu hazmedemediğinden hiçbir duygu hissetmemeyi tercih eder. Bu bilinçli yapılan bir davranış değildir, bilinçdışı işleyen bir süreçtir.
Boşluk: Bu ilke mekân olarak da karşımıza çıkabilir. Tasarımda bulunan boş alanları ifade eden bu ilke, iki veya üç boyutlu, pozitif veya negatif olabilir. Oran – Orantı: Proporsiyon olarak da adlandırılan oran ilkesine göre, tasarımı oluşturan elemanların kendi aralarındaki bütünsel oranı ifade eder.
Boşluk kavramı demek yanlış olur. Çünkü o boşluk dediğiniz yer ; Hidrojen, düşük yoğunlukta olan parçacıklar, radyasyon, kozmik toz vs gibi maddeleri barındırır. "Tükenmiyor deyişinizin sebebi ise Süpernova patlamaları sonucunda etrafa yayılan gaz , toz ile döngüye girmesidir.
Mimari tasarımda boşluk, bir mekanda farklı amaçları yerine getirmek ve kullanıcı da farklı etkiler yaratmak için tasarlanır. Tasarlanan bu boşluklar mimari tasarıma fonksiyonel ve estetik değerler katmaktadır. Her boşluk tasarlanırken hacimsel, kütlesel ve mekânsal bir etki yaratır.
Boşluk hissi veya boşluk duygusu, sıkıntı, sosyal yabancılaşma ve duyarsızlık ile karakterize edilen insani durumdur. Genellikle bir travma veya depresyon kaynaklı bir duygudur. Boşluk duygusunu yaşayan kişiler kendilerini anlamsız, değersiz, kimsesiz veya yalnız hissederler.
Kural İçi Boşluk (Ortalama okuma süresi 24 saniye.) Yazılı kaynaklarda bilerek ve isteyerek bırakılan boşluklardır. Bu tür boşluklarda aslında kanunda somut olaya uygulanacak bir hüküm vardır ancak bu düzenleme sadece genel hatları belirleyici niteliktedir.
Boşluk duygusu insanları çok rahatsız eden bir duygudur. Boşluk duygusu uzun sürmesi halinde kişide depersonalizasyon ve derealizasyon dediğimiz duygular ortaya çıkar. Depersonalizasyon kişinin kendine yabancılaşması hissidir. Binevi hissizlik duygusu da denilebilir.
Boşluk Duygusu Nedir? Boşluk duygusu, insanın yaşamında derin etkiler bırakan karmaşık bir duygu durumudur. Birey, zaman zaman yaşamındaki belirsizlikler, eksiklikler veya amaçsızlık hissi nedeniyle bu duyguyu deneyimleyebilir. Boşluk, genellikle bireyin içsel dünyasındaki bir boşluğun farkına varmasıyla başlar.
Boşlukta Hissetme Nedir? Boşlukta hissetmek kimi zaman yalnızlık hissi kimi zaman da kafa karışıklığı olarak karşımıza çıkan hissiyat olarak tanımlanabilmektedir. Ancak boşluk hissini; olumlu veya olumsuz herhangi bir duygunun hissedilmediği bir durum olarak tanımlamak en doğrusu olacaktır.
Bir süre hiçbir şeye vakit bulamasanız da istediğiniz zaman kendinizi toparlayabilirsiniz. Yoga yapın, bisiklet sürün, dağcılık kulübüne katılın, fotoğraf çekin, sağlıklı yemekler yapın ya da istediğiniz başka aktivitelere katılın. İçinizdeki o boşluk zamanla azalacak ve yerini sevgiye bırakacak.
hukukta kanunkoyucu tarafından yapılan bir düzenlemenin bilinçli bir şekilde bütün olasılıkları kapsamayan, genel bir ifade ile kaleme alınmasıdır.
Boşluk doldurma modeli, yarıçapları atomların yarıçaplarıyla orantılı bir şekilde küre, bunların merkezleri arasındaki mesafelerin ise atom çekirdekleri arasındaki mesafelere orantılı olarak tasvir edildiği üç boyutlu bir molekül modeli türüdür.
Kanun boşluğu gerçek ya da gerçek olmayan boşluktur. Gerçek boşlukta düzenlenmesi gereken konuda hiçbir hüküm yoktur. Gerçek olmayan boşluk örtülü boşluk bulunan haller ile hükmün beğenilmediği hallerdir. Açık Boşluk-Örtülü Boşluk: Açık boşlukta;kanunda düz veya zıt anlamı ya da özüyle uygulanacak hüküm yoktur.
Negatif alan, tanımlanabilir bir objenin parçası değil, konuyu çevreleyen veya arasındaki alandır. Silüet etrafındaki şekiller veya boşluklar negatif alan olarak düşünülebilir, fakat tanımlanabilir sınırlara sahip olan bir şekil olarak silüetin kendisi pozitif alandır.
“Kentsel boşluk” ise yabancı literatürde “urban void” ya da “vacant spaces” olarak ifade edilen boş, işlevsiz, kullanılmayan kentsel mekânları, binaları ya da binalardan oluşan atıl alanları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri