İyi bir dinleyici olmak, sözlü mesajlar kadar sözsüz mesajlara da bakmak etkili iletişim becerileri kazandırıyor. Empatik iletişim kurmak, iletişimde olumlu kelimeleri kullanmak, yapıcı geribildirim vermekte iletişimin kalitesini artırıyor.
Dinlenecek olan kişiye güven vermek ve konuşulanlardan ve ya anlatılanlardan dolayı kimsenin yargılanmayacağını bildirmek de konuşacak olan kişinin daha doğru bir şekilde anlatmasını sağlayacaktır. Ayrıca dinleyici konumunda olan kişiler içinde daha başarılı bir dinleme olacaktır.
“Dinlemek büyülü ve tuhaf bir şeydir, yaratıcı bir güce sahiptir. Bizi dinleyen arkadaşlar, aynı zamanda ileri götürenlerdir. Bizi dinlediklerinde yeniden yaratılır, açılır ve büyürüz.”
Etkin dinleme, konuşmacının nasıl söylendiğinden çok, ne söylediğine odaklanmaktır. Dinlemek, duymaktan hangi anlamda farklıdır? Dinlemek aktif bir süreçken duymak pasif bir faaliyettir. Dinlemek bilinçli çaba, konsantrasyon ve ilgi gerektiren, işitme zahmetsiz bir etkinliktir.
İlgili 18 soru bulundu
Dinleme, bireyin ilk kazandığı beceri alanıdır. Konuşma, okuma ve yazmanın gelişebilmesi için dinleme becerisinin gelişmiş olması gerekmektedir. Dinleme, insanların doğuştan getirdiği bir beceridir. Bu beceri konuşma, okuma ve yazma gibi beceri alanlarının etkili bir şekilde kullanılması bakımından önemlidir.
1. Birikim kazanmanın yollarından birinin de dinleme olduğunu bilir. 2. Söylenenlerin iyi ve doğru şekilde anlaşılması, incelik ve derinlikleri ile kavranması ve bilgi duygu ve düşüncelerin doğru ve etkili bir şekilde anlaşılıp aktarılabilmesi alışkanlıkları iyi bir dinleyici olmaya bağlıdır.
Sonuç olarak, aktif dinlemenin temel özellikleri arasında ilgi, odaklanma, sabır, yüz ifadeleri, göz teması, not alma, sorular sorma, beden dili, fikirlerin ifade edilmesi, analitik, derin ve empatik dinleme bulunmaktadır. Bu özellikleri kullanarak etkili iletişim sürecinde daha etkin ve verimli bir rol üstlenebiliriz.
Dikkatini dinlediğine yoğunlaştırmamak. Bu iyi bir dinleyicinin özelliklerinden değildir. Bu ifademiz yanlıştır.
İyi bir dinleyici olmak başkalarıyla daha çok bağlantı, daha güçlü ve derin ilişkiyi doğurur. Bunun temelinde herkesin gerçekten dinleyen birine olan ihtiyacı yatar. Dinlemek, aynı zamanda bilgi sahibi olmayı da arttırır.
Bir konuşmada aktarılmak istenen mesajın, duygu ve düşüncelerin doğru bir şekilde anlaşılabilmesi, dinlemenin temel amacını oluşturmaktadır. Anlamanın olmadığı bir dinleme etkinliği, yalnızca işitme olarak nitelenebilir.
Özet ve Sonuçlar. İş veya ders çalışma gibi faaliyetler sırasında müzik ve arka plan gürültüsü dinlemek, bilişsel ve görev performansında, konsantrasyonda, ruh halinde iyileşme ve enerji seviyelerinde artış gibi çeşitli faydalar sağlayabilir. Müzik dinlemek ve arka plan gürültüsü başkaca durumlarda da faydalı olabilir.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır. Dinleme sürecinin aşamaları, dinleme kavramının anlaşılması ve etkili dinlemenin gerçekleşmesi için önemli bir çıkış noktasıdır.
Eleştirel Dinleme: Bu türün amacı öğrencilere dinledikleri hakkında soru sorma alışkanlığı kazandırarak konu hakkında düşünmelerini; konuyu olumlu ve olumsuz yanlarıyla, tarafsız bir bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlayarak kendi doğrularını buldurmaktır (MEB, 2006: 62- 63).
Bir başkası konuşurken yanımızdaki kişilerle fısıldaşarak dahi konuşulmamalı ve sadece konuşan kişiye odaklanılmalıdır. Bu kurallardan yalnızca birine uymamak bile iletişimi olumsuz yönde etkiler. Bugün sağlıklı bir iletişim kurmanın önündeki en büyük engel, sessizliğin tam olarak sağlanamamasıdır.
Etkin dinleme; benmerkezci dünya görüşünü bırakmak, dikkati odaklamak ve başkalarıyla iletişim kurmak için önyargıları bir kenara koymayı gerektirir. Bir konuşmada kazanan olmaktansa etkili bir iletişim kurmak için karşımızdakini gerçekten dinlememiz gerekir.
Özbay (2006) dinlemeyi, konuşan ya da sesli okuyan bir kişinin vermek istediği mesajı, tam olarak anlayabilme becerisi şeklinde tanımlamaktadır. Dinleme, söylenenlere dikkatini tam verme ve onları anla- maktır. Bir kişiyi ve onun dış çevreyi nasıl algıladığını anlamak için o kişiyi dinlemek gerekmektedir.
Sinirli, gergin, bunalmış personel ya da müşteri, sözü bölündüğü anda daha da kontrolden çıkabilir ve mevcut durum krize dönüşebilir. Bu nedenle karşı tarafın sözünü bölmemek etkin dinlemenin ilk kuralını oluşturur.
İyi bir dinleyici bu gerçekleri ve fikirleri test edebilir ve konuşmacıya sorular sorabilir. Bu şekilde, söylenenleri daha doğru bir şekilde analiz edebilir.
İletişimde bağlantı kurmanın önemli bir ögesi olan dinleme bireyin iletişimde gelen mesajı iyi anlamasını ve yaşadığı topluma uyum göstermesini sağlar. Bilgi edinmenin, öğrenmenin ve anlamanın en temel yollarından biri de dinlemedir. Aynı zamanda sosyal yaşamdaki sağlıklı iletişimin de en önemli unsurudur.
Kişiler arasındaki karşılıklı sevgi ve güveni sağlar. Herhangi bir konuyu tüm gerçekleriyle öğrenmeyi ve anlamayı sağlar. İletişim esnasında yaşanacak olan yanlış anlaşılmalar ve kopukluklar etkin dinleme ile en aza iner. Objektif yorumlar yapabilmek için etkin dinleme gereklidir.
Dinlemeyi etkileyen faktörler; dikkat, alıcının (dinleyicinin) zihinsel ve fizyolojik yetileri, ilgi, kelime dağarcığı, istek, bilgi birikimi, dinleme hızı ve ön yargı olarak belirlenmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri