Boya ve vernik ürünleri, ülke ekonomisinde önemli bir yeri bulunan inşaat sektöründe en sık kullanılan ürünler arasında yer alır. Prosese özel atıklar ve proses dışı atıklar olarak iki gruba ayrılan boya ve vernik atıkları tehlikeli ve tehlikesiz atıklar olarak değerlendirilmektedir.
Belli başlı tehlikeli atık örnekleri aşağıda belirtilmiştir;
Boya ve vernik kalıntıları, Organik solventler, Eski piller ve aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan ve yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Bu çöpleri doğaya ve sağlığa vereceği zararlardan dolayı herhangi bir çöp kutusuna atmamak, bağlı olunan belediyeden bilgi alarak değerlendirmek gerekir. Pil, floresan tüpü, zirai ilaç, boya veya yapıştırıcı kabı gibi atıklar bu türden çöplerdir.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Kaynağına göre tehlikeli atıkların sınıflandırılması şöyledir: Evsel atıklar, inşaat ve enkaz atıkları, tıbbi atıklar, endüstriyel atıklar, ambalaj atıkları, arıtma çamuru. Fiziksel olarak tehlikeli atıkların sınıflandırılması ise şöyledir: Katı, sıvı, gaz, yanabilir, toz, çamurumsu, yanamaz.
İlgili 22 soru bulundu
TEHLİKESİZ ATIKLAR:
Atık kağıt, karton, plastik, cam, metal ve benzeri kompozit atıklar, kontamine olmamış ambalaj atıkları (Geri dönüşümü veya kazanımı mümkün olan atıklar) Süprüntü, ıslak mendil vb. geri dönüşümü veya kazanımı mümkün olmayan atıklar.
Hurda ahşap, genel anlamıyla kullanım ömrünü yitirmiş veya kullanılamayacak duruma gelmiş, veyahut üretim sırasında çıkan artık, fire, ihtiyaç fazlası ahşaplar anlamına gelmektedir.
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Bir atığın tehlikeli olup olmadığına karar vermede esas alınan ölçütler: Atığın bileşimi Atık içindeki bileşenlerin miktarları Atık içindeki bileşenlerin kimyasal reaktifleri Atığın fiziksel durumu Atığın çevredeki etkileri ve kalıcılığı, şeklinde özetlenebilir.
Tehlikesiz atıklar genellikle insan sağlığına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmayan atıkları kapsar. Bunlar genellikle son kullanma tarihleri gelen, geçen atıklar, kullanma ömürlerini tamamlayan plastik kablo vb atıklardır.
Artık boya, tiner, vernik ya da boya çıkarıcılar (ve bunlara temas eden fırçalar) yanıcı ve zehirli maddelerdir; dolayısıyla atık imha merkezlerinde toplanmaları gerekir.
Boyalarla birlikte kimyasal atık toplama çöplerine teslim edilebilirler.
İnsan sağlığı ve çevre için son derece tehlikeli olan ve kanserojen maddeler içeren boya, solvent ve vernik atıkları önlenemediği ya da miktar olarak azaltılamadığı durumlarda, atıkların yeniden değerlendirilebilmeleri için geri dönüşüm/geri kazanım ya da bertaraf işlemleri uygulanması zorunludur.
Kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, aşılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, şişeler ve kutulardır.
Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir. Tehlikeli atıkların bertarafı ve işlenmesi, bir takım faktörlere bağlı olarak meydana gelmektedir.
Parafin tehlikeli atık olarak değerlendirilmektedir. Atık kodları listesinden (EWC) parafine ait 12 01 12* kodu yer alıyor fakat prosesine göre 12 kodlu atık grubunun uygun olup olmadığını kontrol etmelisin.
Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir. Ayrıca tonerler, çözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır.
Enfeksiyöz Atıklar:Enfeksiyöz ajanların yayılımını önlemek için taşınması ve imhası özel uygulama gerektiren atıklardır.Başlıca kaynakları; Mikrobiyolojik laboratuar atıkları Kültür ve stoklar. İnfeksiyöz vücut sıvıları
Evsel atıklar birkaç bileşenden oluşur; evsel katı atıklar, geri dönüştürülebilir atıklar, yukarıda sözünü ettiğimiz gibi vernik, boya ya da ilaç gibi tehlikeli atıklar, yeşil atıklar (bahçe, hal ya da Pazar yeri atıkları gibi), mobilya ya da beyaz eşya gibi hacimli atıklar.
b) Zararsız Atıklar: Bu grupta yer alan atıklar zararlı atıklardan farklı olarak, doğada herhangi bir zararda bulunmayan organik veya inorganik atıklardır. Bu grup atıklar içerisinde ambalaj atıkların yanında, inşaat atıkları, camlar, kağıtlar ve plastikler yer almaktadır.
Özel Atıklar
Teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, endüstriyel nitelikli atıklardır. Endüstriyel atıkların tehlikeli ve zararlı özellik taşıyanları, tehlikeli atık olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri