Botoks yaptırmak caiz midir? İslâm'da, yaratılıştan getirilen özellikleri (fıtrat) değiştirmeye yönelik tasarruf ve müdahaleler yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/119; er-Rûm, 30/30).
Çoğu hasta botoks uygulamasından sonra günlük rutinlerine hemen dönebileceğini düşünse de ilk 24 saat boyunca yorucu fiziksel aktivite ve egzersizlerden kaçınmak gereklidir. Genel olarak işlemden sonraki 48 saati atlattıktan sonra normal hayatınıza tamamen dönebileceğiniz söylenebileceğinizi söylemek mümkündür.
İslam'ın genel prensipleri içinde değerlendirilmelidir. Yaradılışı değiştirmeye çabalama gibi algılanırsa kaçınmak gerekir. Ama kişiyi çok rahatsız eden bir görüntüden kaçınmak için yapılırsa tavsiye edilmeyen bir işlem olur. Belki mekruh olarak algılanır.
Vatandaşlardan gelen “Botoks yaptırmak caiz midir?” sorusunu yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, “Fıtratı bozmuyorsa caizdir” dedi.
“Botox, dolgu ve ip gerdirme gibi özellikle yüzü gençleştirmede kullanılan yöntemler” bir erkeğin veya kadının eşine güzel görünmesi için yapılıyorsa, bunlar yapılırken vücuda bir eziyet söz konusu değilse, bunda da bir sakınca olmadığı düşünülebilrir.
İlgili 42 soru bulundu
Netice olarak, insanlar tarafından yadırganan, kişinin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine sebep olan, vücuttaki bir anormalliğin giderilmesi veya tedavisi için söz konusu uygulamanın yaptırılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Dolgu için kullanılan hyalüronik asidin kişin kendi vücudunda da olması sebebi ile abdest tutmama gibi bir durum oluşmamaktadır.
Botoks yaptırmak caiz midir? İslâm'da, yaratılıştan getirilen özellikleri (fıtrat) değiştirmeye yönelik tasarruf ve müdahaleler yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/119; er-Rûm, 30/30).
Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır.
“Botoksun etki süresi maksimum 6 aydır ve Kalıcı Botoks yoktur.”
Hamile kadınlar ve emziren annelerin botoks yaptırmaması gerekir. Özellikle gebelik döneminde uygulanan botoksun, çocukta beslenme bozukluğuna neden olduğu düşünülmektedir. Kas hastalığı olanların kesinlikle yaptırmaması gerekir. Ayrıca aminoglikozid grubu ilaç kullananlar ile botoksa alerjisi olanlara uygulanmaz.
Bu cilde zerk edilen sıvının daha hızlı etki göstermesine yardımcı olur. Bu koşulların yerine getirilmesi halinde, botoks başarılı bir şekilde uygulanabilir. Bunun dışında hamile ve emzirme döneminde olan kadınlar, kanama rahatsızlıkları olanlar, kas güçsüzlüğü hastalığı olanlar için botoks tavsiye edilmez.
Botoks uygulaması şu kişiler için uygun değildir: Sinir-kas sistemine ait hastalığı bulunan kişiler (Eaton-Lambert sendromu gibi), Hamile kadınlar, Emziren anneler.
Mezoliftin genelde sonbahar aylarında bir alışkanlık haline getirilmesi öneriliyor. Botoks kaslar arasındaki iletişimi engeller ve kişi mimik kaybına uğrar. Oysa mezoliftin kaslarla herhangi bir ilgisi yoktur. Yani botokstan en büyük farkı kas ve sinir dokuda herhangi bir rahatsızlık yaratmamasıdır.
Enjeksiyon sırasında iğne ucu küçük bir kılcal damara rastladığında kanama ve sonrasında morarma görülebilir. Bu morluklar birkaç gün içinde geçer. Nadir de olsa geçici doku zedelenmesi, his kaybı görülebilir. Yine nadiren gözkapağı düşmesi görülebilir, fakat bu geçici bir durumdur.
Açıklamada, "Netice olarak kişilerin bağışıklık kazanmasına veya iyileşmesine vesile olacağı tıbben tespit edilen ve alanında uzman hekimlerce tavsiye edilen aşıların içeriğinde dinen yasaklanmış bir madde olsa bile -meşru bir alternatifi olmadığı müddetçe- yaptırılmasında dinen bir sakınca yoktur" değerlendirmesinde ...
Diyanet'in kitabında, estetik operasyonları için "Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır” denildi.
'Vajina estetiği dinen caiz mi?'
Konuklardan birisinin sorusu üzerine Zekeriya Beyaz "Çocuk doğuran kadınların cinsel organlarında deforme, bozukluk olabilir. Bundan sonraki yaşamında yeniden daha iyi bir cinsellik yaşabilmesi için vajina estetiği yaptırmasında hiç bir sakınca yoktur..
Cilt bakımı için derma silindir kullanmakta sakınca olur mu, günah mıdır? DERMA SİLİNDİR bildiğimiz kadarı ile deri üzerinden uygulanan bir alettir. Deride bakım için kullanılmaktadır. Tıbben uzun dönemde bile olsa sakınca oluşturmuyorsa dinen de sakıncası olmaz.
Botoks fiyat listesi 2023 yılı için baktığımızda; Tüm yüz dediğimiz, göz kenarı, kaş ortası, alın ve burun üstü kırışıklıkları gidermek için uygulanan botoks fiyatı ortalama 3500 TL'dir. Kolaltı ve el içi terleme tedavisi için yapılan terleme botoks fiyatı ortalama 4000 TL'dir.
EPİLASYON YAPTIRMAK CAİZ Mİ? Giderilmesi gereken kılları almak için ağda, epilasyon veya lazer uygulamalarında dinen bir sakınca yoktur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da bu işlemin başkaları tarafından yerine getirilmesi ve mahremiyet meselesidir.
Soruda geçen durum, genel amacı itibarı ile estetik müdahale niteliğindedir. Bu sebeple, beden ya da ruh sağlığı açısından gerekli olmadıkça uygulanması caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Kasıklardaki veya koltuk altlarındaki kılların uzaması, hatta kırk günü geçmesi de asla namaz ve abdeste zarar vermez, alınan abdest ve kılınan namaz geçerlidir.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
Dolgu, kaplama, tel taktırma, implant yaptırma veya sabit protez, abdest ve guslün sıhhatine engel olmaz. Ancak çıkarılıp takılabilen/sabit olmayan dişlerin gusül abdesti esnasında ağzı yıkarken (mazmaza) çıkarılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri