2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin, gelinen noktada gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan 10 yıl sonra, yani 2026'da tamamlanması öngörülüyor. Bugün, İstanbul'un içme suyunun yaklaşık üçte biri Melen'den geliyor.
Bölge Müdürlüğü Melen Barajı güçlendirme inşaatı için 28 Şubat 2020 tarihinde ihale düzenledi. 412 milyon 151 bin 148 TL'lik teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş ihaleyi kazandı. Şirket, beklenmeyen fiyat artışları nedeniyle projeyi tasfiye kararı aldı.
Melen Çayı
Düzce ovası Kuzey Anadolu Fayı üzerinde tektonik bir ovadır. Bir çanak şeklinde olan ovanın tüm suları Efteni Gölü'nde bir araya gelip, birleşerek Melen Çayı'nı oluşturur. Düzce şehir merkezinin doğu yakasının sularını toplayan ve üzerinde Hasanlar Barajı bulunan Küçük Melen Çayı Efteni gölüne dökülür.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ), 2012'de yapımına başladığı ve 2016'da bitirmeyi planladığı, İstanbul'a su sağlayacak olan Melen Barajı 11 yıldır bitirilemedi.
İlgili 34 soru bulundu
Melen suyu, 189 km'lik dev isale hattı ile şehre getirilerek Asya yakası ve Boğaz Geçiş Tünelinden Kâğıthane Arıtma Tesisine ileterek Avrupa yakasına verilmiştir. Üçüncü merhalede ise iki ayrı isale hattı inşa edildi.
Melen Baraj gövdesinde oluşan derz çatlakları ile ilgili Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın 2017 tarihli ön araştırma raporunda, baraj gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığı tespit edilerek, ilave zemin araştırmalarının yapılması önerildi.
Melen Projesi'nde üçüncü terfi istasyonuna 5 pompa daha yerleştiriliyor. Melen Projesi, 1990'lı yıllarda yaşanan nüfus artışı sonrasında İstanbul'da ortaya çıkan içme suyu problemini Melen Çayı'ndan sağlanacak suyla karşılamayı amaçlayan Türkiye'nin en büyük içme ve kullanma suyu temini projesidir.
İstanbul yüzeysel su kaynakları ile beslenmektedir. Yağışlı mevsimlerde gelen sular baraj ve regülatörlerde toplanarak gerekli arıtma işlemlerinden sonra şehre verilmektedir.
Düzce Melen Çayı rafting parkuru Türkiye'nin en güvenli rafting alanıdır. Melen çayında 1999 yılından bu yana rafting yapılmaktadır. Şimdiye kadar her hangi bir ölümlü ve ya kırıklı kaza yaşanmamıştır. Yaşanmaması için riskli dönemler de nehire müdahale edilmekte ve risk oluşturan ne varsa müdahale edilmektedir.
12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
Barajın bitirilememesi nedeniyle yeni ihale yapıldı. 29 Aralık 2016'daki ihalede bedel, 271 milyon 548 bin TL olarak kayıtlara geçti. İşin bitim süresi ise 1 Şubat 2018 olarak belirlense de baraj inşaatı yine tamamlanamadı. Proje bitmediği gibi Melen Barajı gövdesinde çatlaklar olduğu ortaya çıktı.
"Baraj inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra mühendislik gereği inşaatın farklı oturmalarının kompanse edilmesi, baraj gövdesinde gerekli genleşme için dilatasyon (aralık) bırakılır. Bu, bütün barajlarda yapılan teknik bir husustur. Melen Baraj gövdesinde herhangi bir çatlak yoktur.
MELEN İÇİN 'İSTANBUL'UN İHTİYACI YOK DENMİŞTİ'
O tarihten bugüne kadar Melen suyu İstanbul'a akıyor. Hatta tarihte ilk defa İstanbul Boğazı altından 5551 metre uzunluğunda dev bir içme suyu tüneli ile Avrupa yakasına da taşıdık. Yani şu anda Melen ve Yeşilçay arıtılıp İstanbullulara veriliyor.
Melen Çayı, Akçakoca'nın Melenağzı köyü ile Kocaali'nin Caferiye köyü sınırından denize dökülür. Bu akarsu üzerinde Düzce-Yığılca arasına Hasanlar Barajı kurulmuştur. Bu baraj sulama amaçlı yapılmış olup sonradan hidroelektrik üretimine geçilmiştir.
Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir. Barajdan ikincil fayda olarak elektrik üretilecektir. Baraj 45 MW kurulu güce sahip olacaktır.
Melen Çayı, Düzce İli sınırlarında doğarak Karadeniz'e dökülen bir çayımızdır. Oldukça uzun bir havza genişliğine sahiptir.
Fırat Plastik'in bir diğer başarı ile tamamladığı proje ise Ömerli Barajı projesidir.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Melen isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İşlenmemiş, kıraç toprak.
kazandı. Şirket ile DSİ arasında imzalanan sözleşmeye göre, güçlendirmenin 26 Şubat 2023'te bitirilmesi planlanıyordu. Ancak şirket yetkilileri ve DSİ yetkilileri anlaşamadı ve şirket projeyi tasfiye kararı aldı. DSİ tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022'de Melen Barajı'nda yeniden çalışmalar durdu.
Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir.
Su Kaynaklarımız
Ancak bu barajın gerisinde toplam kapasitesi 7 milyar metreküp olan barajlar bulunduğundan Kızılırmak Sistemi'nin su potansiyeli çok yüksektir. Barajlarımızda Ankara'nın ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda su bulunduğundan, Kızılırmak Sistemi 2009 yılı Şubat ayından itibaren kullanılmamaktadır.
İstanbul'un Şile ile Kocaeli'nin Kandıra ilçesi arasında yapılması planlanan Sungurlu Barajı ve HES projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 'ÇED Olumlu' kararı çıktı. İstanbul, Ağva bölgesi ve Kocaeli Akçaova bölgesinde kurulacak Sungurlu Barajı ile İstanbul'a içme suyu sağlanması planlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri