Finansal piyasaların doğası gereği, hiçbir yükseliş ya da düşüş hareketi sonsuz değildir. Ayı ya da boğa sezonları diye tabir edilen trend hareketleri bazen uzun periyotlar halinde gerçekleşseler de fiyatı yükselen ürünler bir gün düşer, fiyatı düşen ürünler ise bir gün yükselir.
Eğer piyasa düşüyorsa yani ayı piyasasındaysa hisse senedini tutmanın hiçbir anlamı yoktur. Burada 2 seçenek uygulanabilir. İlki stop seviyesi belirleyip nakite geçmek, ikincisi vadeli piyasalarda elinizdeki hisse senedi kadar kısa pozisyon almak.
%7 ve %13 düşüş yaşandığında borsa işlemleri 15 dakika süre ile durdurulur. Düşüşün %20'ye ulaşması halinde ise borsa işlemleri tüm işlem günü boyunca durduracak şekilde tasarlanmıştır.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
BIST 100 endeksinin sembolü XU100'dür. Fiyatı, içindeki hisse senetlerinin fiyatlarına ve ağırlıklarına göre hesaplanır. Endeksin fiyatı arttığında içindeki hisse senetlerinin fiyatları da genellikle artar, fiyatı düştüğünde ise içindeki hisse senetlerinin fiyatları da düşer.
İlgili 20 soru bulundu
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
Hisse fiyatlarının düşmesi, yatırımcı psikolojisi üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Düşüş dönemlerinde yatırımcılar genellikle panik, korku ve belirsizlik yaşarlar.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir. Bir şirketin hisse senedinde F/K değerine bakarak gelecek fiyatlaması hakkında öngörüde bulunmak mümkündür.
Getiri açısından incelendiğinde en yüksek getirinin Nisan ayında yaşandığı, en düşük getirinin Mart ayında, negatif getirinin ise Mayıs, Haziran ve Ağustos ayında yaşandığı orta çıkmıştır.
Bu anomalinin geçerli olduğu piyasalarda genellikle hisse senedi getiri- leri haftanın ilk işlem günü olan Pazartesi günü düşük olmakta, his- se senedi fiyatları düzenli bir şekilde Pazartesi günleri bir önceki gü- ne göre düşmekte, Cuma günleri ise bir önceki güne göre önemli oranda yükselmektedir.
Hisse Senedi Arz ve Talep Dengesi
Bir ürüne olan talep yüksek ve bu talebi karşılayacak arz miktarı sınırlı ise fiyat doğal olarak artacaktır. Diğer yandan bir ürünün arzı yüksek iken buna karşın piyasada kendine yeterli alıcı bulamıyorsa, ürün bolluğu yaşanacak ve fiyat düşecektir.
BORSADA ZARAR ETMEK KADAR DOĞAL BİR DURUM YOKTUR - YouTube. Borsa şirket paylarının alınıp satıldığı ve günlük el değiştirdiği bir pazardır ve kısa vadede zarar etmek kadar doğal bir durum yoktur.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
Açığa satışta yatırımcı kısa pozisyon açmış olur. Yani fiyatının düşeceğini düşündüğü varlığı önce ödünç alır, sonra satar ardından ise düşen fiyattan geri alarak kâr elde etmeye çalışır.
Endeks Neye Göre Yükselir? Borsa endeksinin yükselmesine neden olan başlıca sebepler sırasıyla, endeksi oluşturan şirketlerin performansı, ekonomik anlamda büyüme, faiz oranları, artan para arzı, olumlu jeopolitik, politik faktörler, küresel gelişmelerdir.
Aynı şekilde enflasyondaki artış tüketim harcamala- rını arttıracak, dolayısıyla tasarruflarda ve yatırımlar- da bir düşüşe yol açacaktır. Bu durum hisse senedi ve diğer finansal varlıklara olan talebi azaltarak hisse fiyatlarında düşüşe neden olacaktır.
Borsa çöküşü, piyasa endeksinin işlemin bir gün veya birkaç gün içinde ciddi bir şekilde düşmesi olarak tanımlanır. Bir günde %10 veya daha fazla bir günlük piyasa düşüşü borsa çöküşünü temsil eder.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Borsada, Tavan olarak kullanılan tabiri kısaca anlatmak gerekirse; söz konusu hisse senedinin, günlük bazda ulaşabileceği en üst noktasına ulaşmasıdır. Türk borsasında bu yazının yazıldığı tarih itibariyle %10 sınırı bulunmaktadır. Bu sınır çift yönlü geçerlidir.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Fiyat Sıkıştırma (Pump and Dump): Tahtacılar, düşük likiditeye sahip hisse senetlerinde büyük miktarda pozisyon alarak hisse fiyatını yükseltirler. Daha sonra yüksek fiyattan bu hisseleri bilmeyen yatırımcılara satarlar ve ardından piyasadan çekilirler. Bu da hisse fiyatının hızla düşmesine neden olur.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Birincil Piyasa İşlemleri; Borsada talep toplama yöntemiyle halka arz için saat 10:30 - 12:00, YPAH kullanımından sonra arta kalan paylar için ise 10:30 - 12:30 arasındadır. İşlemlerin tamamlanmasına bağlı olarak değişebilecek bir saati ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri