Saç derisinde meydana gelen kaşıntının sebebi mantar veya bit olabilmektedir. Özellikle sağlıksız beslenme, yetersiz bir saç hijyeni, stres veya terleme saç kaşıntısının temel sebepleri içerisinde yer almaktadır.
Ilık Zeytinyağı: Saç derisine ılık zeytinyağı sürmek, cilt yüzeyindeki kaşıntılı kabukların ve pulların yumuşatılmasına ve gevşetilmesine yardımcı olabilir. Saç derisine uygulamadan önce zeytinyağı biraz ısıtılır ve cilde masaj yapılarak uygulanır.
Çare: Orta şiddetteki vakalar için, selenyum ya da çinko pritiyon içeren şampuanlardan kullanarak bu mantarları kontrol altına alabilirsiniz. Daha ciddi vakalar için ise reçeteli anti mantar şampuanlarından, bölgesel kortizon ya da ilaçlı köpükten, solüsyonlardan, kremlerden ve merhemlerden yararlanabilirsiniz.
Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamak, saç derinizin kurumasına ve saç köklerinizin zarar görmesine neden olabilir. Keza saçta oluşan kaşıntının olası tüm sebepleri, saç derisindeki kurulukla ilişkilidir. Bu nedenle saç derinizi sıcak suyla temas ettirmekten kaçınmalı, saçlarınızı ılık suyla durulamalısınız.
Saç derinizde kuruluk, kaşıntı ve pul pul döküle durumu varsa, kepek sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Kepek sorunu bazen hiç kaşıntı yapmıyor olsa da bazen saç diplerinizin ciddi bir şekilde kaşınmasına neden olabilir. Özellikle saç derinizde kuruluk arttıkça kaşıntının şiddeti de artabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bir çay kaşı karbonatı suyla karıştırıp saç diplerinize uygulayarak 10 dakika bekletin. Bunu haftada 1 kez uygulamanız halinde kaşıntıdan kısmen kurtulabilirsiniz. Limon suyu antiseptik özellikli olduğundan saç kaşıntıları için önerilir. Bunun için suya birkaç damla limon suyu ekleyerek saç derinize uygulayabilirsiniz.
Aşırı stres, ani şoklar ve hastalıklar saç derisinde kaşıntı oluşturan faktörlerdendir.
Saç mantarının saçta kabuklanma, kepek, kaşıntı, saçların kolayca kopması, akıntı ve saç kaybı gibi belirtileri vardır.
Ayrıca Favus cinsi saç mantarında saç dökülmesi şiddetli ve kalıcı olabilir. Tinaa kapitis süperfisyalis cinsi saç mantarında saçlarda kırılma ve dökülme olsa da tedavi ile saçlar yeniden çıkar.
Sinirsel kaşıntılar ise genellikle sırt, eller, ayaklar, bacaklar ve gövdede bölgesel olmayan geniş bir alanı etkileyen kaşıntılar şeklinde görülür. Yine aynı şekilde cilt hastalıklarına bağlı kaşıntılarda deride döküntü, kızarıklık, iltihaplanma ve cilt görünümünde değişim söz konusu olabilir.
Daha çok kuruyemiş tüketerek, keten tohumu ve aspir yağı gibi sağlıklı bitkisel yağ kaynaklarına yönelerek saç derinizdeki pul pul dökülmeyi engelleyebilirsiniz. Ayrıca her insanda ciddi oranda eksikliği gözlemlenen omega-3 yağ asidini, omega-3 takviyeleri yoluyla alabilirsiniz.
Kaşıntısı bulunan bir kişi, öncelikle dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Saç diplerinde pullanmanın temel nedeni, saç köklerinin yeterli derecede nem alamamasıdır. Bu nedenle günde en az 2 litre su için. Ayrıca kullandığınız saç bakım ürünlerinin ve şampuanın nem sağlayıcı ve nem arttırıcı özellikli olmasına özen gösterin.
Saç Dökülmesine Neden Olan Hastalıklar
Bu hastalıklara örnek olarak; Tiroit hastalıkları, saçkıran, kanser, kafa derisinde meydana gelen enfeksiyonlar, trichotillomania, alopecia areata ve anemi verilebilir.
Şişlik birden fazla sayıda olabilir. Saçlar uzun ise birbirine yapışık, donuk renkli, yer yer irin ve iltihabın görüldüğü bir halde de olabilir. Tedavi edilmezse kalıcı saç kaybına neden olabilir ayrıca kan zehirlenmesine ve organların etkilenmesine neden olabilir.
Saç diplerinde meydana gelen mantarları temizlemek için haftada 3 defa aloe vera jelini saç diplerine masaj yaparak uygulamanız tavsiye ediliyor. Eğer düzenli olarak aloe vera jelini saç diplerine sürerseniz saç mantarını kısa sürede temizleyebilirsiniz.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Tinea kapitis favoza; favus, günümüzde oldukça nadir görülür. Tedavisiz, ergenlik sonrası, yetişkin yaşta da de- vam edebilir. Kalıcı saç hasarı ve kaybına neden olur. Favusta olarak görülen klinik formda ise saç köküne ya- pışık kabuklar, saç kökünün zedelenmesi ve kalıcı saç kayıpları görülebilir.
Saç mantarı saçta pullanmaya da yol açan bir çeşit enfekte hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde saç mantarı iyice yayılmaktadır. Saç mantarı saç derisinde kızarıklık da yapan bir çeşit saç hastalığıdır. Aynı zamanda saç mantarı saçta dökülmelere de yol açmaktadır.
Kaşıntılı saç derisinden şikayetçiyseniz, aynı zamanda aşırı kaşınmanın saç tellerini yıpratması ve onların daha kolay kırılması veya dökülmesine yol açması nedeniylesaç dökülme riskiniz de artabilir. Bu da tepki olarak, başınızı daha sık kaşımanız ve saçınızı zayıflatmanız nedeniyle saç dökülme sorununu artırabilir.
Kuru bir saç derisini, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı ile tamamen tedavi edebilirsiniz. Saç derinize birkaç damla yağı masaj ile uygulayın ve yıkamayın - bu doğal yağları yeniler, saçı nemlendirir ve besler. Yoğun beslenme için, yağı gece boyunca bekletin.
Kişinin cilt yapısına uygun olmayan şampuan, saç bakım ürünleri saç derisini kurutabilir ve kaşıntıya neden olabilir. Hassas bir saç deriniz mi var? O zaman agresif ve baharatlı ürünler uygun değildir . Dokuyu tahriş ettikleri için giderek daha fazla saç derisini kurutur ve kaşındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri