Omega-3 Bakımından Zengindir Semizotu, omega-3 bakımından bir balık kadar zengindir. Bu özelliği sayesinde kalbi ve hafızayı korumaya yardımcı olur. Semizotu, balık tüketmek istemeyenler için lezzetli bir başka alternatif olabilir.
Semizotunu benzersiz kılan özelliği ise sadece balık ve balık yağında bulunan Omega-3 yağ asidi yani EPA (eicosapentaenoic acid) içermesidir. 1 gram semizotunda yaklaşık 0.01 mg EPA yağ asidi bulunmakta. Bu da semizotunun şifasını kanıtlar niteliktedir.
Diğer adıyla pirpirim olan semizotu balık sofralarına çok yakışıyor. Balığın yanına salata tarifleri arasında olmazsa olmazlardan sayılan salata için, 1 bağ semizotunu yıkadıktan sonra elinizle parçalayın ya da yapraklarını bölmeden kalın kalın doğrayın.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır. -Semizotunun içeriğindeki omega-3 sayesinde cilt daha canlı görünür.
Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilen yapraklı sebze, A vitamini, C vitamini, magnezyum, potasyum, manganez, demir ve kalsiyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin olan sebze, çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Omega-3 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, lif ve diğer besin maddeleri sayesinde, semizotunun kalp sağlığı, sindirim sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Özellikle sağlıklı beslenme ve doğal tedavi yöntemlerine ilgi duyanlar, semizotunu diyetlerine dahil etmeyi deneyebilirler.
Semizotu tamamen kuruduğunda buzdolabı poşetine yerleştirin ve hava almayacak şekilde bağlayın. Pişmiş semizotunu bu şekilde 9 aya kadar buzlukta saklayabilirsiniz.
Madensel tuzlar ve vitaminler yönünden oldukça zengin olan semizotu nisan, mayıs ve haziran aylarında haftada 3-4 kez tüketilmelidir.''
Kilo verme sürecine yardımcı olma: Semizotu antioksidan içeriği sayesinde kilo verme sürecini destekleyebilir. Ayrıca semizotu yağ birikimini azaltarak kilo vermeye yardımcı olabilir.
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor.
Semizotu ile Tüm Bakterilere Elveda
Kanın temizlenmesi konusunda da yardımcı olmayı ihmal etmeyen sebze, içerisinde taşıdığı demir ve vitaminlerin etkisiyle kansızlığa da oldukça iyi gelir.
Semizotu nasıl tüketilir? Semizotunun faydalarından yararlanmak için bitkinin tamamını (kirlenmemiş yerlerde) toplayın, birkaç su ile yıkayın ve bir salataya koyun. Ayrıca semizotunu biraz yağda kızartabilir veya çiğ doğrayıp tostun üzerine sürdüğünüz süzme peynirle karıştırabilirsiniz.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Omega 3 yağ asidi türlerinden biri olan ALA yönünden zengin sebzeler sayılıdır. Ancak pek çok yeşil yapraklı sebzede bir miktar omega 3 yağ asidi bulunur. ALA bulunan yeşil yapraklı sebzelerin başında lahana, ıspanak, semizotu ve karalahana gelir.
Omega 3 ihtiyacınızı günlük 2 adet ceviz içinden de karşılayabilirsiniz.
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
Özellikle semizotu salatası çeşitleri kilo vermek isteyenler için en lezzetli diyet yemeklerindendir. Özellikle ödem attırıcı olması metabolizmayı hızlandırması için gereken en önemli özelliğidir.
Semizotlarının yaprakları ayıklanır ve sapları da doğrandıktan sonra tencereye eklenir. Bulgurları da ekledikten sonra su koyularak kısık ateşte pişirilir. Afiyet olsun.
Yapılan araştırmalara göre semizotu; karaciğerin LDL yani kötü kolesterol üretim oranını düşürme özelliğine sahip. Semizotu 100 gram başına sadece 16 kalori içerir. Bu, kalori alımını sınırlandırmaya çalışan insanlar için iyi bir haber olabilir. Çünkü semizotu düşük kalorili olma özelliğiyle diyet dostudur.
Cilt, kas ve kemik sağlığı için gerekli olan C vitamini içeren semizotu, hücre zarlarını hasardan koruyan E vitamini bakımından da zengindir. 2.Uykuya dalmanıza yardımcı olan melatonin hormonu bakımından zengindir.
En zararsız olması ile beraber aynı zamanda en sağlıklı yeşilliklerden biri olarak semizotu öne çıkar. Bu sebepten dolayı kişi de herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını ifade etmek mümkün. Yani semizotu gaz ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkarmaz.
Saklama kabınızı ya da buzdolabı poşetinizi hazırlayın. Her bir poşetin içine kullanacağınız kadar temizlenmiş ve soğuk sudan geçmiş semizotunu yerleştirin. Poşetlerin havasını alın ve derin dondurucunuza gönderin.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Temmuz ayının başından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir. Yani semizotunun mevsimi yazdır ve sonbahar başına kadar tazesi bulunur.
İlk önce semizotunun topraklı kök kısımlarını kesip atın. Geniş bir yıkama kabına ılık su ve bolca sirke ekleyin. Yapraklı kısımlarını sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin. Sirke toprakla birlikte gelen mikrobun daha iyi arınmasını ve toprağın kolay çözünmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri