Uygulama sırasında aşırı sıcak veya aşırı soğuk yüzey. Yanlış astar uygulaması sonucunda astarın uygun şekilde kuruyamaması. Boyanın vizkozitesinin uygun olmaması, yanlış veya kötü kalitede tiner kullanımı, hava basıncının aşırı yüksek olması. Boya filminin aşırı kalın olarak uygulanması.
Boya neden pütürlü ve lekeli görünebilir? Pütürlü ve lekeli görüntü son katın, bir önceki katın pütürlü yüzeyine uygulanmasından, astar katının tam kurumamış olmasından veya yüzeyin temizliğinin yeterince iyi yapılmamış olmasından kaynaklanabilir.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
KUSMA: Üst üste iki farklı renk boya sürüldüğünde alttaki boyanın renginin üst kata çıkmasıdır. Üste sürülen boyanın alttaki boyanın bağlayıcısını etkileyip çözmesi başlıca nedenidir.
İlgili 30 soru bulundu
Bozuk boyanın kapağını açtığınız anda küf kokusuna benzer kötü bir koku ortama yayılacaktır. Eğer normal boya kokusu almıyorsanız hemen boyayı çöpe atın. KIVAM: Eğer boyanın kıvamı olması gereken akışkanlığını kaybettiyse bozulma belirtileri taşıyor demektir.
Boya kokusu sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız üzerinde de olumsuz etkileri olabilir, hatta bazıları uzun vadede önemli bir biçim alabilir. Boya kokusunu solumak baş ağrısına, baş dönmesine, görme sorunlarına, solunum sorunlarına neden olabilir.
Fırçanın sapının alt kısmının etrafına saracağınız bir kaç tur maskeleme bantı, başınızdan yüksekte boya yaparken boyanın ellerinize damlamasını önleyecektir.
Boya kuruması işlemi kullanılan ev boyası türüne ve boya kalınlığına göre değişir. Su bazlı plastik bir boya kullanılmış ise astar boyası 6 – 8 saat içinde, yüzey boyası ise 10 – 12 saat içinde tamamen kurur. Eğer metalik özellikli bir boya kullanılmış ise tamamen kuruması 4 – 6 saat içinde olacaktır.
Saçınızı yıkarken sıcak su yerine soğuk ya da ılık su kullanarak saç boyasının renginin saçınıza daha iyi bir şekilde kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Sülfatsız şampuanlar, boyanın canlı renginin uzun süre saçınızda sabit kalmasına yardımcı olur.
Ortamın yeterli hava alamaması, Gereğinden fazla boya kullanılması, İzolasyon, yalıtım malzemelerinin yetersizliği, Saydığımız nedenler duvarların kabarmasına ve dökülmesine neden olabilmektedir.
Boya işlemini yeni yapmış olsan bile ısı farkı anında çatlaklara neden olabilir. Sorunu gidermek için ise ısı yalıtımından yararlan faydalı olabilir. Ayrıca yoğuşma da seni aynı sorun ile karşı karşıya getirebilir. Duvar boyası çatlağını tetikleyen son durum olarak yapının yaşını göstermek doğru olur.
Katı madde oranı yüksektir, ufak taşlara karşı mükemmel dayanım sağlar. Kullanılan uygulama metoduna bağlı olarak orta ile ağır arası tekstürler elde edilebilir. Kaplama 10-15 dakikada kurur, normal sıcaklıklarda iki saatten sonra havayla kuruyan veya düşük sıcaklıkta fırınlanan boyalarla boyanabilir.
Karbonat içerikli ürünlerin kullanımı tıkalı gözeneklerin açılmasında oldukça etkilidir. Tıkalı gözenekler aynı zamanda vakumlu temizleme sistemleri aracılığıyla da açılabilmektedir. Doğru şiddette ve doğru cihazla tıkalı gözenekler açılarak pütürlü görünümün ortadan kaldırılması sağlanmalıdır.
İkinci kat boya (su bazlı boyalarda) ; ortalama sıcaklıkta ilk kat boyanın atılmasından itibaren yaklaşık 3, 4 saat sonra atılabilir. Ortalamanın altındaki hava sıcaklığında ise ilk katın vurulmasından itibaren 4, 6 saate kadar çıkabilmektedir.
Bu bekleme süresi saçların yapısına göre değişse de saçlarınızı tekrar boyatmak için en az 4 hafta beklenmesi gerekir. Bu süre saçınızın sağlığı açısından beklemeniz gereken minimum süredir.
2 veya 4 saat su bazlı boya için beklenebilir. Solvent içeren veya yağlı boyalar için ise bekleme süresi 8 saat civarındadır. Daha mükemmel sonuç alman için 12 saat beklemen daha doğru olacaktır.
Araba Boyama Sonrası Pasta Cila
Bantlama yapılarak gerekli önlemler alındıktan sonra, boyama işlemi başlar. 3-4 kat (boyanın rengine göre değişiklik gösterebilir) boya etılır. bir süre bekledikten sonra vernik atılır. ve araç boyanmış olur.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Buna göre de karşılaşılabilecek hastalıklar değişiklik gösteriyor. Özellikle astım, deri ve alerjik hastalıklar başgösterebilir. Boya sırasında ev iyice havalandırılmalıdır. Kimyasal koku uzunca süre teneffüs edilmemeli.”
Solvent bazlı boyalar, su bazlı veya yağ bazlı boyalara göre ciltte veya yutulduğunda daha tahriş edici olabilir. Ancak solvent bazlı boyalardaki en büyük endişe dumanı akciğerlere teneffüs etmektir. Solvent bazlı boya dumanı solunduğunda uzun süreli baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir.
Evde kullanılan boyaların içindeki çözücüler ve bir takım uçucu organik bileşikler sağlığa zararlı kimyasallar içerir. Boyalar kururken bu kimyasallar havaya karışır ve tarafımızdan teneffüs edilir. Boyadan çıkan gazların solunması astım ve sinüs problemlerinin körüklenmesine neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri