Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Boyun Tutulmasına İyi Gelen Egzersizler
Yavaşça başınızı öne ve arkaya doğru en az 15 ila 20 kez sallayın. Ardından, başınızı her iki tarafa da eşit sayıda, sola ve sağa doğru sallayın. Kaslarınızın gevşediğini hissettiğinizde başınızı tamamen sağa ve sonra sola çevirin. Ağrı olabileceği için bunu yavaş yavaş yapın.
Boyun Tutulmasına İyi Gelen Egzersizler
Öte yandan hafif esneme egzersizleri de boyun tutulmasının evde tedavisi esnasında yapılabilecek seçenekler arasında yerini alır. Ayrıca eczanelerde reçetesiz olarak satılan bazı ağrı kesiciler, kas gevşetici kremler de kullanılabilir.
En az 2 gün araba sürmekten kaçınılmalı, boyun kullanılan fizik işlerden ve aktivitelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve Soğuk Kompres Uygulamak: Dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk kompres yapmak faydalı olur. Sıcak kompres kan akışını desteklerken soğuk uygulama kaslardaki enflamasyonu azaltır.
Uzun süre monitör veya ekran karşısında hareketsiz bir pozisyonda kalınması Yüzme gibi boyun hareketlerinin sık olduğu aktivitelerin yanlış yapılması Boyun ve omuz arasında uzun süre cisim tutulması Kas gerginliğine neden olan aşırı stres veya kaygı
İlgili 25 soru bulundu
Boyun Tutulması Ne Kadar Sürer? Basit tip boyun tutulması genellikle 3-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Basit tip boyun tutulmasında şiddetli ağrı ve kas güçsüzlüğü olmaz. Eğer bu süre içerisinde geçmiyorsa daha fazla beklemeden doktora görünmeniz faydalı olur.
Boyun tutulması; başı yana çevirmeye çalışırken meydana gelen ağrı ve boynu hareket ettirmede güçlük olarak ifade edilir. Baş ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı ve kol ağrısı gibi problemler boyun tutulmasına eşlik edebilir. Çoğu durumda, boyun ağrısı ve sertlik bir hafta içinde kendiliğinden geçer.
Soğuk ya da sıcak kompresler uygulamak: Boyun tutulmalarında ilk 24-48 saat ağrının en şiddetli olduğu zamandır. Bu zamanda soğuk uygulamak enflamasyonun azaltılmasını sağlarken sıcak kompres ise kan akışını destekleyerek gerilen kasların gevşemesini sağlar.
Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Sıcak uygulama ile ağrıya sebep olan kasın gevşeyip rahatlamasını sağlarsınız. Isıttığınız bir havlu ya da bezi tutulan bölgeye uygulayarak ya da boğazlı bir kazak giyerek ağrınızı hafifletebilirsiniz. Sıcak su torbasına soğuk su doldurup tutulan bölgeye uygulayarak ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Soğuk kompresi uyguladıktan bir gün sonra sıcak kompresi uygulayabilirsiniz. Sıcak kompres torbasını 15-20 dakika boyunca uygulayın ve 2 saat ara verdikten sonra tekrar uygulayın. Eğer bir sıcak kompres torbanız yok ise bunu sıcak duş ile de yapabilirsiniz.
Yine bir fizyoterapist yardımı ile yapılması daha doğru olan boyun masajı, gerilen kasların rahatlamasına yardımcı olur. Gerilmiş durumdaki kaslara doğru teknikle masaj uygulanması sonucunda kastaki gerginlik ve sertlik azalır. Hissettiğiniz ağrı hafifler.
Bu ağrı, kas gevşeyinceye ve spazm azalıncaya kadar sonra dakikalar, saatler veya günlerce sürebilir. Spazmlar, vücudun kas bulunan herhangi bir yerinde olabilir. Boyun kas spazmının en fazla görüldüğü anatomik bölgemiz boynumuzdur.
Ayakta ya da oturarak boynunuzu önce sağa, daha sonrada sola doğru yavaşça çevirin. Döndüğünüz her yönde yaklaşık 10 saniye bekleyin. Boyun kaslarınızın gerildiğini hissetmelisiniz. Daha sonra başınızı yavaşça öne doğru eğin ve soldan başlayarak 360 derece başınızı döndürün.
Boyun tutulması, travma, kireçlenme, romatizma, fıtık, boyun ağrısına yol açan diğer nedenlerdir. belirtisi olabilir mi? Boyun ağrısı, ender de olsa kalp ve beyin hastalıklarına işaret edebilir. Kalple ilgili olanı sıklıkla koroner arter hastalığıyla ilgilidir.
Bir tabure veya sandalyeye oturun. Her iki elinizle başın arkasından kavrayıp, başınızı yavaşça öne doğru çekiniz. Boyun arka grup kaslarınızın gerildiğini hissedin. 10'a kadar sayın ve gevşeyin.10 tekrarla hareketi tamamlayın.
Omuzlarınızı öne ve arkaya doğru dairesel hareketlerle çalıştırmak da boyun ağrısından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Stresten uzak durmak boyun ağrısına karşı yapılabilecek en etkili şeylerden biridir. Derin bir nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve ardından yavaşça verin.
Çocuklarda görülen boyun tutulmalarında en çok kullanılan yöntem kas gevşetici krem ya da ilaçlardır. Boynu güçlendiren ve ağrıyı azaltmaya fayda sağlayan egzersizler fizik tedavi ile uygulanabilir. TENS yöntemi ile ağılı bölgeye elektrik sinyalleri gönderilerek ağrının hafifletilmesi sağlanır.
Bu sorunun en basit cevabı lateks ve köpük yastıklar geleneksel yastıklara göre daha fazla destek sunabilir ve boyun yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda ergonomik yastıklar da başı çok fazla yükseltmeden yeterli boyun desteği sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Buz ve/veya ısı: Buz uygulamak, şişliği ve ağrıyı azaltmak için antienflamatuar olarak kullanılabilir. Başlangıçta, boyun ağrısı için soğuk kompres kullanmak daha iyidir. Bunun nedeni soğuk uygulamaların küçük kan damarlarını geçici olarak kapatabilmesi ve şişmeyi engellemesidir.
Genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile oluşur. Ağır bir şey kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması kas spazmına neden olabilir. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuya kalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması yapabilmektedir.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri