Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Herhangi bir bölgeye ya da eşyaya boya lekesi bulaştığı zaman, ılık su ve bulaşık deterjanı karıştırdıktan sonra uygulamak lekeyi ortadan kaldırabilir.
Boya lekesini çıkarmak için yapmanız gereken sadece lekeli tarafı temiz bir bez üzerine yatırınız. Daha sonra lekeli olan kısmın ters tarafına ılık bir su ve az miktarda sıvı deterjan uygulayınız. Daha sonra Boya lekesi ıslak ise, lekeyi fazla bastırmadan hafifçe ovalayınız.
Plastik gibi yüzeylerden lekeleri çıkarmak için eğer boya su bazlıysa bulaşık deterjanı ve su işinizi görecektir. Yağlı boyalar içinse tiner kullanmanız işe yarayacaktır. Ayrıca gaz yağı gibi malzemelerlede lekeler kolaylıkla temizlenir.
İlgili 16 soru bulundu
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Boyaların lekelerini çıkarmak için Sol Oil Ex yağ çözücü kimyasal ürününü kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine püskürterek bez yardımıyla silin. Ardından ılık su ile temizleyin. Duvardaki boya lekelerini çıkarmak için sirke de oldukça etkilidir.
Yağlı boyanın kıyafetlerinize bulaşması ve kuruması halinde, boya lekesinin üzerine amonyak dökülmelidir. 15-20 dakika bekledikten sonra yumuşayan leke, bol soğuk suyla durulanmalıdır.
Bu sebepten dolayı, selülozik tinerin kumaşın rengini çıkarma ve soldurma olasılığı yüksek olduğundan kumaşa zarar verme olasılığı yüksektir.
Kurumuş boya lekelerinde sert kıllı bir fırça ile kumaşı fırçalayarak, boyanın yüzeyden temizlenmesini sağlayın. Daha sonra lekenin üzerine saç spreyi sıkın ya da izopropil alkol dökün. 1-2 dakika bekledikten sonra kumaşı hafifçe ovalayın. Bol su ile durulayın.
Leke tazeyken boya türü fark etmeksizin su ve sabunla kolayca temizlenebilir. Deterjanlı su dolu bir kova içerisine lekeli kıyafeti ya da eşyayı batırılarak fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz. Boya lekesi kurudukça çıkarmak için farklı yöntemlere başvurmak gerekir.
WD-40 kullanarak fayanstan boyayı çıkarabilirsiniz. Ürünü fayansın tamamına uygulamadan önce küçük bir alanında test edin. Aynı şekilde 20 yıldan daha eski olan fayanslar için de kesinlikle WD-40 kullanmalısınız.
Kumaşta oluşan yağlı boya lekesinin çıkarılması için sentetik ya da selülozik tiner kullanılmaktadır. Ama bu tinerler kumaşın ağarmasına ve leke bırakmasına yol açabilmektedir. Yeni damlamış olan yağlı boyanın çözümü daha kolay olmaktadır. Boyayı çıkarmak için öncelikle sentetik tiner kullanılmalıdır.
Eşit oranda su ve beyaz sirkeyi karıştırarak lekenin üzerine uygulayın. Pamuklu bir bez veya süngerle lekeyi hafifçe silerek çıkarın. Sadece beyaz giysilerde veya renk solması riski taşımayan yüzeylerde, akrilik boyayı çıkarmak için seyreltilmiş çamaşır suyu kullanabilirsiniz.
Giysilere bulaşan boya lekesi, bazı durumlarda zorlayıcıdır ancak bir dizi işlem sonrası kolaylıkla çıkar. Bu tür lekeleri çıkarmak için kullanılan yöntemlerden biri kuru temizleme işlemine başvurmaktır. Kuru temizleme yöntemi boya lekelerini çıkarmada en etkili sonucu sunar.
Bir kova sıcak suya bir miktar deterjan veya sabun ekleyin. Köpük oluşana kadar suyu karıştırın. Yumuşak bezi sabunlu suya batırarak nemlendirin ve boyalı alanları silin. Boyanın hafifçe kurumuş kısımlarının çıkması için biraz ovmak gerekebilir.
Kumaş boyası lekesi nasıl çıkar kapsamında bir leğenin içine sıcak su koyulur. Sıcak suyun içine sıvı çamaşır deterjanı eklenir ve karıştırılır. Kumaş boyası lekesi olan kıyafet en az 3 saat boyunca bu karışımın içinde bekletilir ve ardından çamaşır makinesinde uygun olan programda yıkanır.
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
Ilık suda çözülen bulaşık yıkama deterjanı, duvar lekesini çıkarmak için ve genel temizlik için yeterlidir. Bir bardak amonyak, yarım bardak beyaz damıtılmış sirke veya elma sirkesi ve çeyrek bardak karbonat kullanarak kendi temizleyicinizi de yapabilirsiniz.
Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin.
Ahşaptan boya sökmek için genelde jel sökücüler kullanılır. Demir boya sökücüler ise bir metal üzerinden boya sökmek için kullanılır. Demir üzerindeki boya çok katmanlı değilse ahşapta olduğu gibi jel boya çıkarıcı ürünler kullanılabilir. Çok katmanlı olduğu taktirde daldırma yöntemine de başvurabilirsiniz.
Boya sökme işlemlerini kolayca yapabilmek için boya sökücü ürünlerin satın alınması gerekiyor. Boya sökücü ürünler, boya olan bölgelere sürülerek bir süre bekletilir. Ürünler boyaların etkisini kaybettirerek, boyaların kolayca soyunabilir olmasına yardımcı olur. Yapılacak olan kazıma işlemleriyle boyalar sökülebilir.
Sevdiğin bulaşık deterjanını ya da yumuşak ve doğal bir bulaşık deterjanını seç. Normal şampuanınla yapacağın gibi, bulaşık deterjanını ıslak saçına masaj yaparak sür. Sonra da sıcak suyla durula. Sıcak su, saçındaki boyanın gevşemesine yardım edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri