Bostan patlıcanının kebabı da mutfak kültürümüzde oldukça meşhurdur. En sık közleme yapımında kullanılan bostan patlıcan, karnıyarık gibi yemekler için de idealdir. Ürün ile patlıcan oturtma ya da patlıcan salatası gibi tarifleri de hazırlayabilirsiniz.
Karnıyarık, musakka, imambayıldı, hünkârbeğendi gibi meşhur Türk yemeklerinin ana malzemesini oluşturan patlıcanın közlemesi de birçok mezenin yapımında kullanılıyor. Bazı yörelerde turşusu ve reçeli de yapılan Patlıcan Bostan ile hem aileniz hem de sevdiklerinize muhteşem yemekler hazırlayabilirsiniz.
Bostan patlıcan, sinir sistemini güçlendirir, asabi ve agresif olan kişilere sık aralıklarla tüketmeleri önerilir. Vücut titremesi, kas seğirmesi gibi rahatsızlığı olan kişile patlıcanı bol miktarda yemeliler. Tuvalete zor çıkanlar, kabızlık çekenler ve ödem rahatsızlığı olanlara tavsiye edilir.
Bostan patlıcanı ise bildiğimiz patlıcanın farklı bir türü. Görüntü olarak küçük ve tombik bir yapıya sahip olan bu patlican türü sofraları renklendirecek cinsten. Özellikle davetlerde ve özel misafirleri ağırlarken hazırlayacağınız sofralarda bostan patlıcanı kullanarak çok daha şahane sonuçlar elde edebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Karnıyarık ( Bostan Patlıcanlı ) Tarifi Nasıl Yapılır? Patlıcanlar alaca doğranır ve boylamasına ikiye kesilir tuzlu suda 15-20 dakika acısı çıksın diye bekletilir. O beklerken iç harcı hazırlanır. Kıyma az yağ ile iyice kavrulur kavrulurken az tereyağ eklenir.
Bostan patlıcanlarını alacalı soyup 1 cm. kalınlığında halka halka doğruyoruz. Kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz.
Patlıcan dilimlerimizi ilk önce yumurtaya sonra una bulayıp kızgın yağda iki taraflı kızartıyoruz. Kızaranları kağıt havlunun üzerine alıyoruz. Yağı çektikten sonra servis tabağımıza diziyoruz.
Patlıcanları güzelce yıkayalım, bıçakla derin yaralar atalım ki içi güzel pissin ardından yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim. Piştikten sonra kabuklarını soyalım.
Patlıcan, bir yaz bitkisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Patlıcanları yıkayın ve kurulayıp çatal yardımıyla üzerine delikler açın. Patlıcanları fırın tepsisine dizin. 200 dereceye ayarlamış olduğunuz fırının orta bölümüne tepsiyi yerleştirin ve 15.dakikada patlıcanları çevirin. Toplamda 35 dakika kadar patlıcanları közleyin.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra oda sıcaklığında tamamen soğuyana kadar bekleyin. Soğuyan patlıcanları porsiyonlar halinde ayırın ve buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağzını düğümledikten sonra üzerine tarih etiketi koyun ve buzluğa yerleştirin.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
Alüminyum folyo serdiğiniz tepsiye konulur. Patlıcanlara bıçakla derin yarıklar açılır (içleri çabuk pişsin diye) Ardından 200 derece fırına koyulur ortalama 30-40 dk pişirilir.
Kemer ya da bostan patlıcanı... Hangi tür patlıcanı közleyecekseniz közleyin öncesinde mutlaka güzelce yıkayıp kurulayın. Kurulamadığınız ve üzerinde su bıraktığınız takdirde közlenme süresi üzeyecek ve kabuğu dilediğiniz gibi çıkmayacaktır.
Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin. Pürüzsüz ve kahverengi lekeleri olmayanları alın. Közleme yapacağınız patlıcanlar kalın, karnıyarık ya da imam bayıldı için kullanılacak patlıcanlar daha ince ve orta boyda olmalıdır.
Teflon tavamıza patlıcanların yeşil yapraklı sağ kısmını kesip yerleştiriyoruz. 3-4 yerine bıçakla kesikler atıp çıkarıyoruz. Ocağımızı en yüksek ayara getirip hiç kısmadan 10 dakika bir yüzünü 10 dakikada diğer yüzünü pişiriyoruz. Kontrol edip pişmişse tabağa alıyoruz.
Patlıcanlar közlendikten sonra kabukları soyulur ve bıçaklar iyice kıyılır. Ardından sarımsaklar dövülür ve yoğurtla karıştırılır. Sarımsaklı yoğurt ve nane patlıcanlara ilave edilerek karıştırılır ve bir tabağa alınır. Üzerine bir tavada kızmış pulbiberli yağ ilave edilir ve servis edilir.
Patlıcanları soyup dilimledikten sonra kağıt havlu üzerine dizin. Üzerlerine bir miktar tuz serpip kağıt havlu ile örtün. Son olarak üzerlerine su bardağı gibi ağırlık yapacak bir şey ekleyip 1-2 saat bekletip kızartma aşamasına öyle geçin. Böylece patlıcanların yağ çekmesini büyük ölçüde önleyin.
Lezzetli patlıcan yemek için yapmamız gereken şey ise çok basit: Sebzeyi sekerlemek! İsteğinize göre doğradığınız patlıcanları temiz bir bezin üzerine serin. Bir avuç toz şekeri patlıcanların üzerine eşit miktarda serpin. Bu basit uygulamanın ardından patlıcanın acı tadı ortadan kalkıyor.
Bir kap içine yeteri kadar su ve tuzluluğu belli olacak şekilde 2-3 yemek kaşığı tuz konur, karıştırılır. Patlıcanlar su içinde en az 30 dakika dinlendirilir. Süre bitiminde suyu sıkılarak kurulanır ve kızartma yağı içinde pembe renk alıncaya kadar kızartılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri