Düzenli spor yapmak, endorfin salınımını arttırarak zihinsel sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratırken, bedensel değişimleri de gözlemleyerek kendine olan inancın artmasına yardımcı olur. Aynı zamanda, insanların kendilerini daha güçlü ve bağımsız hissetmelerini sağlayarak, özgüvenlerini geliştirir.
Egzersiz sırasında salgılanan endorfin, mutluluğu ve özgüveni beraberinde getiriyor.
Yapılan araştırmalar fiziksel aktivitenin özgüveni artırdığını, ruh halini iyileştirdiğini, uyku kalitesini ve enerjiyi yükseltip, stres ve depresyon riskini azalttığını göstermektedir.
Spor dallarında bir sporcuyu diğerlerinden ayıran önemli bir beceri de bireysel olarak kendine güven ve başarılı olacağına inanmaktır. Güven, bireyin istediği hedeflere ulaşabileceğine ne kadar güçlü inandığıyla tanımlanır.
İlgili 45 soru bulundu
TDK'ya göre özgüven kelimesinin doğru yazımı nedir detayları ile derledik. Özgüven kelimesi genel olarak bitişik yazılsa da TDK'ya göre kelimesinin ayrı yani öz güven şeklinde yazılması daha doğru olarak ifade edilmektedir.
Kişinin kendini geliştirmesi ve kendini değerli hissetmesi özgüven kazanılmasını sağlayan en önemli faktördür. Kendisi ile barışık olan kişiler özgüvenlerini yükseltebilirler. Çeşitli başarılar kazanmak ve hayata doğru açıdan bakmak özgüven kazanılmasını sağlar.
Uzmanlar tarafından dört farklı ana neden olduğu saptanmıştır. Bunlar sırası ile kişilerin genetik yapıları, etkilenilen kültürel ve toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri ve yetişkinlikteki yaşam koşulları olarak sıralanabilir. Bu dört etken özgüven kaybının temel nedenleridir.
Psikologlara göre vücut kasları gevşerken zihinsel boyutta da gevşeme meydana geliyor ve duygusal bir rahatlamayı beraberinde getiriyor. Spor yaparken, vücuttaki stres hormonlarının üretimi yavaşlıyor. Böylece, depresyon ve anksiyete semptomları azalıyor. Kişi, kendini sakin, serinkanlı, huzurlu ve mutlu hissediyor.
Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için ideal kilo oldukça önemlidir. Zayıfladığınızda vücudunuzda oluşan değişimi sıralayacak olursak; Kasvetli ruh hali ve depresyonun önüne geçilir, özgüven artar.
Aynı zamanda kendisini kötü hissediyor olması durumu, kendisini beğenmemesi – standartların dışında olduğunu düşünmesinden kaynaklanır. Bunun için direkt olarak özgüvenle olan ilişkisi, kilo ile ters orantılıdır. Kilonun artması durumunda özgüvenin azalması söz konusu olacaktır.
Özgüven, belli bir düzeye ulaşıncaya kadar gelişir; genellikle 10 yaşında özgüvenin gelişimi tamamlanır ve bir süre sonra, ergenlik döneminde çocuk özgüvenini test etmeye başlar. Çocukların özgüvenini en çok etkileyen kaynak anne-babadır.
Bu iki kavram birbirine çok yakın gibi görünse de aslında farklı. Öz güven, insanın kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu, benliğinden memnun olması ve bunun sonucu olarak kendisi ve çevresiyle barışık olması iken cesaret, başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir.
Çocukta özgüvenin bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, “Özgüven çekirdeğinin gelişimi, yaşamın ilk yıllarında sağlanıyor. Çocuk kendinin değerli olduğunu hissetmeye 0-1 yaş arasındaki dönemde başlıyor” dedi.
Özgüven eksikliği kişinin kendini değersiz hissetmesi, kendine güvensizlik, başarısızlık korkusu, düşük öz benlik saygısı gibi problemlere neden olabilir. Bunlar kişinin öğrenme yeteneğini, hayal etme yeteneğini, insanlarla iletişim kurma yeteneğini ve karar verme yeteneğini olumsuz etkileyebilir.
Çoğu birey özgüvenin doğuştan kazanıldığını düşünür. Ancak bu yanlış bir düşüncedir. Özgüven, diğer becerilerimiz gibi sonradan öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir yetenektir.
Özgüven her şeyden önce her koşulda yaşayabilmek, talep etmeyi bırakabilmektir. Hayata korkuyla değil, güvenle bakabilmektir. Kendine yetmek, olanla yetinebilmektir. Ben baş edebilirim, her koşulda ayakta kalabilirim, yaşayabilirim demektir.
Psikolojik açıdan kişinin özgüvenini kaybetmesi ya da özgüven eksikliği yaşaması durumunda, bu alanda uzman olan bir Psikologdan yardım alması gerekmektedir. Özgüven eksikliğini gidermek ya da özgüveni geliştirmek üzere uygulanan pek çok terapi yöntemi bulunmaktadır.
Kişi elinden gelenin en iyisini yapmalı, başkası ile kendini kıyaslamak yerine kendi yaptığı olaylara odaklanmalıdır. Bunun yanı sıra uyku düzenine dikkat etmek, tüketilen yemekler, sosyal hayat ve etkileşimler de günden güne özgüvenin artması ile birlikte değişme gösterecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri