Büyüme ağrısı çocuklarda genellikle alt ekstremitelerde ortaya çıkar. Kalça, bel ve üst ekstremitelerde nadiren görülür. Bu ağrılar sıklıkla uyluk ön yüzü, diz arkası ve baldırlarda akşam ve geceleri ortaya çıkan, uykudan uyandıran, birkaç dakikadan birkaç saate dek sürebilen ağrılardır.
Serdar Alfidan, çocukluk çağı bacak ağrılarının değerlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı. Büyüme ağrıları genellikle bacaklarda, genellikle uylukların önünde, baldırlarda veya dizlerin arkasında bir ağrı veya zonklama olarak tanımlanır.
Ergenlik Döneminde Boy Uzaması Büyüme Ağrılarını Tetikliyor
Büyüme ağrısının çocukların %3 - 50'sinde görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Salih KAVUKÇU, özellikle 4 -6 yaş arasındaki çocukların %38'inde karşımıza çıktığını belirtti. Bu ağrıların daha çok selim seyirli gecelerde ortaya çıktığını söyleyen Prof.
Büyüme ağrısı, kol ve bacaklarda hissedilen, yorgunlukla artan, gece geç saatlerde uykudan uyandırabilen, masaj ve dinlenmekle, ağrı kesicilerle rahatlayan, sabah hiçbir şikayetin kalmadığı ağrılardır.
Bacakların ameliyatla kaval kemikleri (tibia) veya uyluk kemikleri (femur) veya her ikisi de uzatılarak bacak boyu uzatılabilir. Kemik doku uzarken diğer damar, sinir, kaslar ve diğer dokular birlikte uzar. Bu şekilde boy uzamış olur.
İlgili 38 soru bulundu
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Sıklıkla sıçramayla ilişkili sporlarla (basketbol, voleybol vb.) uğraşan ergenlerde ortaya çıkabilen bu durumun ergenlik dönemi sonlanıncaya kadar devam edebileceği bilinmelidir. Ağrıların sık görüldüğü bölgeler diz ve diz altı (diz kapağı kemiğinin alt ucu), topuk arkası ve ayak bölgesinin iç kısımlarıdır.
Büyüme ağrısı olarak adlandırılan ağrılar, kız ve erkek çocuklarda hemen hemen eşit oranda görülüyor. Büyüme ağrıları genellikle 12–13 yaşlarına kadar devam ediyor ve sonradan kayboluyor.
Masum olan büyüme ağrıları nadiren tek bacakta ama çoğunlukla çift bacakta olmaktadır. Bu ağrılar geceleri uykuya başlamadan ve hatta uyku sırasında başlamakta ve uyandırarak hem çocuğu hem de aileyi huzursuz etmektedir.
Kızlarda ortalama 23-28 cm, erkeklerde 26-28 cm boy artışı olur. Boyda uzama erkeklerde 14-15 yaşları arasında en hızlı olurken, kızlarda en hızlı artış dönemi 12-13 yaşlarıdır. Adolesanlarda ağırlık artışı, boyun en hızlı uzadığı dönemden yaklaşık 6 ay sonra belirginleşmektedir.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Peki büyüme ağrısı tek bacakta olur mu? Bu ağrılar genellikle tek bacakta olmaz. Çocuğunuzda tek taraflı ağrı durumu yaşanıyorsa bu ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu nedenle doktorunuzla görüşmelisiniz.
Büyüme ağrısı tipik olarak baldırlarda, uyluk ön kısmında, kaval kemiğinde ve diz arkasında hissedilir. Ağrı genellikle geceleri olur ve uykudan uyandırır. Her iki bacak da etkilenir.
Dr. Uçkun, “Büyüme ağrıları genellikle 3 ila 12 yaşları arasındaki çocuklarda öncelikle bacaklarda görülür. Genellikle iki taraflıdır ve bacakların derinlerinde, genellikle uyluk, baldır, dizin arkasında veya bacağın ön kısmında bulunur. Ataklarla seyreder.
Büyüme ağrılarına masaj iyi geliyor
Büyüme ağrılarında, uyluk kemiğinin dize yakın kısmı (alt kısmı) ve incik kemiğinin dize yakın kısmında (üst kısmı) veya her iki bölgede de ağrı hissedilir. Bacaklarda ve bazen ayak bileğinde de ağrı olabilir.
Ergenlik büyüme hamlesi içinde, en hızlı büyümenin olduğu 'zirve büyüme hızı dönemi' ortalama kısa sürede 8–10 cm civarında boy artışının olduğu bir dönemdir. Bu en hızlı boy artımının gözlendiği yaşlar, kızlarda ilk adetten hemen önce 11.5–12.5 yaşlarında, erkeklerde ise 13–14 yaşlarındadır.
Kemik ağrısı neden olur, sorusunun yanıtı yaşla da ilgili olabilir. Özellikle ileri yaşlarda romatizmal hastalıklar kemik ağrısının yaygın sebepleri arasındadır. Aşırı hareket, fazla spor, yaralanmalar, burkulmalar, çatlaklar, kırıklar ve aşırı kilo alımı da ağrı nedenleri arasındadır.
Ortalama olarak kız çocukları 12,5-13 yaşlarında adet olarak ergenliklerini tamamlarken, erkek çocukları 14-15 yaşlarında ergenliklerini tamamlamaktadır. İlk meme gelişiminden adet dönemine kadar geçen süre ortalama 2-4 yıl gibi bir süre almaktadır. Bu evreler arasındaki geçiş en az 6 ay olmalıdır.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Gecikmiş ergenliğin belirtileri ise şöyledir;
14 yaşındaki erkek çocuklarda testislerin büyümemesi, 13 yaşına basan kız çocuklarında meme gelişmesinin başlamaması, Meme gelişimi başladıktan 5 yıl sonra adet görememeleri, Kız çocuklarında 16 yaşında da adet sürecinin başlamaması.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez. Dolayısıyla ortada bir modifikasyon bulunmamaktadır.
1 yaşındaki bir çocuk ortalama 10 kg'dır. Bununla birlikte tamamen sağlıklı çocuklarda bile genetik yatkınlığa bağlı küçük sapmalar olabilir. Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur.
Süt, peynir, yoğurt, yumurta, balıkların siyah etleri ve bol su tüketimi boyun uzatılmasında oldukça etkili besinler olarak dikkat çeker. Öğünlerinize bu sağlıklı besinleri eklemeyi ihmal etmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri