Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
İncir, kestane, zeytin, zeytinyağı, kuru meyveler ve Ege otları ile zengin bir mutfak tablosu oluşturan Aydın, memleketinize dönerken çantanızı doldurup yola çıkacağınız bir şehirdir.
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
Meyvecilikte Antalya çok ileridir. En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, yapılan yatırımlarla seraların da bulunduğu yaklaşık 20 bin dekar alanda muz başta olmak üzere ejder meyvesi (pitaya), avokado ve mango gibi ürünler yetiştiriliyor.
Bursa Şeftalisi - Bursa
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Türkiye çay üretiminin tamamı (%100.0), fındık üretiminin ise büyük kısmı (%66.4) Karadeniz Bölgesi'nden karşılanmaktadır. Bu ürünlerin yanında kızılcık, kivi, muşmula, kestane, ceviz, dut, hünnap, armut, Trabzon hurması ve kiraz bölgede üretim miktarı fazla olan diğer meyve türleridir.
Ülkemizde üretilen bitkisel ürünlerden 25'inde Türkiye' de ilk 10 da yer alan Aydın ili, ülke tarımında önemli yere sahiptir. Aydın ili incir ve kestane üretiminde Türkiye'de birinci, zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, sıradadır [1].
Aydın'da en çok yetiştirilen ürünler; İncir, zeytin, pamuk, kestane, çilek, enginar, yerfıstığı, mısır, turunçgil ve hemen hemen her türlü sebzedir.
Aydın, ülkemizde üretilen bitkisel ürünlerden 25 inde Türkiye'de ilk 10 da yer alarak ülke tarımındaki önemini göstermektedir. Türkiye'de İlimiz incir ve kestane üretiminde birinci, zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfıstığı üretiminde ise üçüncü sıradadır.
Aydın'ın önemli gelir kaynakları olarak görülebilecek farklı ürünlerin satıldığı farklı mekânlarda semer, eyer, hasır dokuma ürünler, giyim ve kuşama dair dokuma ürünlerini bulabilirsiniz. Ev kadınlarının Aydın'da özel olarak yaptıkları el yapımı halılar ve kilimler de alabileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.
Evliya Çelebi'nin “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar.” şeklinde betimlediği bir il olan Aydın'da Yuvalama, Kuru incir arası ceviz, Keşkek, Zeytinyağlı Börülce, Çine Köftesi, Paşa Böreği ve Tahinli Pide denemeniz gereken meşhur lezzetlerdir.
Arapapıştı Kanyonu, Bafa Gölü, Zeus Mağarası, Altınkum Plajı, Güvercinada, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Saplı Ada, Kadınlar Plajı, Görle Kanyonu ve Narlıdere Kanyonu görmek isteyebileceğiniz doğal güzelliklerdir.
1937'de Milletler Cemiyeti kararıyla Hatay sorununun çözümü için kurulmuştur. Devletin kuruluşu Hatay Millet Meclisi'nin 2 Eylül 1938 tarihli kararıyla ilan edilmiştir. Devlet Başkanlığına Tayfur Sökmen, Meclis Başkanlığı'na Abdülgani Türkmen, Başbakanlığa ise Abdurrahman Melek seçilmiştir.
395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölündü. Doğu Roma (Bizans) sınırları içinde kalan Antakya 638'de İslam orduları kumandanı Ebu Ubeyde İbn'ül Cerrah tarafından fethedildi.
Hatay, Osmanlı Devleti ve İtilaf kuvvetleri arasında 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edildi. 20 Ekim 1921'de Türkiye'nin Fransa ile imzaladığı Ankara Anlaşması'yla da Hatay, Fransa yönetiminde, Suriye sınırları içinde kaldı.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Yöresel tatları yaşatan değişik mekanlarda mayalı (saç mayalısı, tava mayalısı), yanıç, cızlak, göğ domates, söbelek dolması, kömbe, oğmaç, hingal, haşhaşlı çörek, borhani (hamurlu, yumurtalı, mantarlı), helise, çullama, madımak, tirit, İskilip dolması, kuru mantı, keşkek, kara çuval helvası, hedik, teltel, has baklava ...
Giresun'da kivi üretiminin başlangıcı 1990'lardır. Kivinin, fındığa oranla verimi daha fazla, hasat gideri daha az ve geliri daha iyidir.
Diyarbakır'ın en lezzetli yemeklerinden olan ciğer kebabı sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesidir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer kebabının lezzetine doyum olmaz. Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri