Müslümanlar, müşriklerin boykotundan başarı ile çıksa da onların bu sevinci uzun sürmedi. Risaletin onuncu yılında ise, Peygamber Efendimizi himaye ederek her zaman destekleyen iki yakını vefat etti. Allah Resulü bu duruma o kadar üzülmüştü ki bu seneye hüzün yılı ismi verildi.
Mekke döneminin en sıkıntılı zamanında Hz. Muhammed'in çok sevdiği iki kişiyi 1 ay içerisinde kaybetmesi olayı tarihe Hüzün Yılı olarak geçti. O iki kişiden biri Ebu Talib diğeri ise eşi Hz. Hatice'ydi.
Hüzün Yılı, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) İlk hanımı Hatice'yi ve amcası Ebu Talib'i art arda kaybettiği yıla denir.
HÜZÜN YILINDA MİRAÇ ÖDÜLÜ
Bu kadar olumsuzluğun yaşandı-ğı hüzün yılında Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), kendisine des-tek olan en yakınlarını kaybetse de güçlenip motivasyon ve moral buldu. Çünkü Allah (c.c.), Kur'anda 'Resu-lüm biz seni miraç ile güçlendirmedik mi' buyuruyor.
Allah'ın son elçisi: Hz. Muhammed (s.a.v.) 13 gün kadar süren bir hastalığın ardından 8 Haziran 632'de (Hicrî 11, Rabîulevvel 12) Pazartesi günü Medine'de bulunan evinde ve 63 yaşında vefat etti.
İlgili 19 soru bulundu
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Daşti ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir.
Boykot, İslamiyet'in gelişinin yedinci ve onuncu yılları arasında Mekke'de Haşim oğulları üzerine uygulanan bir sosyal baskı yöntemiydi. Mekke sosyal dokusu içerisinde kabile örfünü kullanarak, farklı düşünen bir kesimi onları savunan kabilesiyle birlikte cezalandırma uygulamasıydı.
Mekke'de Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve sahabilere karşı başlatılan boykot dönemi 3 yıl sürmüştür. Resûlullâh Efendimiz, Mekkelilerin işkence ve eziyetleri had safhaya varınca, mübârek ellerini semâya açtı ve Kureyş müşriklerine şöyle bedduâ etti: “−Yâ Rabbi!
Ömer'e kadar Müslüman olan kırk kişi ise şunlardır: Hatice, Ali, Ebubekir, Osman, Zeyd bin Harise, Talha bin Ubeydullah, Zübeyr bin Avvam, Sa'd bin Ebi Vakkas, Abdurrahman bin Avf, Said bin Zeyd, Ebu Ubeyde bin Cerrah, Hamza bin Abdulmuttalib, Haris, Cafer, Musab bin Umeyr, Mesud, Iyas, Ebû Zerr el-Gifârî, Selman el ...
)'in hayatında "Hüzün Yılı" olarak anılan yıl içerisinde meydana gelen üzücü hadiseler nelerdir? (Ebû Talib ve Hz. Hatice'nin vefatları) Müslümanlar, üç sene süren çetin muhasara belâsından kurtulmakla son derece sevinmişlerdi.
Bu acılı günlerin hemen ardından küçük yaşta himayesinde kendisini büyüten, her daim kendisine destek olan amcası Ebu Talib vefat eder. Peygamber efendimiz, amcasının üzüntüsünü yaşayamadan 1 ay sonra O'nun tüm sıkıntılarını paylaşan, peygamberliğini ilk tasdik eden eşi Hz.
20 Ocak Günü Azerbaycanlılar için hem hüzün hem de gurur günü olarak hiçbir zaman unutulmadı. Rusların 25 yıl önce Azerbaycan'da yaptıkları katliam bugün (20 Ocak) TRT AVAZ kanalı aracılığıyla bir kez daha dünya kamuoyununa hatirlatilacak.
Hz. Hatice ile Ebû Tâlib'in vefat ettiği nübüvvetin onuncu yılına verilen isim. Nübüvvetin onuncu yılında Kureyşliler'in boykotu kaldırmasından yaklaşık dokuz ay sonra önce Ebû Tâlib, ardından Hz. Hatice üç gün ara ile vefat etti (10 Ramazan / 19 Nisan 620).
Mut'im'in müslümanların Ebû Tâlib mahallesinde kuşatılması esnasında onlara gizlice yiyecek gönderdiği bilinmektedir. Ayrıca birkaç arkadaşıyla beraber boykotun kaldırılması için çaba göstermiş ve sonunda boykotu kaldırma kararını açıklama ve Kâbe'nin içinde asılı boykot metnini kaldırma görevini üstlenmiştir.
Belli bireyler veya teşebbüslerle iş yapmamaya yönelik anlaşmalar, boykot olarak adlandırılmakta ve özellikle boykot yapan teşebbüsler piyasa gücüne sahipse bu davranışları yasaklanabilmektedir. Bu şekildeki grup boykotları örneğin bir fiyat tespiti anlaşmasına yönelik olarak kullanılıyor olabilir.
Boykot yılları hangi tarihler arasında gerçekleşmiştir? Cevap: 617-620 tarihleri arasında sürmüştür, yani boykot yılı 3 yıl sürmüştür. Peygamber efendimiz zamanında yapılmış olan bir tür zulümdür. 617 yılında Müslümanların dininden vazgeçmesi için, onları durdurmak amacıyla yapılmış olan eylemdir.
Boykot kararı alan bir ya da birden çok kişinin temel hareket noktası, hedeflerindeki kişi ya da kişilerin kınanabilir veya zararlı bir davranışta bulunması ya da beklenen bir davranışı yerine getirmemeleri sebebiyle cezalandırılmayı hak ettikleri düşüncesidir.
Bi'setin 7. senesi (Milâdi: 617). Bu tarihe kadar İslâm'ın inkişâfına mani olmak gayesiyle müşrikler tarafından girişilen her teşebbüs akîm kalmıştı. Üstelik İslâmiyet, daha da hızlı inkişâf kaydediyordu.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
Seni hak peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki, Ebû Yezid'i böyle görünce bunları söylemekten kendimi alamadım." cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (asm) Sevde'yi boşamaya niyetlendi, ancak Sevde ona: "Ya Rasulallah, beni boşama!
Enes şöyle dedi: “Biz aramızda Peygamber'in cinsel yönden otuz erkek gücünde olduğunu konuşurduk.” Muhammed karılarına eşit süre ayırır; aynı gece hepsini dolaşır, sıra kimdeyse onun yanında kalırdı. Yolculuğa çıkmak istediğinde aralarında kura çeker, hangisi çıkmışsa, onunla giderdi.
Aradaki bu farkları dikkate alacak olursak, Peygamber Efendimiz Hazretlerinin (asm) yaşı, ay yılına göre 63'ü bulur ve hesap doğru çıkar. Demek ki, Kur'an'ın 23 yılda inmesi, güneş yılına göre değil ay yılına göredir. Güneş yılına göre ise, Peygamberimiz 61 yaşında ahirete irtihal buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri