Boy kısalığı tedavisi de çocuk endokrinoloji alanına girer. Boy uzaması sağlıklı bir büyümenin adımlarından biridir. Boy kısalığının nedeni genetik olabileceği gibi besin yetersizliği, kronik hastalıklar, tiroid, cushing sendromu, büyüme hormonu eksikliği, iskelet displazileri olabilir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Elbette ki uzayabilir. Epifiz plağı esasında bir kıkırdaktır, ve kemiğin önce kıkırdak olarak daha sonra da kemikleşerek büyümesini sağlar. Elbette ki her insanın fizyolojisi farklı olacağı için kimisi 23 yaşında boy uzamasına devam edebilirken, kimisinin 18 yaşında boy uzaması son bulmuş olabilir.
Büyüme plakları kapandıktan sonra ilaçlarla veya hormonlarla boyumuz uzar mı? Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Genellikle 2 yaşından sonra yapılmasını tercih ediyoruz. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa erişkin dönemdeki boy kaybı o kadar az oluyor. Hastalar genellikle endokrin uzmanına geç geliyorlar. 10-12 yaş civarında gecikmiş olarak geliyorlar büyüme hormonu başlamış olsanız bile aradaki boy kaybı tamamlanamıyor.
Boy kısalığının genetik ya da besin alımı yetersizliğinin yanında Hipotiroidi, Büyüme Hormonu Eksikliği ve Cushing Sendromu gibi sebepleri de olabilir. Ayrıca çocuk endokrinoloji boy uzatma konusunda da etkin çalışan bilimsel bir alandır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
Büyüme Hormonu Tedavisi yıllık boy uzaması 4 cm'den az oluncaya veya epifiz hattı kapanıncaya kadar devam edilir. Büyüme Hormon Tedavisinin 1 yıllık maliyeti 50.000-200.000 TL (birçok faktöre bağlı olarak değişmekle birlikte) arasında değişmektedir.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Hayır, Bir Yerden Asılmak Boy Uzatmaz!
Boy uzatma egzersizleri denince her listeye bir yerden, barfiks barından asılmak ekleniyor. Arkadaşlar, omurlarınızın arasını açmanız, zaten uykunuzda gerçekleşen bir durum (dekompresyon).
Boy uzatma ameliyatın hedeflenenen uzama miktarı 5-8 cm arasıdır. Ameliyat ile boy daha fazla uzayabilir ancak bu kez de operasyona bağlı komplikasyon riski artar. Bu nedenle hastanın boyunun, ameliyat öncesine göre 5-8 cm uzaması başarı kabul edilir.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Günde 15 dakika düzenli olarak zıplamak boyun uzamasına yardımcı olacaktır. Birçok sporda da zıplama hareketi bulunduğu için bu sporlar boyun uzamasını destekler.
10 cm boy uzatma mümkündür. Ancak 4 kemiğe de müdahale gerekir. Tedavi süreci uzun olur ancak teknik olarak 10 cm uzamak mümkündür.
Fizyolojik uzama özellikle buluğ çağında hızlanarak 18 yaş civarında büyüme plaklarının kapanması ile tamamlanır. Bu yaştan sonra artık uzama olmadığı gibi, uzama için ameliyat dışında da bir seçenek artık kalmamıştır.
İlk Bir Yıl Önemli. Yaşamın ilk yılının büyümenin en hızlı dönemi olduğunu belirten uzmanımız, “Bu dönem bebeğin boyu 25 cm kadar uzar, ağırlığı da yaklaşık olarak üçe katlanır. Bir yaşından sonra büyüme yavaşlar ve iki yaşından sonra da nispeten sabit bir hızla devam eder” diye konuştu.
Dolayısıyla çocuklar 4 yaşta ortalama 102 cm boy ile doğum boyunun 2 katına ulaşırlar. Sonraki yıllarda ergenliğe kadar yıllık büyüme hızları ortalama 5-6 cm devam eder. Böylece 12 yaşta, erkekler ortalama 150 cm ve kızlar 153 cm ile doğum boyunun 3 katına ulaşır.
B12 vitamini ise kemik ve doku sağlığını destekleyerek boy uzamasına katkı sağlayan bir vitamindir.
Kemikleri etkileyen genetik kökenli bazı hastalıklar: Toplumda cücelik olarak adlandırılan akondroplazi genetik kökenlidir ve boy kısalığına en sık neden olan etkendir. İlaçla tedavisi mümkün değildir ve boy kısalığı için tek çözüm boy uzatma ameliyatıdır.
Geceleri daha yüksek bir büyüme hormonu seviyesine sahip olmak da doğaldır. OMNİTROPE® subkütan (deri altı) kullanım içindir. Bu, ilacın derinizin altındaki yağ dokusuna kısa bir enjeksiyon iğnesi ile verileceği anlamına gelmektedir. Çoğu kişi, enjeksiyonlarını uyluk veya kalçasına yapmaktadır.
Yenidoğan döneminden erişkinliğe geçiş sürecine kadar olan hastalar (18 yaşına kadar) pediyatrik endokrinologlar tarafından değerlendirilir. Modern tıbbın sağladığı en iyi imkanlardan yararlanılarak çocuklardaki hormonal hastalıklar erken dönemde teşhis edilerek büyüme ve gelişme etkilenmeden tedavi süreci başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri