Boyanan kumaşın yıkama, terleme ve güneş solmasına karşı mukavemetini arttırır. Kumaşın renginin daha uzun süre canlı ve kalıcı olmasını sağlar. Yalnızca boyanan kumaşlarda değil yeni aldığınız bir tekstil ürününe uygulayarak ürününüzün daha uzun süre tıpkı ilk günkü gibi canlı ve renkli kalmasını sağlar.
Soğuk suya biraz tuz kat ve tuzlu suya bas bir kaç gün beklet boyayı sabitliyor...
KULLANIM ŞEKLİ 30C derece ısıtılmış temiz suya FİSKE ilave edilerek karıştırılır ve boyanıp durulanan kumaş içine atılarak iyice fiskeli su ile ıslatılır. 30 dakika kumaşımız bu suyun içinde bekletilir ve sıkmadan asılır.
Tuz rengin sabitlenmesini sağlarken, sirke rengin kumaş üzerinde daha kalıcı olmasında yardımcıdır. Sıcak su da boyanın iyice çözülmesi için gerekli bir malzemedir.
Kumaş boya sabitleyicisinin muadili olarak tuz veya sirkenin kullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Tuz ve sirke, beraber değil farklı cins kumaşlara uygulanan farklı renk boyaların sabitlenmesinde yardımcı olarak kullanılırlar.
İlgili 16 soru bulundu
30C derece ısıtılmış temiz suya FİSKE ilave edilerek karıştırılır ve boyanıp durulanan kumaş içine atılarak iyice fiskeli su ile ıslatılır. 30 dakika kumaşımız bu suyun içinde bekletilir ve sıkmadan asılır. Bir poşet boya için 1 paket fiske kullanılmalıdır.
Akrilik boyalar ile de kumaş boyası yapılabilmektedir yalnız akrilik boyalar kumaş boyaları kadar kalıcı değildir. Bu sebeple kumaş boyamak için kumaş boyalarını tercih etmenizi öneririz. Kumaş boyaları özel olarak formüle edildiği için kumaşlarda daha iyi tutunmaktadır.
Reaktif boyalar ve pamuk lifleri sulu ortamda çözünerek anyonik karaktere sahip olurlar. Boya ve pamuk lifi arasındaki negatif yükü ortadan kaldırıp boyarmaddelerin lifler tarafından çekilmesini sağlamak için boya banyosuna tuz eklenir.
Tuz, boyayı kumaşta sabitler ve plastik, polyester, cam ve deri üretiminde kullanılır.
Kumaş boyası boya pigmenti ve tutkal gibi bir bağlayıcının karışımıdır. Tüm kumaş türlerinin üzerinde her türlü desen çalışmalarında kullanılabilir. Kumaşlar mutlaka yıkanmış ve kuru olmalıdır. Uygulama yapıldıktan 1 gün sonra ütü ile tersten 5 dakika sabitlenir.
Batik Boyama - Tie-Dye
Kumaş boyaları, tüm batik boyama (tie-dye) tekniklerinde kullanabilir. Bu teknikler için özel satılan boyaların içeriği kumaş boyaları ile aynıdır. Boyama işlemi tamamlandıktan sonra kumaşa Fiske boya sabitleyici uygulayarak renklerin akmasını engelleyebilirsiniz.
Kumaş boyası rengi değiştirilmek istenen ürünler için kullanılmaktadır. Farklı çeşitleri ve renk seçenekleri bulunabilen kumaş boyalarıyla kalıcı uygulamalar yapılabilmektedir. Kumaş boyası ile kıyafet boyama sıklıkla tercih edilmektedir.
HER PAKET 200 GR KUMAŞI SORUNSUZ BOYAR. BİR KOT PANTOLON İÇİN ORTALAMA 2-3 ADET BOYA GEREKİR.
Boyayı sabitleyin: Boyanın kumaşa tutunmasını sağlamak için, kumaşı ısıtmanız gerekebilir. Bunun için, boyalı kumaşı birkaç dakika boyunca sıcak bir ütü ile ütüleyebilirsiniz. Kumaş boyamak için akrilik boyaları kullanmak istiyorsanız, kumaş medyumu kullanarak akrilik boyalarını kumaş boyalarına dönüştürebilirsiniz.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
Günümüzde son derece kaliteli kumaş boyaları mevcut. Bunlarla artık kumaşlar eski rengine tekrar kavuşuyor. Cadence sprey kumaş boyası ve Rich kumaş boyası en kaliteli ve en popüler boya markaları olarak çok tercih edilir. Toz kumaş boyası markası olarak ta Viktoria ön plandadır.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Zaman zaman sirkeli su hazırlanmalı ve renkli kıyafetler 20 dakika kadar sirkeli suda bekletilmeli. Bu yöntem özellikle de siyah ve lacivert renkli kıyafetler için uygulanmalı. Koyu renkli iç çamaşırlarının renklerinin solmaması ve daha hijyenik olması için sirkeli temizlik önerilir.
Duşta durulama suyu olarak kullanacağınız sirkeli su saç rengini açmaya yarıyor. Sirke, saçları besleyip saç rengini açma özelliğine sahiptir. Duştayken saçlarınızı son aşamada sirkeli su ile yıkayın. Bu uygulamayı düzenli olarak yaptığınızda saç renginizin açılmaya başladığını fark edeceksiniz.
Soda: Boyar madde molekülleri ile lif arasında kovalent bağ oluşmasını sağlar. Islatıcı: Dispers özelliği olan ıslatıcı kullanımı boyama verimini artırır.
Çoğu kumaş boyası su bazlıdır. Genellikle sulandırılmadan kullanılsalar da bazen eklenecek bir miktar su boyanın akışkanlığını arttırıp uygulanmasını kolaylaştırır.
Eğer boyama işlemi için çamaşır makinesini kullanmaktan başka seçeneğiniz gerçekten yoksa, bir sonraki yıkama işleminde bol miktarda deterjanla kıyafetleri yüksek sıcaklıkta yıkayın. Bu şekilde çamaşır makinesindeki boya kalıntıları mümkün olduğunca emilebilir.
Tekstil ürünleri zamanla sahip oldukları renkleri kaybederler. Kimisinin rengi solarken, kimisinin ise renklerinde değişmeler meydana gelir. Bazı tekstil ürünleri ise lekelenir veya çamaşır suyu gibi sebeplerle renkleri atar.
Aslında leke olarak gördüğümüz bölgeler renksiz alanları oluşturur. Bu nedenle lekenin kapanması için yeniden boyanması tek çözümdür. Çamaşır makinesinde kullanıma uygun bir kumaş boyası ile lekeli kıyafetlerinizi kolayca boyayabilir, yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.
Viskon pamuğa alternatif olarak geliştirilen ilk rejenere selüloz lifidir. Bu lif prensip olarak, pamuk boyamacılığında kullanılan boyarmaddeler (direkt, reaktif gibi) ve boyama yöntemleri (çektirme, emdirme) ile boyanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri