Bileşenler. Boyaları temel olarak dört bileşen oluşturur: bağlayıcı, çözücü, pigmentler ve diğer katkı maddeleri.
Bunlar, pigment, bağlayıcılar (binder, reçine, alkid, sentetik reçine vb.), dolgu malzemeleri (Talk, barit, kaolin, kalsit, vb.), diğer katkılar ve çözücüler (organik solventler, su, vb. )'dir. Pigmentler: Pigmentler boyaya renk özelliğini veren organik veya inorganik kimyasallardır.
Herhangi bir yüzeyin üzerinde fiziksel değişikliğe neden olan, kişinin tercihine göre tasarım veya yüzey koruma gibi alanlarda kullanılmak üzere üretilmiş kimyasal maddelerdir.
Boyaların hepsinde pigment, pigmentin yanında bağlayıcılar, solventler ve katkı maddeleri kullanılır. Tüm boyaların kendilerine uygun solventleri (çözgenleri) vardır. Üretimleri sırasında solvent kullanılanlarının yanında kullanılmadan üretilen boya çeşitleri de vardır.
Boya çeşitleri genel olarak iç cephe ve dış cephe boyası olmak üzere ikiye ayrılır. Akrilik boya, saten boya ve yağlı boya iç cephe boyaları olarak geçer. Dış cephe boyalarında da yine akrilik boya olmak üzere silikonlu boya, elastik boya ve grenli boya seçenekleri vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Çivit, indigo, safran ve kök boya gibi bitki bazlı boyar maddeler, Asya ve Avrupa ekonomilerinde önemli ticari ürünlerdi.
Boya çeşitlerinde tiner kullanımının nedeni boyanın inceltilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Boyanın kalıcılığını artırmak için 2 ya da 3 gün sonrasında saçınızı şampuanla yıkayabilirsiniz. Saçlarınızı yeni boyadığınızda yıkama döngüsünü de uzatabilirsiniz. Örneğin her saçlarınızı yıkıyorsanız bu rutini 2 ya da 3 günde bir yapabilirsiniz.
Ama Genel olarak su bazlı boyalarda boyayı su ile inceltme de önerilen ölçek; 2.5 litreye 500 ml (Yarım litre) su katılması önerilir. Bu durumda boyayı iyice karıştırınız. Homojen bir yapıya kavuşunca temiz bir yüzeye deneme amaçlı uygulama yapınız.
Günümüzün en önemli yapı malzemeleri arasında yer alan sentetik boyalar ilk defa 1856 yılında kullanılıyor. İngiliz kimyager W.H. Perkin, tesadüf eseri mor renk veren bir boya keşfediyor.
Boyanın Tanımı
Bir yüzey üzerine tatbik edildiğinde dekoratif ve koruyucu bir tabaka oluşturan kimyasal bir malzeme olarak tanımlanır. Bu malzeme belli prensipler dahilinde formüle edilen ve bünyesinde dört esas unsur bulunan kimyevi bir karışımdır.
En Eski Boyalar Mağaralarda Bulundu
Bilinen en eski pigmentler Zambiya'da Lusaka adlı mağarada bulundu. Bu boyalar, bazı minerallerin dövülerek toz hale getirilmesiyle 350-400 bin yıl önce yapılmıştı. Mağarada duvar resmi izine rastlanmadığı için bu boyalarla ilk insanların yüz ve vücutlarını boyadığına inanılıyor.
Boyalar, bir renklendirici madde (pigment) ve bağlayıcılar, tiner, dağıtıcı ajanlar, koruyucular ve diğerleri gibi bir dizi katkı maddesinden oluşur. Boyalar, çeşitli nesnelerin yüzeyinde koruyucu veya dekoratif kaplamalar oluşturma görevi olan maddelerdir. Genellikle sıvı halde bulunurlar.
Doğal boyalar, bitkilerin kökleri, kabukları, dalları, yaprağı, meyvesi, tohum ve çiçeklerinden çeşitli usullerle elde edilir. Cisim ve eşyaların renklendirilmesi ve süslenmesi amacıyla geliştirilmiş olan boyalar korumak amacıyla da kullanılır.
Plastiklerde, boyalarda ve mürekkeplerde, renk pigmenti olarak karbon siyahı kullanılır.
Elinizde boya eğer yağlı boya değilse boyaya su katmak gereklidir çünkü su, boyanın yoğunluğunu ve katılığını alarak onu sürülebilir yapar. Şayet su katmazsanız boya ruloya ve duvara yapışır ve sürülemez hale gelir. Bu nedenle boyanın ölçüsüne ve litresine göre su katmak gerekmektedir.
Eğer temiz kullanılmış, sigara ve yemek dumanlarına daha az maruz kalmış bir duvar, üzerindeki boyayı 8-10 yıla kadar taşır. Bu süreden sonra, boyanın rengi atmaya başlar. Ancak bu en iyi ihtimalledir. Normal kullanımda boyanın ömrü ise 6-7 senedir.
1 – Saçınızı boyadıktan temizleyici şampuanlar kullanmanız hem saçınıza zarar verir hem de boyanın akmasına neden olur.2 – Saçlarınızı boyadıktan en az 2 gün sonra şampuan ile yıkamayı deneyebilirsiniz.
Ancak günümüzde iç cephe boyası olarak kullanılan bütün boyalar, suyla seyreltilebilir ve dolayısıyla suyla koyuluğu azaltılabilir. 10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmanız gerekebilir.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Tiner kullanımında arzu edilen verimin elde edilmesi için tinerin belli oranda boyaya katılması gerekir. Bunun için şu reçeteyi dikkate almanızda fayda vardır. Yağlı boya kullanıyorsanız ve boyanın inceltilmesine ihtiyaç varsa 2,5 lt yağlı boyaya 1 su bardağı ölçüsünde tiner katabilirsiniz.
Evet, sentetik boya genellikle benzinle veya benzin bazlı çözücülerle inceltilebilir. Sentetik ve Endüstriyel boyalar, genellikle solvent bazlıdır ve bu tür boyaların incelticileri de çözücü bazlıdır.
2. Boya Sanayi : Wollastonit, boya endüstrisinde katkı maddesi olarak kullanılır.
İndigo pantolon genellikle mavi tonlarda bir pantolon çeşididir. Geleneksel indigo boyası doğal olarak elde edilir ve çoğunlukla denim kumaşlarının üretiminde kullanılır. İndigo pantolon kadın ve erkekler tarafından sıklıkla giyilen popüler bir giyim parçasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri