Makineleri insan beyniymiş gibi çalışacak şekilde programlayan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilere yapay zeka mühendisi denir. Makineleri mantıklı ve verimli bir şekilde hareketler gerçekleştirmek amacıyla programlayan yapay zeka mühendisleri yazılım firmalarında çalışabilir.
eleman.net verilerine göre, Yapay Zeka Mühendisi 2023 yılında ortalama 23.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yapay Zeka Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
Yapay zeka mühendisliği Türkiye'de ve dünyada geleceği parlak olan bir meslektir. Çünkü yapay zeka teknolojisi her geçen gün daha fazla gelişmekte ve yaygınlaşmakta olup birçok sektörde ve alanda yeni fırsatlar ve çözümler sunmaktadır.
Yapay zeka mühendisi, makinenin öğrenmesi ve mantık yürütebilmesi alanında çalışmalar yürütmektedir. Bunun yanı sıra bilgisayarda yapılan tüm işlemler kaydedilir. Tüm bu kaydedilenler, programlar ve yazılımlar aracılığıyla işlenerek veriye dönüştürülür.
Yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü, yapay zeka (AI) teknolojilerinin tasarımı, geliştirilmesi ve uygulanmasıyla ilgilenen bir meslektir. Bu bölümde öğrenciler, yapay zeka algoritmalarının nasıl çalıştığını ve bu algoritmaları nasıl tasarlamak, geliştirmek ve uygulamak gerektiğini öğrenirler.
İlgili 28 soru bulundu
Yapay zeka mühendisliği görevini yürütebilmek için üniversitelerin yapay zeka mühendisliği bölümlerinden mezun olmak önem taşır. Ayrıca üniversitelerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler de yapay zeka alanında kendilerini geliştirirse bu mesleği yürütebilir.
Bu sebeple, yapay zekâ; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. Siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılmaktadır.
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü 2023 taban puanları en düşük 357,97517, en yüksek 525,78716'dır. Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 147895, en yüksek 3911'dir.
Yapay zeka mühendislerinin, mezun olduklarında işsizlik sorunu yaşamayacağını belirten Prof. Dr.
Tencent Araştırma Enstitüsü tarafından derlenen araştırmaya göre dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacısı ve uygulayıcısı bulunuyor. Bu sayı piyasanın talebi karşısında oldukça yetersiz. Amaç yapay zeka mühendislerinin sayısını milyonlara çıkarmak!
“Dünya genelinde sadece 300.000 yapay zeka araştırmacı ve uygulayıcısı var. Ancak sektör milyonlarca uzmana ihtiyaç duyuyor. Dünyanın dört bir yanındaki teknoloji devleri, yapay zeka mühendisi pozisyonu için yüksek maaş taleplerinden şikayet ediyor.
Çeşitli derslerin projeleri ve ödevleri için PHP, Java, C#, Prolog, Scheme, Haskell, Python gibi diller de kullanılıyor.
Türkiye'de Yapay Zeka Mühendisliği bölümü, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü olarak İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi altında, Hacettepe Üniversitesinde, Bahçeşehir Üniversitesinde ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde bulunmaktadır.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler
Uzmanlara göre gelişen yapayzeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlakçılık gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Yapay zeka uygulama geliştiricisi olmak için lise seviyesindeki matematik yeterlidir. Hepimiz yapay zeka üstadı olmayacağız, normal geliştiriciler de gerekiyor.
Yapay zekanın temelini öğrenmek önemlidir. Aksi halde geliştirici değil uyarlayıcı olursunuz. Bu yüzden yapay sinir ağları (artificial neural networks), makine öğrenmesi (machine learning), işlemsel zeka (computational intelligence), derin öğrenme (deep learning) gibi temel dersleri mutlaka takip etmelisiniz.
Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği bölümü müfredatında temel bilimlere dair dersler (fizik, kimya, biyoloji), matematik, veri bilimi ve yapay zeka teorisi ve bilgisayar bilimine dair diğer dersler (formal methods, automata vb.) bulunmaktadır.
Bölümün kontenjanı 40+1(okul birincisi için) ve eğitim dili %100 İngilizcedir. Yabancı dil yeterlilik koşulunu (TOEFL'dan minimum IBT=79) sağlayamayan öğrenciler için İngilizce hazırlık eğitimi 4 yıl planlanan lisans eğitimine ek olarak İTÜ'de verilecektir.
Yapay zekâ mühendisliği, makinelerin insan beyni gibi düşünmesine yönelik programlama yapan bir mühendislik dalıdır. Yapay zekâ mühendisleri temelde makinelere insan gibi düşünebilme, karar verebilme, duyguları ayrıştırabilme ve olayları mantıklı kararlara bağlayabilme gibi yetenekler kazandırmayı hedefler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri