Saten boya, akrilik boya, yağlı boya, ipek boya ve astar boya, boya çeşitleri arasındandır. Su bazlı veya plastik boya da denmektedir.
En çok kullanıldığı alanlar sanat, tasarım, resim, endüstriyel kaplamalar, ulaşım (şerit çizgileri) ve korumadır (su veya hava temasını kesme amacıyla ve yalıtım amacıyla). Boya kimyasal özelliği bakımından temel olarak yaş boya (ıslak boya) ve toz boya olmak üzere ikiye ayrılır.
Boya; çeşitli malzeme yüzeylerine kaplama, koruma, dekoratif özellik vermek amacıyla sürülerek sert ve ince bir tabaka oluşturan, ana maddeleri organik, metalik veya plastik esaslı pigment, bağlayıcı ve incelticilerden (solventlerden) meydana gelmiş, renkli bir sıvı ya da toz bileşimidir.
Akrilik, lateks ve yağ bazlı olmak üzere 3 ana tip dış cephe boya modelleri bulunur. Akrilik boyalar, yüksek kaliteli bileşenler içerir. Akrilik boyalarda kullanılan kimyasallar, boyanın daha elastik olmasını sağlar. Dış cephe boyasının elastik olması onu farklı hava sıcaklıklarına karşı dirençli kılar.
İlgili 30 soru bulundu
Dış cephe boyalarında ise; genel olarak silikonlu boya tercih ediliyor. Suyu kaydırma özelliği ile duvara işlemesini minimuma indiriyor. Kabartma gibi pürüzler taşımaması ve uzun ömürlü olması dış cephelerde silikonlu boyanın tercih edilme oranını arttırıyor.
Boya çeşitleri genel olarak iç cephe ve dış cephe boyası olmak üzere ikiye ayrılır. Akrilik boya, saten boya ve yağlı boya iç cephe boyaları olarak geçer. Dış cephe boyalarında da yine akrilik boya olmak üzere silikonlu boya, elastik boya ve grenli boya seçenekleri vardır.
Olağan dışı bir tercih ya da sorunla karşılaşılmadığı sürece en çok tercih edilen boyanın silikonlu boya olduğu söylenebilir. Silinebilme özelliği onu daha tercih edilir kılıyor. Ancak daha çok sağlıklı içerikten yanaysanız, doğal boyayı seçebilir, mat bir görüntü ve ekonomi istiyorsanız plastik boyayı seçebilirsiniz.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.
Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez. Bu nedenle solunum rahatsızlıkları ve alerjik problemleri olan kişiler için en uygun boya çeşididir. Su bazlı boyalar kokusuz oldukları gibi aynı zamanda hızlı kuruma özelliğine de sahiptir.
İç cephede en çok tercih edilen son katman boyalarından biri plastik boyalardır. Duvarların nefes alıp vermesini sağlayan plastik boyalar; yüksek örtücülüğü ile pürüzlü yüzeylerde bile en şık sonuçlara ulaşmanı sağlar.
Sudan etkilenmez • Ele bulaştığında su ve sabunla rahatlıkla çıkar • Zarar vermez Akrilik boyaların ilk üretimi 1940 yılına dayanmaktadır. Akrilik boyalar el sanatları başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
Baz boya ne demek ? Baz boyaya, ham boya da diyebiliriz. Boya makinesinde rengin doğru çıkması için baz gereklidir. Boya makinesindeki renk pigmentlerinin minimum düzeyde kullanılarak maximum doğrulukta rengi elde etmeye yarayan ham boyadır.
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır? Reçine pigmentleri ve sudan oluşan akrilik boya, hem dekorasyonda hem de hobi projelerinde tercih edilen boya çeşitlerinden biridir. Boya çeşidine göre değişmekle birlikte ahşap, metal, plastik, cam, seramik, plastik gibi pek çok farklı yüzeye uygulanabilir.
Su bazlı boyaların kullanım alanları oldukça geniştir. İç mekanlarda sıklıkla kullanılan bu boyalar, duvarlar, tavanlar, ahşap yüzeyler, metal yüzeyler, beton gibi farklı malzemeler üzerine uygulanabilir. Aynı zamanda dış cephe boyamalarında da tercih edilen bir seçenektir.
Selulozik Boya Kullanım Alanları
Mobilya ve dekorasyon işleri ile her türlü ahşap, sac ve polyester üzerinde lake işleri için kullanılır.
Silikonlu ve saten boyalar pürüzsüz yüzeylere uygulanır.Bu yüzeyler genelde alçı sıva ile elde edilir. Bu tip boyaya karar verildiğinde alçı sıva yapılmasını göze almak gerekir.Maliyetleri plastik boyaya göre yüksektir. Silikonlu boyaların silinebilme özelliği vardır. Uzun ömürlüdür.
Boya, sıva ve alçıpanın yanı sıra beton ve ahşaba da uygulanabilir. Birçok iç mekan lateks boyası, tuğlaları kaplamak için de kullanılabilir. Hatta istenirse boyayı duvar kağıdını kaplamak için de kullanmak mümkündür.
Plastik yağlı boyalardan farklı biçimde, akrilik boyalarda plastik akrilik reçine parçaları yer alır. Bu parçaların yanı sıra içerik bağlamında da kullanım alanını netleştirecek bileşenler bulunmaktadır. Bir akrilik boyada ne kadar reçine bulunursa, boya o denli kalitelidir.
Saten boya, duvar boyaları arasında en parlak olanıdır ve silinerek kolayca temizlenebilir. Bu özelliği sayesinde, mutfak ve antre gibi çok kullanılan alanlar için kullanışlı bir seçimdir.
Polimer boyanın dayanıklılığını arttırmaktadır. Akrilik boyanın tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Boya yapısı gereği sudan etkilenmez. Boya yapılan yüzey kuru olduğu takdirde, su ve sabun ile hafif bir şekilde temizlenebilir.
Su bazlı yapısı sayesinde sanat ve hobi çalışmalarında sıkça kullanılan bir boya türü de akrilik boyadır. Kolay temizlenir ve kolay uygulanır. Hızlı opaklaştığı için hatalar kolaylıkla düzeltilebilir. Akrilik boya, su bazlı yapısı sayesinde kokusuzdur ve uygulama kolaylığı sağlar.
Son moda iç cephe boya renkleri arasında, Pantone Renk Enstitüsü tarafından belirlenen 2023 yılı rengi “Pantone 18-1750” kodlu Viva Magenta'dan bahsetmezsek olmaz.
Güneş ışığının etkisini en iyi yansıtan beyaz, krem, gri, fildişi, açık mavi, bej, lavanta ve soluk sarı gibi açık renkler aydınlık ve ferah gösteren renklere örnek olarak verilebilir.
Su Bazlı Boya
Kokusuz oldukları için iç mekanlarda güvenle ev boya uygulaması yapma imkanı sağlar. Yağlı olan boyalara göre hızlı kurur ve daha esnektir. Su bazlı olan boyaların fiyatları yağlı olan boyaya göre daha uygundur. Su bazlı olan boyaların fırçadan temizlenmesi çok daha kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri