İnek sütünün bazı özelliklerinden dolayı özellikle 1 yaşın altındaki bebeklere verilmesi uygun değildir. Enerji içeriği açısından inek sütünün enerjisi anne sütüne benzer. Ancak protein miktarı anne sütünün üç katıdır. Yani hızlı büyüyen inek yavrusunun ihtiyaçlarını karşılar durumdadır.
İnek sütü, ineğin başka şekilde beslenemeyen yavrusu için ürettiği bir gıda maddesidir.
1 yaşından önce inek sütü içen bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Bu da bebekte kansızlık yani anemiye yol açar. İnek sütü bebeğin vitamin ihtiyacını karşılamaz, bu da gelişim geriliğine ve büyümede yavaşlamaya yol açar. İnek sütünde iyot ve çinko oldukça azdır.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
İlk 1 yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmaması ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile devam sütü verebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Ekonomik nedenlerle inek sütü kullanımının zorunlu olduğu durumlarda inek sütü ilk ay yarı yarıya, 1-4 aylar arası 2 kısım süt 1 kısım su olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. Dört aydan sonra inek sütü 1 kısım su 3 kısım süt olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. 6 aydan sonra sulandırılmadan verilebilir.
İnek sütünden yapılan süt ikame yemi kuzular için uygun değildir. Çünkü, kuzular için hazırlanacak sütte yağ tanecikleri eşit büyüklükte olmalıdır. İnek sütleri ise fazla miktarda laktoz (süt şekeri) içerdiği için ishal ve ölümlere neden olabilmektedir.
Çiğ sütü satın aldıktan sonra tüketmek için kaynatma işleminden geçirmek gereklidir. Kaynayan sütteki zararlı mikroplar kırılır ve tüketime uygun hale gelir. Doktorlar çiğ sütün kaynatılmadan tüketilmemesini defalarca vurgulamaktadır.
Buzağılarda sütten kesme genellikle 5-8. haftalar arasında olur. Ekonomik açıdan buzağıları mümkün olduğunca erken sütten kesmek doğru bir uygulamadır. Sütten kesme işlemi birden bire ya da kademeli olarak yapılabilir. Fazla miktarda süt içen buzağılar sütten kademeli olarak kesilmelidir.
1 yaşından büyük çocuklarınızın yeterli ve dengeli beslenmesini ve fiziksel gelişimini desteklemek için vitamin ve mineraller ilave edilerek geliştirilen Pınar Çocuk Devam Sütü'nü güvenle içirebilirsiniz. Pınar Çocuk Devam Sütü B12, Kalsiyum ve D Vitamini kaynağıdır.
Bebeklerde inek sütü alerjisi belirtileri arasında sütün içiminden sonra kanlı ishal ve kusma görülebilir. Bazen deride egzama olarak da ortaya çıkar. Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir.
Uzmanlar genellikle uht ve pastörize sütü hijyenik koşullarda üretim olduğundan dolayı önerirler. Bebeklere ise belirli bir dönemden sonra taze süt verilmesi önerilmektedir.
Su ürünleri konusunda Müslüman ülkelerin uzman görüşlerinin birlikte değerlendirilmesi faydalı olabilir. Süt ve yumurta: Bu ürünler helâl hayvanlardan elde edildiği sürece helâldir. Süt, inek sütünü, yumurta ise tavuk yumurtasını ifade eder.
Bu sebeple pastörize sütler, günlük olarak tüketilmektedir. Çiğ süt ise inek, koyun ve keçi gibi hayvanlardan sağılan sütün herhangi bir pastörizasyon işleminden geçirilmemiş olan süttür. Çiğ süt, içeriğinde bulunan zararlı mikroorganizmaların yok olması için kaynatılarak tüketilmesi önerilmektedir.
Yeni doğan genç hayvan, vücudu için gerekli olan birçok maddeyi üretemeyecek durumdadır. Yeni doğmuĢ buzağıların doğar doğmaz yarım saat içinde 1-2 litre ağız sütü (kolostrum) almaları sağlanmalıdır. Ġlk 24 saat içinde vücut ağırlığının %8-10'u olan 4-6 litre ağız sütü içirilebilir.
Çiğ sütü kaynatmak için bir temiz bir tencerenin içerisine boşaltın. Sütü orta ateşte en az 15 dakika olacak şekilde kaynatın. Kaynayan sütü, sterilize edilmiş cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında soğuması için bekletin.
Çiğ süt kaç dakika kaynatılmalıdır? Çiğ süt 72 derecede 15 saniye kadar pişirildiğinde pastörize olarak vücudumuza zararlı olabilecek mikroorganizmalardan arınmış olur. Bu nedenle evde güvenle süt tüketmek için bu derecenin biraz üzerinde tam kaynama noktasına gelmiş olan süt hemen ocaktan alınabilir.
İnek sütünü parçalayarak, emilmesini sağlayan enzimler, aşırı tüketime bağlı olarak, bağırsaklarda yetersizlik göstermekte ve çocukta yine benzer şekilde reflü, gaz, geğirme, sebepsiz kabızlık veya ishal ataklarına neden olabilmektedir.
Doğumdan sonraki kuzu ölümlerinin en büyük etkeni patojen mikroorganizmalardır. HIGT ve JURY (1970) araştırmalarında ölümlerin % 11.6'sını patojen mikroorganizmalara bağlamıştır. KANTER (1977) ise araştırmalarında düşüklerin (yavru atmaların) % 26.2'sini anaların clamydia ovin ile bulaşmasına bağlamıştır.
Şayet doğum sonrası kuzunun anası ölmüş veya ikiz doğum nedeniyle ananın sütü yeterli gelmiyorsa kuzu başka bir koyuna alıştırılır. Yani kuzuya süt ana bulunur. Şayet yakma hadisesi gerçekleşmez ise biberonla elle beslenir. Kuzular doğumdan sonra ağız sütünü mutlaka almalıdır.
Günlük 3-4 litre süt tüketiyorlar.
Süt alerjileri, sütün içilmesinden 2 saat sonra vücudun reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkabileceği gibi 2 gün veya bir hafta sonra da farklı belirtilerle ortaya çıkabilir.
Mide asitliğini daha iyi nötralize ettiği ve sindirimi kolay olduğu için erkek dönem bebek beslenmesine uygun olacaktır. Bebeğinizi 1 yaşına kadar anne sütüyle beslemelisiniz. Anne sütünde sıkıntı yaşanıyorsa formül mama ve keçi sütü tercih edilebilir. İnek sütü ise son tercihiniz olmalı.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri