Çocukların büyümesinde genetik faktörler etkili olmakla birlikte, beslenme ve mutlu aile yaşantısının da gelişimde rol oynadığını ifade eden, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sema Kılıç, "Boy kısalığının yüzde 80'i genetik" dedi.
Ailevi boy kısalığı: Anne veya babanın veya diğer yakın akrabaların kısa boylu olması halinde genetik nedenlerle çocukta da boy kısalığı görülebilmektedir.
Büyümeyi etkileyen en önemli faktörler genetik yapı, beslenme, hormonlar ve hastalıklardır. Erişkin boy uzunluğu yüzde 80 genetik yapı tarafından belirlenir. Çocuk genlerini anne ve babasından aldığı için boyu anne baba boyu ile uyumluluk gösterir.
Boyu kısa olan bir çocukta kemik yaşının kronolojik yaşa eş veya normal sınırlar içinde olması, çocuğun büyüme potansiyelinin az olduğunu gösterir ve genetik boy kısalığı, iskelet displazileri, IUBG, sendromlar, kromozom bozuklukları gibi büyümede intrensek bir defekt olduğu düşünülür.
İlgili 22 soru bulundu
Biz kadınlarda 1.45, erkeklerde ise 1.55'in altında olanları kısa boylu olarak tanımlıyoruz. Özellikle cücelik dediğimiz grupta boy 1.10 cm ile 140 cm arasında olmaktadır.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Mastürbasyon yapmanın penis boyu üzerinde kalıcı bir değişikliğe yol açabileceğine dair herhangi bir bilimsel veri bulunmuyor. Penis boyunu etkileyen en önemli unsur genetik faktörler.
Yaşlandıkça insanların boyunun kısalmasının temel nedeni omurgada ortaya çıkan bu değişimlerdir. İnsanlar 40 yaşından sonra her 10 yılda bir ortalama 1 santimetre kısalır. Bu süreçler engellenemese de hayat tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde geciktirilebilir. Genetik faktörlerin bu süreçte önemli rolü vardır.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Ahmet Yeşilyurt, “DNA'mızda bulunan kalıtsal özellikler boy uzunluğunda oldukça önemli bir belirleyici olsa da beslenme, hormonlar ve tıbbi durumlar başta olmak üzere bazı çevresel faktörler de insan vücudunun büyümesi üzerinde önemli etkiye sahiptir” dedi. Prof.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Büyüme geriliği var mı? Bir çocuğun belli bir süredeki, örneğin 6 aylık veya 1 yıllık zaman dilimindeki uzama miktarı büyüme hızı olarak adlandırılıyor. Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
İşte %100 tartışılmaz gerçek: ağırlık kaldırmak büyümenizi KESMEZ. Ağırlık kaldırmanın büyümeyi engellediğini ve hatta engellediğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
"Yaşlanmayla birlikte kas liflerini kaybedersiniz, bu nedenle omurganızı uzatma ve düz ve uzun görünme yeteneğiniz gençken olduğunuz kadar iyi olmayacaktır. Ve böylece kifoz daha belirgindir ve bu nedenle boyunuz kısalır, "dedi.
Büyüme ve ergenlik döneminde hızla uzayan boyumuz, 35 yaşını geçtikten sonra aynı hızla olmasa da kısalmaya başlar.
Dr. Metin Küçükkaya, ileriki yaşlarda yapılan boy operasyonlarıyla ilgili sorularımızı yanıtladı. Ergenliği atlattıktan sonra da boy uzatmak mümkün mü? Her yaşta boy uzatılabilir.
Hayır. Bilimsel olarak yıkılmış bir şehir efsanesidir. Böyle bir etki kesinlikle söz konusu değildir. Hatta tam tersi kemik yoğunluğunu ve dayanıklılığını arttırmaktadır, kasların güçlenmesini sağlamaktadır.
Egzersizle bacakların uzamasını sağlamak mümkündür. İnsan vücudunda belirli bir oranda esneme payı bulunur. Egzersizlerle bu esneme oluşturularak, bacak boyunun uzaması mümkündür.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri