Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir. Yapılacak işlemlerde derinizin elektriksel iletkenliği önemlidir.
Beyindeki elektrik akımının değerlendirildiği EEG incelemesi öncesinde tok karna olunması, saçların temiz olması ve herhangi bir köpük jöle sürülmemiş olması gerekmektedir.
Hızlı ve derin nefes alıp verme; var olan EEG laboratuvarlarında kullanılan bir uygulamadır. Hasta aç karnına olduğunda hiperventilasyon uygulanırsa değişik bulgular saptanır. Bundan kaynaklı olarak tok karnına yapılması gerekir. Bu uygulama çocuklarda ve erişkin kişilerde yapılabilir.
Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır.
EEG İNCELEMESİ ÖNCESİNDE NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ ? Erişkinlerde özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte saçın bir gün önceden yıkanmış olması yeterli olmaktadır. (Saça sprey, jöle vs. sürülmemesi) Çekim öncesi hasta tok olmalıdır. Bazen Uyku EEG si çekimi gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Eğer epilepsi hastalığınız varsa flaş ışık nöbetinizi tetikleyebilir veya derin nefes alma sırasında nöbetiniz ortaya çıkabilir. Böyle bir durum olursa endişelenmeyin EEG teknikeri size yardımcı olacaktır. EEG sonuçlar ne zaman çıkar? Sonuçlar aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
EEG Sonucunda Görülebilecek Bazı Bozukluklar
Beyin Hasarı: Beyin hasarı, travma, enfeksiyon veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir. EEG, beyin hasarının varlığını ve etkisini değerlendirmede yardımcı olabilir. Bozuk EEG sonuçları, beyin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan anormallikleri gösterebilir.
Bu aktivite sayesinde sinir hücreleriyle birbiriyle haberleşebilir, duyu organlarının algıladığı hisler beynin ilgili bölgelerine aktarılabilir veya beyin tarafından verilen komutlar ilgili organa iletilir. EEG tetkikiyle beyinde gerçekleşen elektriksel aktivitenin yoğunluğu, tipi ve şiddeti tespit edilebilir.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir. EEG vücuda. EEG'nin yan etkisi yoktur. Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir.
Epilepsi tanısı dışlanmış olur mu? EEG'de epilepsi eğilimi anlamına gelen epileptiform dalgalar saptanmazsa, tanı dışlanmış olmaz. Çünkü, bazı hastalarda EEG'de tekrarlar yapılsa bile hiç bulgu olmaz ama hastaların klinik olarak epilepsi atakları iyi gözlenmişse tanı ve tedavi klinik bulgularla yapılır.
EEG testinde elektrotlar kafa derisine yapıştırılacağı için saçlı derinin temiz olması gerekmektedir. Deri iletkenliğini olumsuz etkileyecek yağ ve kir katmanları olmamalıdır. Testin yapılacağı gün jöle ya da saç kremi gibi ürünler kullanılmamalıdır. EEG testi öncesinde alkol, uyku ilacı ya da sakinleştirici alınmaz.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
EEG; elektrotların kafa derisine takılması ile yapılan bir işlemdir. Elektrotlar, içinden elektrik akımını ileten kablolardır. Elektrotların saç derisine takılması için “pasta” denilen özel yapışkanlar kullanılır. Bu yapışkanlar yıkandığında saçtan kolayca çıkar.
EEG tıp literatüründeki açılımıyla elektroensefalografi, insan beynindeki elektriksel aktiviteleri ölçmek için kullanılır. Nörolojik sorunların tespit edilmesinde 1940'lı yıllardan beri kullanılan bu test, güvenilir sonuçlar verir.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
EEG testi, teşhis amaçlı tercih edilen bir yöntemdir ve can acıtacak bir yanı yoktur. Hastaya çekim esnasında elektrik verilmez. EEG testi radyasyon yayan bir test değildir ve zarardan çok belirli hastalıkların teşhisinde kullanıldığı için yarar sağlamaktadır.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır.
Yeni doğmuş bebeklerden en sonyaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabiliyor. EEG tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en SAĞLIKLI güvenli tanı sistemidir.
Elektrofizyoloji laboratuvarları, mümkün olduğunca sessiz, elektriksel artefaktların en az olduğu ortamlara kurulmalıdır. Hasta kayıt ve bekleme salonu ile çekim odaları ayrı olmalıdır. Odaların kapıları, hasta yatağı geçişine izin verecek genişlikte olmalıdır.
öncelikle eeg pastasını kafanızdan hemen temizlemek istiyorsanız bunun en hızlı yolu zeytinyağı ya da asetonu diş fırçası ile pasta sürülen bölgeye uygulamak. eğer aseton kullanacaksanız fazla solumamaya ve gözlerinizden uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.
Uyku beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.
EEG yaklaşık 23 adet küçük denilebilecek elektrodun bir tür jel de diyebileceğimiz bir madde yardımıyla saç bulunan kafa derinize yerleştirilmesi ve bir bilgisayar sayesinde beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklinde yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri