Buhurdan Mumu Nedir? Fitilsiz yani direkt yanmayan, ısıtıcıya maruz kaldığında eriyip bulunduğu ortama içerdiği kokuyu salan katı formda hazırlanmış mumlardır. Doğal oda kokuları sağlamanın kolay ve keyifli bir yoludur. Katı formda da da olsa koku verirler.
Mum alevi suyun ısınmasını ve uçucu yağın tüm oda içerisinde yayılmasını sağlar.
Göbeğe koyacağınız ısı kaynağının ise doğal bir mum olması önemlidir. Sıcaklık için genellikle tealight ürünler kullanılır. Yapay malzemeyle üretilmiş tealightlarda ekstra koku çıkışı olabilir. Dolayısıyla buhurdanlık kullanımında kokusuz doğal mumlar tercih edilir.
1- Buhurdanlık faydaları zihnin ve bedenin için oldukça fazladır. Ancak kullandığında yaratabileceği spa etkisini göz önünde tutmalı ve bu sebeple baş ağrısı gibi semptomlar yaratabileceğini unutmamalısın. Bu durumlarda kullanıma dikkat edebilir, endişeliysen doktorunla iletişime geçebilirsin.
Lavanta ve bergamot gibi uçucu yağların yakıldığı kap olarak tanımlanan buhurdanlık ev ve ofis dekorasyonunda sıklıkla kullanılıyor.
İlgili 44 soru bulundu
Buhurdanlık, içinde uçucu yağ yakmaya yarayan kap olarak tanımlanabilir. Aromaterapi için kullanılan uçucu yağlar buhurdanlık sayesinde kolaylıkla yakılabilir ve vücut yoluyla tüketilmek istenmiyorsa bu şekilde hava yoluyla tüketilebilir.
Buhurdanlık Kullanımının Faydaları
Çünkü buhurdanlığın yaydığı koku bireylerle buluşunca kişilere sakinlik vermekte ve rahatlamasını sağlamaktadır. Aromatik yağların kimyasal olmaması da yine buhurdanlığın faydalarından biridir.
Buhurdanın alt haznesine doğal bir mum/tealight yerleştirdikten sonra, buhurdan üzerindeki hazneye bir adet buhurdan mumu konur ve erimesi beklenir. Eridikçe içerisindeki saf uçucu yağlar etkisini ortama bırakır. Hoş bir ambiyans ve etkili bir koku ortamı oluşturur.
Buhur, çok eski zamanlardan beri kullanılagelmiştir. Tarihte, gerek çok tanrılı gerekse tek tanrılı dinlerde özellikle sihir yapılırken veya dini törenler sırasında güzel koku vermesi için ateşe ot veya madde atmanın gelenek haline geldiği bilinmektedir.
Buhurdanlık için hangi yağlar kullanılır sorusuna gelince; narenciye, nane, adaçayı, bergamot, biberiye, lavanta, paçuli, rezene gibi pek çok yağı kullanabilirsiniz. Aynı şekilde limon, portakal, kantaron, tarçın ve gül gibi malzemeleri zeytinyağıyla birleştirerek kendi uçucu yağınızı üretebilir ve kullanabilirsiniz.
Bu etki, mumun boyutuna ve yakıldığı süreye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Gelin birlikte, hangi mum kokusu rahatlatır sorusunun yanıtına göz atalım. İyot, deniz temalı kokuların baş notasıdır. Bu koku, orman, deniz kokularının içerisinde yer alabilen doğal bir rahatlatıcıdır.
Kokulu mumların kokusunu korumak için mumu tek seferde 4 saatten fazla yakmamaya özen gösterin. Yaktıktan sonra mumu ara sıra dairesel hareketlerle çevirerek çepeçevre erimesini sağlayın. Böylece fitilin hemen altında çukur yaratan bir erimeyi engelleyebilirsiniz.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Genel olarak kokulu mumların stresi azaltıcı etkilerinden söz edilebilir. Ayrıca bazı mumlar, sinüs nöbetlerine ve bulantı gibi durumlarda da rahatlatıcı etkisi ile fayda sağlıyor.
GÜNLÜK BUHURU (SIĞLA BUHURU) NASIL YAKILIR? - Kullanımı kolay olan buhurun hem kabuklarını hem de kendi tanelerini buhurdanlık içine koyarak yakabilirsiniz. - Yaktığınız kabukları ve tanelerini ev içerisinde gezdirip buhurdan çıkan kokuyla rahatlayabilirsiniz.
İdeal esans ekleme için ısının 75°C - 85°C arasında olması tavsiye edilir. Soya vaksının fazla ısıtılması vaks ve mum kalitesinde sorunlar çıkmasına yol açabilir.
Antakya'da mavi boncuk, nazar taşı veya seğ, iğde dalı, kaplumbağa yavrusu kabuğu, açık bir el şekli, nazarla ilgili yazılmış muskalar, pohur yapmak gibi uygulamalarla nazardan korunulacağına inanılırken, bölgede perşembeyi cumaya bağlayan gece nazardan korunmak için pek çok evde pohur tütsülendiği ifade ediliyor.
Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir. Adaçayı yakmak faydaları düşünüldüğünde oldukça pozitif bir ritüeldir.
Kıskançlığa ve nazara karşı uçucu fragrance yağ, tüm kötülüklere karşı korur, kötü etkileri yok eder, negatif enerjiyi, düşmanları, kıskançlığı ve nefreti ortadan kaldırır.
Lavanta yağı ve yasemin yağı, stres ve gerilimi ve her tip ağrıyı azaltma özelliği en yüksek olan yağlardan. İkisi de tam birer ferahlatıcı ve hafif şiddetli depresyonlarda çok iyi. Zencefil yağı, kas ağrılarını azaltıyor ve enerjiyi artırıyor.
Buhurdanlık Sıkça Sorulan Sorular
%9 indirimle MNK Tütsü Geri Akışlı Tütsülük Buhurdanlık Seramik 94 TL'ye, %6 indirimle Siyah Beyaz Japon Temalı Ying Yang Buhurdanlık Oda Kokusu 69 TL'ye, %15 indirimle TURNA BAKIR Cadı Kazanı Askılı Zincirli Tütsülük & Buhurdanlık Nikel 195 TL'ye sahip olabilirsiniz.
·Doğal olarak içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde kuru cildin gerginliğini almaya yardımcı olur, besler ve nem rezervlerini korur. Nasıl kullanılır? Taşıyıcı (sabit) yağ içerisinde %0,02 oranında seyreltilerek kullanılmalıdır. Difüzer ve Buhurdanlıkta yakılabilir (4-6 damla).
Buhurdanlıkta hangi yağlar kullanılır sorusunun ene genel cevap, uçucu özelliği olan tüm yağların kullanılabilir olmasıdır. Adaçayı, okaliptüs, rezene, biberiye, nane, kekik, portakal, menekşe, limon gibi pek çok uçucu yağ çeşidini oda ve araba kokusu olarak kullanabilirsiniz.
Osmanlı buhurdanları daha çok bir tabla üstüne oturtulmuş tek ayaklı kadeh biçiminde yapılmıştır. Üzerlerinde, gövdeye menteşeyle bağlı ve üstüne duman çıkması için delikler ve çeşitli desenler oyulu kapaklar bulunur. Kapaklar yarım küre, yarım yumurta veya sivri miğfer biçimindedir.
Ciltte ve saçlı deride antiseptik ve temizleyici olarak dıştan uygulanır. Ayrıca günlük yağı balgam söktürücü, nefes darlığını giderici ve bedeni rahatlatıcı etkiler taşır. Bunun için bir önceki maddedeki gibi tatlandırılıp sulandırılarak içilir. Tütsü olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri