Yaşlandıkça insanların boyunun kısalmasının temel nedeni omurgada ortaya çıkan bu değişimlerdir. İnsanlar 40 yaşından sonra her 10 yılda bir ortalama 1 santimetre kısalır. Bu süreçler engellenemese de hayat tarzında yapılacak değişiklikler sayesinde geciktirilebilir. Genetik faktörlerin bu süreçte önemli rolü vardır.
Büyüme ve ergenlik döneminde hızla uzayan boyumuz, 35 yaşını geçtikten sonra aynı hızla olmasa da kısalmaya başlar.
Erken ergenlik kızlarda östrojen, erkeklerde testosteron artışı ile büyüme kıkırdaklarının erken ve hızlı kemikleşmesine bu da başlangıçta büyümenin hızlanmasına ancak sonuçta büyümenin erken durmasına ve boy kısalığına neden olabilir.
Kişinin boyunun kaç yaşına kadar uzadığı sorusunun cevabı aslında kişiye göre farklılık gösterir. Genel olarak ise kişinin boyu ergenliğin bittiği döneme kadar uzamaya devam eder. Bu dönemden sonra ise yetişkinlik başlar. Yaş olarak bir rakam vermek gerekirse kişinin boyu 18 ve 20 yaşlarına kadar uzamaya devam eder.
Dr. Kiel, "Yaşlandıkça kemik kaybedebiliriz, bazen omur gövdeleri aslında ezilir," dedi. Bu, kişinin omur boyunun kısaldığı anlamına gelir, bu da bizim boyumuzu kısaltır.
İlgili 27 soru bulundu
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Kadınlar 20 yaşına, erkekler ise 22 yaşına kadar uzarlar.
Bunun yanında boy uzatmak için beslenme şeklinde önemli değişiklikler yapılabilir ve ayrıca düzenli egzersiz ile bu durum daha da etkili olabilmektedir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
İlk adet sonrası büyüme potansiyeli azalır ve ortalama 5-6 cm (3-10 cm) boy uzar. Erkeklerde boy kazanımı ergenliğin daha geç dönemlerinde belirgindir ve büyüme hızı 9-10 cm/yıldır. Ergenlik sürecinin üç dört yılda tamamlanmasından sonra nihai erişkin boya ulaşılır.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Ergenlikte erkekler toplam 25-30 cm uzarken, kızlar 20-25 cm boy atarlar. Bu da 3-5 cm civarında farka neden olur. Böylece erkeklerin ortalama erişkin boyu (176 cm) kızlarınkinden (163 cm) yaklaşık 13 cm uzun olur.
Başta yorgunluk ve stres olmak üzere vücutta bulunan bu sıvının çekilmesine sebep olur. Bunun sonucunda ise, akşam saatlerinde, uyumaya yakın boyumuzda kısalma görülür. En doğru boy ölçümü ise sabahları olmalı. Çünkü sabah uyandığımızda omurga kemikleri arasında boşluk artıyor ve boyunuz 1-2 cm daha uzun oluyor.
boyunun uzaması tabi ki mümkün. yaşının 16 olması itibariyle 1-2 yıl daha boy atabilirsin. 175-180 civarı olabilme ihtimalin var. İyi beslen.
Bu anlamda çocukların boy uzaması ve uzama hızları farklılık göstermektedir. Erkeklerde Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar ve Uzamaya Devam Eder? Erkeklerde 15 yaş itibariyle boy uzaması gelişen büyüme hormonlarıyla birlikte hızlanmaktadır. ortalama 25 ile 30 cm birden uzama durumu söz konusu olmaktadır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Ergenlik döneminde kız çocukları erkek çocuklarına göre daha az uzar ve daha az kilo alımı yaşar. 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ortalama ideal boy uzunluğu 160,4 cm'dir.
Erkekler için ergenlik dönemlerinin ortalama bitiş süreleri 17 ile 18 yaşlarıdır. Ancak bazı kişilerde bu süreç 25 yaşına kadar devam edebilmektedir. Boy uzaması için etkili olan yüzme, basketbol gibi sporların yapılması çevresel koşullar olarak etki göstermektedir.
16 yaşından 17 yaşına kadar boyum uzadı ve hâlâ uzuyor. Hâlâ boyunuzun 10 cm'den fazla uzama ihtimali var. Annenizin ve babanızın boylarına da bağlı oluyor.
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, kemiklerin ve dişlerin güçlenmesine ve büyümesine katkıda bulunur. C vitamini faydaları arasında vücudun doğal kolajen sentezini de desteklemesi büyük öneme sahiptir. Tüm bu özellikleriyle C vitamini, boy uzatan vitaminler arasında ilk sıralarda yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri