Bowen aile sistemleri terapisi, düşünmeyle duyguyu birbirinden ayırt edebilme yeteneğini geliştirerek; eşlerin aralarındaki sorunları çözmede kullanmayı öğreten bir çeşit tedavi yöntemidir. Bowen teorisine dayanan bu terapi yöntemi, bireysellik ve birliktelik gibi iki zıt kutbun insan ilişkilerini yönettiğini söyler.
Bowen Aile Sistemleri Kuramının amacı ,bireye (veya bireylere) kök ailelerinden kendilerini ayrıştırırken yardımcı olmaktır. (Wetchler ve Piercy, 1996). Kerr ve Bowen (1988) Semptomları rahatlatacağı için bireyin ve/veya sistemin içindeki kaygının azaltılmasının önemli olduğunu belirtmektedirler.
Bowen, üç kişiden oluşan duygusal üçgenlerin kurulmasını "üçgenleşme" olarak adlandırır. Bu kavram, Bowen'ın psikiyatri polikliniğinde yatan hastaların anneleri ile olan ilişkilerinin iyileşme sürecine olan etkisini incelediği çalışmasıyla geliştirilip ortaya atılmıştır .
Bowen terapisi, aile suçlamanın ötesine geçip ailede yaşanan sorunlardaki rollerini keşfetmelerine yardım ettiği etkin bir inceleme sürecidir. Ailedeki sorunların örüntüsünü incelemek için “süreç'' ve “yapı'' dikkatle incelenmelidir.
Aile sistem yaklaşımı, tüm aileyi bir sistem olarak görür ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Tedavide de aile yapısında değişiklikler yapmak amaçlanır. GSK'nın temel kavramlarını aile terapisine uygulayan çalışmalar, ailelerin ekolojik bir organizmaya benzediğini varsaymışlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Yapısal aile terapisi, aile içi etkileşimleri anlamlandırır, ailenin üyeleri arasındaki etkileşimleri, sınırlar ve alt sistemler biçiminde inceler. Bu te- rapi yaklaşımının kurucusu Salvador Minuchin'dir. Temel kavramları, yapı, alt sistemler ve sınırlardır.
Bowen hastalığı, ciltte görülen bir tür kanser öncüsü lezyondur. Bu hastalık, cildin üst tabakasında (epidermis) ortaya çıkar ve genellikle güneşe maruz kalmış bölgelerde görülür. Bowen hastalığı, cilt kanserinin en yaygın türü olan skuamöz hücreli karsinomun bir alt tipidir.
Bowen Hastalığı (Sınırlı- in situ skuamöz hücreli karsinom):
Deri ve mukozalarda görülen skuamöz hücreli karsinom başlangıcıdır. Derinleşerek yayılma potansiyeli taşıyabilir. Klinik olarak deriden kabarık olmayan, infiltre, eritemli, skuamlı, kurutlu, keskin sınırlı plaklar şeklinde görülmektedir.
Bowen hastalığının en yaygın nedeni, tipik olarak güneşten gelen UV radyasyonuna uzun süreli ve aşırı maruz kalmadır, ancak bronzlaşma yatakları gibi diğer kaynaklar da söz konusudur. İlaçların veya bağışıklık işlev bozukluğunun bir sonucu olarak bağışıklığın baskılanması, Bowen hastalığına yakalanma riskini artırır.
Bowenin yaklaşımına göre aile bir geçmişi paylaşan, duygusal bağı olan, bireysel aile üyelerinin ve ailenin bütününün ihtiyaçlarını karşılamak için stratejiler planlayan bireylerden oluşmuş karmaşık bir yapı olarak tanımlanır. Bu yaklaşım; öğrendiğimiz bağlanma kalıplarını aile boylamında açıklamamıza yardım eder.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır.
√ İç içe geçmiş aileler, √ Kopuk aileler, √ Evine bağlı olmayan bir kocanın (Yetişkin diyelim biz☺) olduğu aileler, √ İlgisiz ebeveynli aileler, √ Olgunlaşmamış (çocuksu) ebeveynli ailelerdir.
Satir, ailedeki etkili ve etkisiz iletişim örüntüleri üzerinde durmuştur. Benlik değeri ve özgüven odaklı çalışmalarında hümanistik yönelimli olmuştur. Satir birbirinden farklı 5000 aile ile çalışmış ve sağlıklı aileyi; karşılıklı ve açık olarak duygularını paylaşan aileler olarak tanımlamıştır.
Yaşantısal/insancıl aile terapisinde danışmanlar, aile üyelerinin duygu, düşünce, hislerini ortaya çıkartarak aile üyelerinin daha otantik olmasını, öz-farkındalıklarını geliştirmesini ve kendilerini gerçekleştirme potansiyellerinin artmasını hedefler.
Aile sisteminin alt sistemi olan üçgenleşme kavramı Bowen tarafından, insan etkileşimindeki temel öge olarak tanımlanmıştır. Üçgen adından da anlaşılacağı üzere üç kişiyi kapsamaktadır. Bu üçgende herhangi bir zamanda iki kişi grubun “içindedir”, üçüncü kişi ise “dışarda” kalır.
Püstül: Vezikül ve bül lezyonlarının enfekte olması ile ortaya çıkan iltihaplı lezyonlardır. En sık karşılaşılan sekonder cilt lezyonları şu şekilde sıralanabilir: Kurut: İçi su dolu vezikül ve bül lezyonlarının üst tabakası kuruduğunda ortaya çıkan sert lezyonlardır.
Karsinom veya karsinoma, tıpta, epitel veya bezsel dokularda oluşan herhangi bir kanser, habis tümöral kütleye verilen isimdir. Tanıma göre karsinomlar etraftaki doku ve organları işgal eder ve lenf düğümlerine ve distal (merkezden uzak) noktalara yayılabilir (metastaz).
Skuamöz hücreli karsinomu, cildin orta ve dış katmanlarını oluşturan skuamöz hücrelerde gelişen yaygın bir cilt kanseri şeklidir. Skuamöz hücreli karsinom veya kutanöz skuamöz hücreli karsinom , cilt kanserinin ikinci en yaygın şeklidir . Cildin dış tabakası olan epidermis hücrelerinde başlar.
Üçgenleşme, birbirine karşıt görüşte yada durumda olan iki kişinin, üçüncü bir kişiyi kendi taraflarında yer almaya teşvik etmeleri olarak tanımlanmaktadır.
Aile eğitiminin amacı;
çocuğun en iyi şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olmak; • Eğitimden beklenen yararın sağlanması için gerekli; • Olumlu değişmelerin devamını sağlamak; • Öğrenimi etkili kılmak: öğrenme ortamına katkıda bulunmak.
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları başta olmak üzere Açık Eğitim, Bank Street (Gelişimsel Etkileşim), Çocuktan Çocuğa, Head Start, High Scope ve Proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Aile eğitim programları;
Ancak temel amaç; aile yaşamını iyileştirmek ve ailelerin çocuklarıyla birlikte daha mutlu, sağlıklı aileler olmalarıdır.
1965-1981 yılları arasında Çocuk Yönlendirme Merkezi yöneticisi olan Salvador Minuchin, fakir ve suç işleyen çocukların yatılı olarak devam ettiği okulda yaptığı gözlemlerden yola çıkarak ihtiyaçların şekillendirdiği bir ekol olarak Yapısal Aile Terapisini kurmuştur.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri