Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Atom aldıktan sonra ne olur?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Atom aldıktan sonra ne olur?

Verilen radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak bazen boyunda duyarlılık ve hafif mide bulantısı, Tükürük bezlerinde şişme, uzun dönemde ağız kuruluğu, tat alma duyusunda geçici azalma, Tükürük bezinin zarar görmemesi için limon suyuyla da ağız çalkalamak ve sakız çiğnemek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: florence.com.tr

Atom alan kişi ne yapmalı?

Birkaç gün ayrı çatal, kaşık, tabak ve bardak kullanılmalı ve bunlar bol su ile yıkanmalı, bulaşık makinesi kullanılmamalıdır. Ayrı el ve yüz havlusu kullanılmalı ve giysiler ayrı yıkanmalıdır. Hastaneden ayrılırken hekiminiz tarafından reçete verilmişse, ilaçlar tedaviden 48 saat sonra alınmaya başlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tsnm.org

Atom tedavisi nedir tehlikeli mi?

Atom tedavisi zannedilenin aksine korkulacak bir tedavi değildir. Uygulaması oldukça kolaydır; tedavi sadece bir hapın yutulmasından ibarettir. Ciddi bir yan etkisi yoktur. En sık karşılaşılan yan etki ağız kuruluğudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeditepehastaneleri.com

Atom tedavisi kaç gün sürer?

Hastaya verilen doza bağlı olarak tedavi süresi 1 ila 3 gün arasında değişebilir. Bu süreçte hasta, hastanede kalır ve ziyaretçi kabul edilmez. Hastanın vücudunda bulunan radyasyon etkilerini başkalarına yaymaması için özellikle hamile kadınlar ve çocuklardan bir süre uzak durması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medicana.com.tr

Atom aldıktan sonra cinsel ilişkiye girilir mi?

Aksi söylenmedikçe cinsel hayat devam edebilir

Radyoterapi gören hastalarda genel olarak fiziksel çekiciliğin yok olduğu düşüncesi hakimdir bu nedenle hastalar cinsel ilişkiden uzaklaşır. Bazı jinekolojik tümörler dışında radyoterapi tedavisi esnasında cinsel ilişkinin hiçbir zararı yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Atom tedavisi sonrası hasta ve hasta yakınlarının dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir?

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Radyasyon alan bir kişinin yanında durulur mu?

Radyasyon göl ve akarsu balıklarına da geçebiliyor. Radyasyondan zarar görmemek için bu tür tehlikenin önceden tahmin edildiği durumlarda, insanların radyasyon kaynağından hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Radyasyonun yayılmış olduğu durumlarda ise insanların dışarı çıkmaması öneriliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Atom tedavisi alan kişi yemek yapabilir mi?

Tedaviden Hemen Sonra

Radyoiyot tedavisinden sonra 1 saat süreyle herhangi bir şey yemeyiniz. Eğer tedaviden sonra 4 saat içerisinde kusarsanız bir kap içerisine kusmaya çalışınız ve tedaviyi uygulayan nükleer tıp hekimini en kısa sürede bilgilendiriniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: leventkabasakal.com

Atom tedavisinin yan etkileri var mı?

Atom tedavisinin bazı yan etkileri olabilir. Nadiren de olsa geçici bir süre için boyunda ağrı veya hassasiyet gözlenebilir. Tükürük bezlerinde şişlik görülebilir. Mide rahatsızlığı olan kişilerde tedaviden sonraki erken dönemde mide bulantısı görülebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: livhospital.com

Atom kimlere verilir?

Radyoaktif iyot tedavisi, tümör çapı 1 santimin üzerinde olan ve tümör çapı 1 santimden küçük olmasına rağmen yayılım gösteren hasta grubuna cerrahiden sonra kalan tiroid dokusunu yok etme ve tedavi amacıyla verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: florence.com.tr

Atom tedavisi ne zaman etkisini gösterir?

Radyoaktif iyot tedavisi ne kadar sürede etkisini gösterir? Tedavinin etkisi kişiye göre değişebilir. Hipertiroidizmde, iyileşme birkaç hafta ila birkaç ay arasında sürebilir. Tiroid kanseri tedavisi ise birkaç ay içinde etkisini gösterebilir ve takip testleri ile değerlendirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Atom alacak hasta ne yememeli?

Diyette yasaklanan, sadece iyotlu tuzdur. Diyet, tuzla değil iyotla ilgilidir. Bu nedenle tuzsuz bir diyet yapmanıza gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ferittaneri.com.tr

Atom tedavisi gözü etkiler mi?

Ek olarak atom tedavisi (radyoaktif iyot) uygulaması sonrası göz tutulum riski arttığı için, göz tutulumu olan zehirli guatrlı hastalara atom tedavisi önerilmemektedir. Diğer etkisi kanıtlanmış risk faktörleri olarak ileri yaş ve stres sayılabilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: medipol.com.tr

Atom tedavisini kimler alır?

Atom tedavisi tiroit bezinin çok hızlı çalıştığı hipertiroidi durumunda (zehirli guatr) ve tiroit bezi kanserlerinin tedavisinde kullanılır. Hipertiroidi tedavisinde düşük dozlarda, tiroit kanserinde ise daha yüksek dozlarda uygulanır. Bu tedavinin hamile ve emziren hastalara uygulanması doğru değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: livhospital.com

Atom hangi durumlarda verilir?

Halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanserinde ameliyatı takiben yapılır. Amacı; geri kalan tiroid dokusunu, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olan tiroid kanser hücreleri yok etmek olan tek tedavi seçeneğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadolusaglik.org

Atom tedavisi ücretli mi?

Başhekim Doç. Dr. Hikmet İyem ise tedavilerin SGK kapsamında olduğu için hastaların uygulamadan ücretsiz faydalandığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Tiroid yoğurt iyi gelir mi?

Yoğurt suyu tiroit bezlerinin çalışmasına yardımcı olduğu kadar guatr hastalığının da önlenmesine yardımcı olur. Kısacası yoğurt suyu guatıra ve tiroide iyi gelen besinler, içecekler arasında en ön sırayı tutar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Tiroid bezi alındıktan sonra tekrar çıkar mı?

Tiroid Ameliyatından Sonra Nodül Tekrar Oluşur mu? Tiroid ameliyatından sonra hastadan alınan nodüller aradan geçen yıllardan sonra tekrar edebilir. Tiroid ameliyatından sonra hastalığın tekrar oluşmaması için ameliyat esnasında yapılan doğru uygulamalar sonucunda hastalığın tekrar oluşma olasılığı %1'in altına düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fatihtunca.com

Tiroid hastaları sigara içebilir mi?

Tiroid hastalığına yakalanmak istemiyorsanız sigara içmeyi kesmelisiniz. Özellikle tiroid hastalığı ve göz büyümesi olanlar sigarayı mutlaka bırakmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tiroit.org

Işın tedavisi hastanede yatar mı?

Genelde hastanede yatışa gerek yoktur. Bu yöntemin avantajı, brakiterapi direkt kanserli dokuya uygulandığından normal dokulara radyasyon maruziyeti daha az olurken kanserli dokuya daha yüksek dozda radyasyon verilebilmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: anadolusaglik.org

Atom tedavisi tekrarlanır mı?

Uygulanan tedavi sonrası vücut tarama sintigrafisi çekilmelidir. Daha önce belirlenemeyen metastazlar bu sintigrafide ortaya çıkarılabilir. Ayrıca atom tedavisi gerekli durumlarda tekrarlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Atom tedavisini devlet karşılıyor mu?

Hangi sağlık merkezlerinde uygulanabilir ve SGK ödüyor mu? Atom tedavi odası ruhsatına sahip büyük sağlık merkezlerinde uygulanabilir. Tedavi SGK kapsamında yapılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: leventkabasakal.com

Tiroid bezi kanseri neden olur?

Tiroid kanseri neden olur? Tiroid kanserleri tiroid nodüllerinden köken alan tümörlerdir. Ailede tiroid kanseri öyküsü olması, başka bir sebeple boyuna alınan radyasyon öyküsü ve hücresel düzeyde meydana gelen çeşitli mutasyonlar tiroid nodüllerinden kanser gelişimine neden olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memorial.com.tr

Radyasyona maruz kalan kişi ne yapmalı?

Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir. Çilek, portakal ve çekirdekli üzüm de vücuttaki radyasyonun etkisini azaltır. Aynı zamanda odada bulunan kaktüs radyasyonu çeker.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mynet.com

Nükleer tıpa girdikten sonra ne yapılmalı?

Tetkik sonrası insanlardan uzak kalmak gerekir mi? Tetkiklerde kullanılan radyoaktif madde miktarları çok düşük düzeylerde olduğu için genel olarak insanlardan uzak kalınmasına gerek yoktur. Ancak enjeksiyondan sonra 24 saat süresince tedbir amacıyla çocuklardan ve hamilelerden uzak durulması önerilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: livhospital.com

Atom tedavisi icin hangi doktora gidilir?

Tiroid bölgesinden problem yaşayan hastaların Genel Cerrahi bölümüne, gitmeleri gerekir. Sonrasında eğer genel cerrahi hekimi tarafından uygun görülür ise hasta sonraki etapta endokrinoloji bölümüne yönlendirilebilir. Tiroid hastalığına sahip olan hastalara genel cerrahi doktorları bakmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gurkanyetkin.com
Önceki makale
Cennette Zina serbest mi?
Sonraki makale
Psikodinamik yaklaşım ne demek?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT