Motorun içinde yanma sistemi hatalarının meydana gelmesi. En çok turbo yağ yollarının tıkanmasına sebebiyet veren etkendir. EGR valfinin düzgün çalışmaması. Bu valf arızalı olursa, Turbonun türbin tarafında orantısız karbonlaşmaya sebebiyet verebilir.
7) Turbo selenoid valf'lerinin tamiri mümkün değildir.
Turbo şarj tarafından motorun emme manifoduna göndaerilen basınçlı hava basınçını kontrol etmek amaçıyla,turbo basınç kontrol selenoid valf kullanılır.
Selenoid valfi elektrik sinyalini algılar. Ardından giriş kanalı, akışkanı doğrudan çıkışa doğru iletir. Elektrik sinyali kesildiği zaman, vana eski haline döner ve akışkan geçişini engellenmiş olur. Arızalı bir selenoid valfi aracın turbo basıncının düşmesine neden olur.
İlgili 30 soru bulundu
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Basınç düşürücü kontrol vanası, akış hızındaki veya giriş basıncındaki değişikliklerden bağımsız olarak daha yüksek giriş basıncını otomatik olarak daha düşük bir çıkış basıncına indirir. Basınç düşürücü pilot, vana çıkış portundaki bağlantı sayesinde çıkış basıncını algılar.
Valfler, hidrolik piston mili üzerindeki kuvveti veya hidrolik motor mili üzerindeki torku ayarlamak için sistem basıncının düzenlenmesini sağlar. Basınç emniyet valfleri devredeki maksimum basıncı ayarlamak ve aşırı yüklenmeye karşı korumak için kullanılır.
Turbo basınç sensörü, emme manifolduna hava girişi olan boru üzerinde bulunur. Sensör aldığı bilgiyi kablo aracılığıyla elektronik kontrol ünitesine gönderir. Başka herhangi bir kısımla bağlantısı bulunmamaktadır. Bu yüzden değişimi çok zor değildir.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
Ateşleme sisteminde sorunlar ortaya çıkarabilir. Aniden yavaşlama ve hızlanma durumları oluşur. Motordaki dengesi bozulur. Yakıt sisteminde sorunlara yol açabileceği için bujiler hasar görebilir.
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Turbo wastegate arızası da sık görülen bir arıza çeşididir. Wastegate arızalandığında, bypass klapesi (egzoz gazı tahliye kapakçığı) ya açık kalır ya kapalı kalır. Klape kapalı kaldığında, yüksek devirlerde aşırı turbo besleme basıncı oluşur.
Turbo basınç kontrol valfi, elektropnömatik olarak çalışan bir selenoid valftir. ECU kumandasında, turbo şarjın motora gönderdiği turbo basıncını ayarlamak için, vakum/basınç tüpüne uygulanan basıncı/vakumu dozajlar. Bu bir wastegate mekanizmalı turbo ise, wastegate mekanizmasındaki diyaframlı tüpü kumanda eder.
Genel olarak arıza nedenlerine bakıldığında ise; Kir ve Partikül Oluşumu: Selenoid valf siti ya da orifisi içerisinde zaman içerisinde kir ya da partikül birikimi söz konusu olabilir. Bu partiküller oldukça küçük yapıda olması nedeniyle sızıntı yapabilmektedir.
Selenoid Valf Ses Yapma Nedenleri:
Yüksek Basınç: Selenoid valf, nominal basınç değerinin üzerinde bir basınca maruz kalırsa, bu durum da valfin titreşmesine ve ses çıkarmasına neden olabilir. Bobin Arızası: Selenoid valfin bobini arızalanırsa, valf düzgün bir şekilde çalışmaz ve ses çıkarabilir.
Basınç kontrol valfleri, mekanik, elektriksel ya da hidrolik hareket aracılığı ile sistem basıncını istenilen düzeye getirirler. Basınç kontrol valfleri sistemi hasara, güç kaybına ve aşırı ısınmaya karşı korur. Basınç kontrol valfleri kullanım amaçlarına göre çeşitleri mevcuttur.
Dinamik olarak basıncın kontrol edilmesi ve ihtiyaca göre süratle değiştirilmesi gereken sprey boyama, kumaş veya kağıt gerginliği kontrolü, mobil fren donanımları ve retarder sistemleri, yakıt enjeksiyon pompaları, iplik bükme, kaynak ve taşlama basıncı kontrolü gibi birçok endüstriyel uygulamada bu tip valfler ...
Turbo, marş basıldığı andan itibaren devrededir. Sadece motor için yeterli basıncı ve hava basma gücünü elde etmek için egzoz gazı debisinin artmasını yani motorun devirlenmesini bekler. Bu devirlenme kaçıncı viteste olursa olsun turbo görevini yapar.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Gücünü Superşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır. Turboşarj motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan , hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri