Stres vücudumuzda birikmeye başladığında kendini gösterdiği ilk yer boynumuz ve omuzlarımız olur. Kronik boyun ve omuz ağrısı genellikle başkalarının yükünü üstlenmekten, bir kişiyi ya da olayı unutamamaktan ya da affedememekten kaynaklanır.
Psikolojik ağrının herhangi bir ağrıdan farksız olmadığını belirten Erkmen, “Yani en az onun kadar şiddetlidir hatta çok çok daha şiddetli olur. Psikolojik ağrıların tahrip gücü çok yüksektir ve kişinin hayatını perişan ediyor. Bir işi yapıyorsun ve sırtın, başın veya herhangi bir yerin ağrıyor, performansınız düşüyor.
Bizi üzen, sinirlendiren olaylar sırasında kendimizi daha iyi ifade etmek bu ağrıların oluşmasını önleyebilir. Psikosomatik ağrıların tedavisinde kullanılabilecek bir diğer yöntemde yoga ve meditasyon yapmaktır. Yoga ve meditasyon gevşemenize ve duygularınızı daha rahat kabullenmenize yol açacaktır.
Buna göre, baş ağrısı - stres ve rahatlayamamaktan, boyun ağrısı - affedememek ve kinden, omuz ağrısı - duygusal yükler ve suçluluktan, sırt ağrısı - duygusal destek ve sevgi eksikliğinden, bel ağrısı - maddi kaygılardan, el ağrısı - iletişim eksikliği ve kendini ifade edememekten, kalça ağrısı ve dirsek ağrısı - ...
Fibrozit durumunda en sık karşılaşılan belirtiler kaslarda gerilme ve vücudun belirli bölgelerinde ağrıdır. Zaman zaman psikolojik belirtiler de ortaya çıkabilir. Ağrılar genellikle soğuk havalara, çeşitli kokulara, gürültüye ve zaman zaman ışığa bağlı olarak şiddetlenebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Dolaşım sisteminde meydana gelen bozukluklar dolayısıyla kan akışının değişmesi, kulunç nedenlerinden biridir. C vitamini, D vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok vitamin eksikliği kulunç nedenlerindendir.
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Stres vücudumuzda birikmeye başladığında kendini gösterdiği ilk yer boynumuz ve omuzlarımız olur. Kronik boyun ve omuz ağrısı genellikle başkalarının yükünü üstlenmekten, bir kişiyi ya da olayı unutamamaktan ya da affedememekten kaynaklanır.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Boyun fıtığı, kireçlenme ve dejeneratif disk hastalığı, servikal dar kanal ve yaralanmalar boyun ya da ense ağrısının sık birer sebebidir. Nadiren tümörler, boyun bölgesinde ağrı sebebi olarak karşımıza çıkabilir. Boğazda uzun süren enfeksiyonlar da şişmiş lenf nodları ile birlikte ense ağrısına sebep olabilir.
Belli bir seviyenin üzerinde uzun süreli stres durumunda da vücutta olumsuz etkileri oluşur. Çeşitli fiziksel ve duygusal semptomlar ortaya çıkar. Belirtiler arasında genel ağrı, diş gıcırdatma, baş ağrısı ve yüz, boyun veya omuzlardaki kas gerginliği sayılabilir.
Kas ağrıları, mide bulantıları, baş dönmesi ve ağrısı anksiyetenin belirtileri arasında yer alır.
*“Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.”
Stres, sempatik sinir sistemini uyaran hipotalamusta başlar. Bunu takiben böbreküstü salgı bezleri, epinefrin olarak da bilinen adrenalin ve noradrenalin salgılar. Bunların kana karışmasıyla beraber kalp atışı hızlanır.
Sırt ağrısı, sırtta bulunan kasların gerilmesi sonucunda, özellikle stres, yorgunluk, ağır kaldırma, klimaya maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkan ve bazı hastalıkların belirtisi olarak da görülebilen ağrı çeşididir.
Enseye bağlı baş ağrısı, sıcak veya soğuk kompresler, masaj yapmak, doğal yağlar kullanmak, ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antidepresanlar gibi doğal veya tıbbi tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Psikolojik (Psikosomatik) Vücut Ağrısı Nasıl Geçer? Psikolojik olarak gelişen vücut ağrısını azaltabilmek için olumsuzluklardan uzak durmak gerekmektedir. Ağrı, duygusal kökenli olduğu için sakinleşmeye yönelik aktivitelere yönelmek, uyumak, dinlenmek ve kafa dağıtmak ağrının azalmasında etkili olabilmektedir.
Ruh hali ile ağrı iç içedir ve sinir sistemi bozukluğunda ağrı çok sık görülür. Baş ağrısı bu belirtiler içinden en sık görülenidir. Bu ağrı genellikle enseden başlar ve tüm başa yayılan, sıkıştırma tarzında bir ağrı olup, çift taraflıdır.
Enflamasyonu azaltarak çalışan, steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) tipik olarak boyun tutulması ve ağrısı için ilk tedavi seçimidir. Yaygın NSAID tipleri arasında ibuprofen ve naproksen sayılabilir.
Ense Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir? Son günlerde dayanılmaz ense ağrısı ile stresli anlar yaşıyorsanız, öncelikle ense ağrısına neden olabilecek faktörlerin tespiti için “Ortopedi ve Travmatoloji” bölümüne görünmeniz gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri