T.C. Anayasası'nın 76/1. maddesinde ise “Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi suçlar” yüz kızartıcı suçlar olarak sayılmıştır.
Kanunlarda yüz kızartıcı suç olarak nitelendirilen suçlar şunlardır: İhtilas, zimmat, irtikap, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, inancı kötüye kullanmak, dolaylı yoldan iflas gibi yüz kızartıcı suçlar madde 76.da belirtilmiştir.
Memurlukta yüz kızartıcı suçlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde belirtilmiştir. Bunlar; zimmet suçu, irtikap suçu, rüşvet suçu, dolandırılıcılık suçu, hırsızlık suçu, güveni kötüye kullanma suçu, sahtecilik suçları, hileli iflas suçu gibi suçlardan oluşmaktadır.
Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.
İlgili 25 soru bulundu
Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.
Memuru Görevden Uzaklaştırma Nedenleri Nelerdir? 657 numaralı Kanunun 137'nci maddesine göre memurların görevden uzaklaştırılma nedenleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlar kamu hizmetlerinin gerektirdiği durumlarda memurun görevi başında bulunmasında sakınca ve memurun hakkında mahkemelerce cezai kovuşturmasının olmasıdır.
Merhaba, zina nedeniyle memur hakkında disiplin cezası verilmesi hukuka uygun değildir. İdari işlemin iptali istemiyle açılacak davada bu işlem iptal edilecektir. Zina hem adli yönden suç teşkil etmemekte hem de idari yönden disiplin cezasını gerektiren bir eylem niteliğinde sayılmamaktadır.
Yüz kızartıcı olarak sayılan suçlar adli sicilden silinir ancak, arşiv kaydına alınır. Adli sicil kaydı ve arşiv kaydı bu yönüyle birbirlerinden farklıdırlar. Bu suçlarda arşiv kaydının silinmesi ise, 5352 Sayılı Adli Sicil Kanunu 12. Maddesindeki şartların gerçekleşmesi gerekir.
Yüz kızartıcı suç kapsamı, özel hukuk alanında yer alır ve kanun koyucu bu konuda bazı konular hakkında yeterli madde eklemesi yapmamıştır. Fakat belirtmek gerekirse; uyuşturucu ve uyuşturucu içeriği olan suçlar yüz kızartıcı suçlar arasında yer almamaktadır.
Bu suçlar, cezai yaptırımların yanı sıra, toplumsal damgalanmayı da beraberinde getirirler. Türk Ceza Kanunu'na göre, yüz kızartıcı suçlar arasında cinsel saldırı, çocuk istismarı, uyuşturucu ticareti, adam öldürme, dolandırıcılık, hırsızlık ve terörizm gibi suçlar yer almaktadır.
Zina yüz kızartıcı suç mudur? Devlet memurları kanununda yüz kızartıcı suç olarak zina suçu yer almaz. Diğer kanun maddelerinde de böyle bir suç tanımı bulunmamaktadır. Ancak zina suçu boşanma davalarında boşanma nedeni olarak sayılmaktadır.
Arşiv kaydı; Anayasa madde 76'da sayılan yahut TCK dışında sayılan suçlar için memnu haklar iade edilmişse 15 yıl, memnu haklar iade edilmemişse 30 yıl sonra silinir. TCK'da yer alıp da Anayasa madde 76'da sayılmamış olan suçlardan ötürü ise arşiv kaydının işlenmesinden itibaren 5 yıl sonra silinir.
zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar.. '' olarak listelenmiştir. Bazı özel kanunlarda da 'yüz kızartıcı suç','yüz kızartıcı eylem', ' yüz kızartıcı fiil' olarak kullanılmıştır.
Re: Babamın yüz kızartıcı suçu beni etkiler mi? Evet etkiler. Babanızın yüz kızartıcı suçu başta başbakanlık, maliye hazine,içişleri, dışişleri kadrolarına alınmanızda büyük ihtimalle sorun yaratabilir.
Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Görevle ilgili hususlarda kusurlu davranmak, görev sırasında amire saygısız davranmak, devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak hallerinde verilebilir.
Hapis cezaları ile alakalı olarak tüm işlenen suçlar ilk olarak adli sicil kaydına otomatik olarak eklenmektedir. Aynı zamanda hapisten sonra koşullu salıverilme ve tahliye durumlarında da yine bu bilgiler adli sicil kaydında tutulan bilgilerden olarak bilinir.
Adli sicil kaydına halk dilinde sabıka kaydı da denilmektedir. Kişinin işlediği herhangi bir suç nedeniyle hükmedilen ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımının adli sicil kaydına işlenebilmesi için mahkeme kararının kesinleşmesi gerekir. Kesinleşmeyen mahkeme kararları adli sicil kaydında yer almaz.
Zina, evli birinin eşinden başka birisiyle cinsel ilişkide bulunması demektir. Zina kanunen iki halde gerçekleşmiş olur, bunlar; evli birinin eşinden başka biriyle cinsel ilişkiye girmesi veya. buna teşebbüs etmesidir.
Zinanın ispatı her türlü delille mümkündür. Bu bağlamda, tanık ifadeleri, fotoğraflar, mesaj içerikleri, ses kayıtları vb. deliler zina sebebiyle boşanma davasında ispat aracı olarak kullanılabilecek niteliktedir.
Son olarak ölüyle, hayvanla veya eşyayla cinsel ilişkide bulunma zina sayılmadığı gibi, iradi olmayan şekilde cinsel ilişki yaşanması (örneğin kaçırılarak veya bayıltılarak tecavüze uğrama) veya kadının yapay döllenme yoluyla hamile kalması durumları da zina olarak değerlendirilmemektedir[8].
“Kanun'da özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir. Bu gibiler bu Kanunun öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam ederler. Yani görevden uzaklaştırma maaş 2/3 almaya devam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri