Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir.
Cemal Süreya (1931-1990) Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda Muzaffer İlhan Erdost'un taktığı adla “İkinci Yeni” akımının en güçlü şairlerindendir.
Edip Cansever, İkinci Yeni şiir anlayışına sahiptir.
Turgut Uyar şiire Nâzım Hikmet etkisinde toplumcu şiirler yazarak girmiş ve hece ölçüsünü kullanmıştır. Bu anlayışla iki şiir kitabı çıkarmıştır. Ancak kendi içinde girdiği çıkmaz ve peşi sıra gelen arayışın ardından İkinci Yeni anlayışını benimsemiş ve bu yolda en dikkat çekici şiirlerini yazmıştır.
Sezai Karakoç'un şiirlerinin temelinde ''Diriliş'' var olmaktadır. Sezai Karakoç şiir anlayışı modern şiiri yansıtmaktadır. Bu anlayışla kaleme aldığı şiirlerinde İslami düşünceyi gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Tanpınar'ın şiirlerindeki muhteva, denilebilir ki onun sonsuz iç dünyasının bir göstergesidir. Tanpınar, bütün temalarında bir sonsuzluk özlemi içinde, evrensele ulaşma noktasında gayret sarf etmiştir. Muhteva, şiirin diğer unsurlarıyla önem kazanır ve bir anlama ulaşır.
İslami duyarlığın kendine özgü şairlerinden olan Zarifoğlu, ilk şiirlerinden itibaren İkinci Yeni‟nin kapalı şiir anlayışını benimser ve bu çerçevede şiirler yazar.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Kısakürek, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde mistik ve metafizik şiir anlayışına sahip bir şair olarak bilinir. O, birçok şiirinde kendi hayatında yaşadığı metafizik gerilimleri işler.
Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir.
Hecenin Beş Şairi'nin öncüsü olarak adlandırılsa da Türk şiirinin köklü kaynaklarına eğilmekten geri durmayan Faruk Nafiz, modern Türk şiirini besle- yen kaynaklar arasında yer alan divan şiirinin şekillendirdiği geleneğin imkânla- rından yararlanmayı tercih etmiştir.
Yahya kemal Beyatlı şiir anlayışı Saf (Öz) şiir anlayışıdır. Öz şiir divan şiirinin biçim yapısından faydalanarak geliştirilen anlayıştır. Saf şiir, Yahya Kemal ve Ahmet Haşim'in başlatıp geliştirdiği ve sonrasında birçok şairin de benimsediği şiir anlayışı olmaktadır.
Tevfik Fikret Hangi Akımdan Etkilenmiştir? Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Yeni'nin önemli temsil- cilerinden olan Sezai Karakoç'un çizgisiyle gelişen ve kendi sanat anlayışını geliştiren Erdem Bayazıt, “Yeni İslamcı Akım” olarak nitelendirilen şiir hare- ketinin içinde kendine has üslubu ile yerini alır.
Âsaf Hâlet Çelebi (27 Aralık 1907, İstanbul - 15 Ekim 1958, İstanbul), Türk şair. İlhamını Asya, tasavvuf ve dinler tarihinin ünlü kişilerinden, eski Doğu medeniyet ve masallarından alan egzotik şiirleriyle tanınmış cumhuriyet devri şairidir. Türk şiirinde modern-gelenekçi anlayışın temsilcisi kabul edilir.
Abdullah Efendi'nin Rüyaları gibi fantastik öykülerinin anlaşılması için uzun zaman geçmesi gerekmiştir. Tanpınar rüya, gerçek, zaman olgularının tartışıldığı öykülerini, psikolojik yoğunluk, şaşırtıcı semboller ve soyutlama yaklaşımlarıyla, derinlikli, çağrışımı bol bir alana yerleştirir.
Ahmet Haşim, Fecr-i Ati dönemi yazarıdır. 1909'da kurulan edebi topluluk Servet-i Fünun topluluğuna benzemektedir.
Millî edebiyatın hece vezni ile şiir yazma ilkesine sadık kalan, onlar gibi arı ve duru bir dille yani yaşayan Türkçeyle şiirler yazan Ahmet Kutsi Tecer, bu şiir hareketlerini değil; başını Faruk Nafiz Çamlıbel'in çektiği “Memleketçi Edebiyat” anlayışını ve duyuş tarzını devam ettiren şiirler kaleme aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri