Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
Fırçayı boya kabına batırırken boyanın damlamasını azaltmak için fırçayı boyaya 3-5 cm'den daha fazla batırmayın. Fırçayı boya kutusunun kenarına sıyırmak yerine hafifçe dokundurmak fazla boyadan kurtulmanıza yardımcı olur ve fırçanızda her seferinde yeterli miktarda boya olmasını sağlar.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsan astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır.Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır. Astar, boya ile duvar arasında tampon görevi görmektedir. Çünkü su ve nem geçirimini azaltır ve böylece duvarlarınızın daha sağlıklı olmasını sağlar.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Güzel bir sonuç elde etmek için tek kat yeterli değildir. Duvarlarınızda boyanın homojen bir görünüm kazanması için en az iki kat gereklidir.
Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir. Sünger rulonun en faydalı yanı çok rahat kullanılması ve iz yapmamasıdır.
Saçınızı yıkarken sıcak su yerine soğuk ya da ılık su kullanarak saç boyasının renginin saçınıza daha iyi bir şekilde kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Sülfatsız şampuanlar, boyanın canlı renginin uzun süre saçınızda sabit kalmasına yardımcı olur.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz.
Zımparalama işlemini de tamamlamanızın ardından nemli bir bez yardımıyla iç cephe boya yapacağınız alanı tozlardan arındırarak pürüzsüz bir görünüme kavuşturmalısınız. Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır.
Geçiş astarı akrilik emülsiyon esasli oldukça sağlam yapışma özelliği gösteren ve zemini daha güçlü şekilde kapatan su bazlı astarlara geçiş astarı denir. Dönüşüm astarı olarak da ifade edilebilir. Geçiş astarı nererde kullanılır Solvent bazlı boyadan yani yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişte kullanılır.
Astar çektikten sonra boyanın biraz kurumasını beklemeniz gerekir. Boyama işleminin kaliteli olması için iki kat astar çekmeniz gerekir. Bu nedenle her astar arasında en az 10 dakika beklemeniz daha iyi olacaktır.
Çoğunlukla ise açık renkten açık renge “boya badana” uygulamasında 2. Kat boya gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Koyu renklerden açık renge dönüşümlerde ise 3. Kat ve yine kapatmama durumuna göre 4. Kat boya vurmak gerekebilmektedir.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır. Bu da duvarda nahoş bir görüntüye sebebiyet verir.
Dokunma kuruması: 1-2 saat Boya uygulama: 6 saat DİKKAT: Fawori İç Cephe Dönüşüm Astarı kuruma süresi; Su bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 6 saat, solvent bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 24 saattir (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
Boyamadan önce duvarların temizlenmesi genellikle atlanan ancak önemli bir adımdır. Bu temizliği yapmamanın sonuçları hemen belli olmaz ama boyanızın uzun ömürlü olması için bu temizliği yapmalısınız. Duvarın durumuna göre boyamadan önce temizlik, zımparalama ve astar boyama işlemleri yapmanız gerekebilir.
Kabarcıklanma genellikle boya sisteminin uzun süre neme maruz kalmasından kaynaklanır. Nemli havalarda küçük miktarda su buharı boya yapısına absorbe olur ve sonra kuru koşullarda yeniden buharlaşır (ozmoz). Bu süreç normaldir ve iyi kurulmuş bir bitirme sürecine zarar vermez.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır. Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir. Astar uygulaması bu hataları örter, yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar ve yüzeyi boya için en elverişli hale getirir.
Su ile inceltilir (~%10-15) fırça veya rulo ile tek kat halinde uygulanmalıdır. Astar uygulamasından en az 2 saat sonra su bazlı sonkat boya uygulanabilir.
Malzemenin altına uygulanacak ise açık gri, kırık beyaz ya da beyaz renkler tercih edilir. Üste uygulanacak ise genellikle daha çok kırmızı, siyah, gri, beyaz astar boya tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri