Bowen Aile Sistemleri Kuramının amacı ,bireye (veya bireylere) kök ailelerinden kendilerini ayrıştırırken yardımcı olmaktır. (Wetchler ve Piercy, 1996). Kerr ve Bowen (1988) Semptomları rahatlatacağı için bireyin ve/veya sistemin içindeki kaygının azaltılmasının önemli olduğunu belirtmektedirler.
Bowen aile sistemleri terapisi, düşünmeyle duyguyu birbirinden ayırt edebilme yeteneğini geliştirerek; eşlerin aralarındaki sorunları çözmede kullanmayı öğreten bir çeşit tedavi yöntemidir. Bowen teorisine dayanan bu terapi yöntemi, bireysellik ve birliktelik gibi iki zıt kutbun insan ilişkilerini yönettiğini söyler.
Bowen, üç kişiden oluşan duygusal üçgenlerin kurulmasını "üçgenleşme" olarak adlandırır. Bu kavram, Bowen'ın psikiyatri polikliniğinde yatan hastaların anneleri ile olan ilişkilerinin iyileşme sürecine olan etkisini incelediği çalışmasıyla geliştirilip ortaya atılmıştır .
Aile sistem yaklaşımı, tüm aileyi bir sistem olarak görür ve aile üyeleri arasındaki etkileşime odaklanır. Tedavide de aile yapısında değişiklikler yapmak amaçlanır. GSK'nın temel kavramlarını aile terapisine uygulayan çalışmalar, ailelerin ekolojik bir organizmaya benzediğini varsaymışlardır.
Aile yansıtma sistemi, çocuğa aile tarafından duygusal problemlerin yansıtılmasıdır. Bu çocuğun ailesiyle ilişkilerini, gelecekteki hayatını, duygusal yaşantılarını doğrudan etkiler. Çocuğun beklentileri ile ilgili zorluklar yaşamasına, kendini ya da diğerlerini suçlama eğilimi yaşar.
İlgili 41 soru bulundu
Bowen Aile Sistemleri Kuramının amacı ,bireye (veya bireylere) kök ailelerinden kendilerini ayrıştırırken yardımcı olmaktır. (Wetchler ve Piercy, 1996). Kerr ve Bowen (1988) Semptomları rahatlatacağı için bireyin ve/veya sistemin içindeki kaygının azaltılmasının önemli olduğunu belirtmektedirler.
Bowen terapisi, aile suçlamanın ötesine geçip ailede yaşanan sorunlardaki rollerini keşfetmelerine yardım ettiği etkin bir inceleme sürecidir. Ailedeki sorunların örüntüsünü incelemek için “süreç'' ve “yapı'' dikkatle incelenmelidir.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda üç aile kuramı, sosyal alış-veriş kuramı, Sembolik Etkileşim Kuramı ve Aile Sistemleri Kuramı öne çıkmıştır.
Çekirdek ailenin en az 3 alt sistemi vardır: eş, ebeveyn ve kardeş alt sistemi.
Yapısal aile terapisi, aile içi etkileşimleri anlamlandırır, ailenin üyeleri arasındaki etkileşimleri, sınırlar ve alt sistemler biçiminde inceler. Bu te- rapi yaklaşımının kurucusu Salvador Minuchin'dir. Temel kavramları, yapı, alt sistemler ve sınırlardır.
Satir, ailedeki etkili ve etkisiz iletişim örüntüleri üzerinde durmuştur. Benlik değeri ve özgüven odaklı çalışmalarında hümanistik yönelimli olmuştur. Satir birbirinden farklı 5000 aile ile çalışmış ve sağlıklı aileyi; karşılıklı ve açık olarak duygularını paylaşan aileler olarak tanımlamıştır.
Kopuk ailelerde aile üyelerinin arasında dayanışma da yoktur. Bir aile üyesinin sorunu olduğunda demokratik ailelerde bu sorun diğer aile üyelerini de ilgilendirecektir ancak kopuk ailelerde bu durum söz konusu değildir. Bir aile üyesinin yaşadığı soruna diğer aile üyeleri tepkisiz ve donuk kalabilirler.
İşlevsel bozukluğu olan ailelerdeki ilişkilerin yıkıcı olması ve tehdit yüklü olması dikkat çekici boyuttadır. Bu nedenle de üyeler arasında saygı ve sevgiye dayanan bir ilişki yoktur. Üyeler savaş halindedir. Anne ve baba arasındaki işbirliği zayıftır.
Psikodinamik aile terapisi, aile içi etkileşiminin bilinçdışı bir dengede yürümesini odak noktası olarak kabul eder. Aile içindeki üyelerin rolleri farklı ego savunma mekanizmaları gibi işlemektedir. Aile bireyleri, aralarındaki uyumsuz ilişkiye rağmen çoğu kez durumdan rahatsız olmazlar.
Lindahl modeli gönüllü mübadele modeli olarak da ifade edilmektedir. Her iki grubun veri kamu malı düzeyi için ödemeye istekli oldukları vergi paylarını belirler. Bu bağlamda, gruplar arasında bir değiş tokuşun olduğunu varsayar.
Yapısal aile terapisi, bireylerin birbirinden ayrı olarak yaşayamadıklarını belirten, bireye içerisinde yer aldığı sosyal çevre içinde yaklaşılması gerektiğini ve ailenin bireylerin toplamından daha büyük bir birim oluşturduğunu savunan bir modeldir (Fışıloğlu, 1992, 11).
1965-1981 yılları arasında Çocuk Yönlendirme Merkezi yöneticisi olan Salvador Minuchin, fakir ve suç işleyen çocukların yatılı olarak devam ettiği okulda yaptığı gözlemlerden yola çıkarak ihtiyaçların şekillendirdiği bir ekol olarak Yapısal Aile Terapisini kurmuştur.
Açık-Kapalı Sistem: Aile sistemi dış sisteme ne tamamen açık ne de kapalıdır. Her ailenin kırmızı çizgilerinin olması gerekir. Sağlıklı bir ailenin açık-kapalı arasında dengesi olması lazım.
Aile yaşam döngüsünün evreleri Carter ve Mc Goldrick (1989) tarafından beşe ayrılmıştır. Bağımsızlık evresi, eş seçimi ve evlilik, ebeveynlik: çocuğun bebekliğinden adölesanlığına (çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci) kadar olan dönem, yetişkin çocuklara sahip aile evresi, Emeklilik ve yaşlılık evresi.
Ailede üç temel alt sistem vardır: Karı kocanın oluşturduğu eş alt sistemi, Anne babanın oluşturduğu ebeveyn alt sistemi, Çocukların oluşturduğu kardeşler alt sistemi.
Büyüklüklerine göre; geleneksel (geniş) aile ve çekirdek aile olmak üzere ikiye ayrılır. Yerleşim yerlerine göre ise kırsalda yaşayan, gecekondu da yaşayan ve kentte yaşayan olarak üçe ayrılır. Bunların dışında ölüm ve ayrılık sebebiyle bölünmüş aileler vardır.
Bağımsız Aile Modeli
Kentleşmiş, refahı yüksek, bireyci kültüre sahi sanayi toplumlarında görülür. Bu aile modelinde ailenin üyeleri birbirinden ve geniş aile bireylerinden görece bağımsızdırlar. Çocuklara ekonomik değer değil, psikolojik değer atfedilir, doğurganlık düşüktür.
Sistemik Aile Terapisi 1950'li yıllard ortaya çıkmıştır. Carl Whitaker'ın öncülük ettiği, sonrasında Virginia Satir, Salvador Munichin ve Jay Haley gibi önemli aile terapistlerin liderliğinde hayata geçmiştir.
Pedagog ücretleri 2024 yılında 850 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir. Aile Terapisi ücretleri 2024 yılında 600 TL ile 4700 TL arasında değişmektedir.
Benliğin farklılaşması, gerekKğinde bir bireyin, parçası olduğu aile ya da bir başka sosyal sisteme karşı bir pozisyonda durabilmesi anlamındadır. Benliğe farklılaşmanın karşı kutbunda birleşme (fusion) vardır. Birleşme, farklılaşma düzeyinin az olmasıdır ve bilişsel aktiviteleri heyecanlardan ayıramamadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri