Otomobiller, yakıt tüketimine göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Dizel otomobillerde ateşleme bujisi bulunmaz. Yakıt direkt olarak pistonun tepesine püskürtülür ve alevlenmesi sağlanır. Ancak benzinli otomobillerde bujiler vardır.
Isıtma bujisi silindir başına 1 adet olarak bulunur. Yani 4 silindirli bir araçta 4 adet ısıtma bujisi bulunur.
Dizel araçlarda ateşleme bujisi bulunmamaktadır. Ancak motorun çalışmasını sağlamak için hava-yakıt karışımının iyice ısınması gerekmektedir. Bunun için ise kızdırma bujileri diğer adıyla ısıtma bujileri kullanılmaktadır.
İçten yanmalı benzinli motorların kritik öneme sahip parçalarının başında da buji geliyor. Buji ne demek diye merak ediyorsanız, her silindirde birer adet bulunan bu parça yanma odasındaki yakıt-hava karışımını ateşleme görevini yürütüyor.
Dizel motora sahip olan araçların doğru bir şekilde çalışması için yanma odasında gerekli ısıyı sağlayan parçaya, kızdırma bujisi denir. Kızdırma bujisi dizel araçlarda kullanılan bir sistemdir. Benzinli araçlarda kızdırma bujisi yer almaz.
İlgili 24 soru bulundu
Buji değişimi yapılırken bujiler tek tek sökülür ve kontrol edilir. Eğer takım halinde yeni değiştirilmiş bujiler bulunuyorsa sadece hasarlı olanı değiştirmek yeterlidir ancak tüm buji takımı için 30 bin km geçmişse, sadece arızalı bujiyi değiştirmek yerine tüm bujileri takım halinde değiştirmek önerilmektedir.
Kızdırma bujisi, bilinenin aksine normal bujiler gibi ateşleme yapmaz ve sadece dizel araçlarda bulunur. Kızdırma bujisi değişimi ortalama her 30 bin kilometre de bir kontrol edildikten sonra ihtiyaç duyuluyorsa yapılmalıdır.
Buji Çalışmazsa Ne Olur? Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır.
Marşa basıldığında araç geç çalışıyor veya çalışmıyorsa, Ani hızlanmalarda gaz yememe, tekleme ve patlama sorunları görülüyorsa, Araç performansındaki düşüş ve yakıt tüketimindeki artış hissedilir seviyelerdeyse, aracınızın bujisinde bir arıza meydana gelmiş olabilir.
Tam olarak sökemezseniz silindir kafasına zarar verebilirsiniz. Takış işleminde de bujinin ve motorun birbirine temas edecek olan yüzeyinin temiz olmasına dikkat edin sıkarken de tork anahtarı kullanmanız sağlıklı olacaktır. Önerilen ise ilk önce buji yerini bulana kadar elinizle sıkmak daha sonra anahtarla sıkmaktır.
Dizel yakıt hava karışımı sıkıştırıldığında kendiliğinden patlama gerçekleşir. Benzinde yakıt hava karışımı sıkıştırıldığında kendiliğinden patlama gerçekleşmez, bujiden çıkan kıvılcım ile patlama gerçekleşir. Benzinlideki bujiyle dizeldeki kızdırma bujisi olarak adlandırılan parçanın alakası yoktur.
Dizel araçlarda özellikle sabahları motor soğukken zor çalışıyorsa, hiç çalışmıyorsa ya da sarsıntılı-vuruntulu çalışıp motor ısınınca normale dönüyorsa, ilk çalıştırmada beyaz duman atıyorsa kızdırma bujilerinin bir ya da bir kaçında arıza vardır.
Ateşleme bobinleri benzin, dizel, Lpg ve Cng yakıtını yakan tüm araçlarda kullanılmaktadır.
sadece kafasına değdireceksin. tekini de sökse değişse, 4 ünü birden de değişse yetkili servis ve usta aynı işçilik ücretini alıyor.
Bir kızdırma bujisi, bir dizel motorun önemli bir parçasıdır. Yanma odasının içinde sıkıştırılan havanın önceden ısıtılmasına yardımcı olarak yakıtın daha verimli yanmasını sağlar.
Sadece dizel araçlarda bulunan bu parça, ortalama her 30 bin km'de bir değiştirilir. Ancak burada kullanım sıklığı da büyük bir belirleyicidir. O nedenle kontrol edilmeden değişim yapılmamalıdır.
Arızalı Bujiler
Bujiler ateşleme konusunda gereken başlangıcı yapamazsa motor pistonları tekleyecek ve yüksek bir ses yapacaktır. Bujilerin motordan gelen vuruntu seslerinin kaynağı olabilecek özellikte bir ses çıkaracağını belirtelim.
Buji arızalı olduğunda, hava-yakıt karışımını ateşleyen bir kıvılcım oluşturulamaz ve bu da motorun tekleme yapmasına neden olabilir. Alanında uzman kişiler tarafından orjinal parçalar kullanılarak buji değişim işlemi zaman kaybetmeden yapılmalıdır.
Hayır olmaz. Buji patlak değilse, ki patlaksa zaten motor patırdar. İridyum buji harici performans farkı olmaz.
Buji arıza lambası yakar mı derseniz cevabı evet olacaktır.
Bujileriniz aşındığında aracın performansı düşer ve motor rolantide daha gürültülü çalışır. Buji, yakıt-hava karışımını tutuşturmaya yarar. Diğer bir deyişle, buji olmadan kıvılcım olmaz. Kıvılcım olmadan aracınız çalışmaz.
Bujilerin ömrü, genellikle sürücülerin kullanım şekline ve kullanılan markaya göre değişiklik gösterir. Ortalama bir bujinin kullanım ömrü ise, 15 bin km'dir. Bunun yanında bujilerin ömrünü kısaltan bazı faktörler de vardır.
Kızdırma bujisi, pek çok buji türünden biri olarak karşımıza çıkarken görevi, dizel motorlu araçların yanma odasına ısı iletmektir. Motor, bu bujiyle birlikte hava ve yakıt karışımını daha verimli yakabilir. Aynı zamanda iletilen ısı sayesinde motor, özellikle soğuk havalarda daha rahat çalışır.
Dizel ile çalışan motorlu araçlarda ise böyle bir ateşleme mekanizması söz konusu değilken piston tarafından sıkıştırılan hava üzerine çok yüksek bir basınç uygulayacak bir biçimde dizel yakıt püskürtülür ve sıkışan hava ve yakıt karışımı kendi kendine tutuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri