BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE FITIK OLUR Sıkça baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere neden olur.
Boyun düzleşince beyine giden dört damardan ikisi (vertebral arterler) gerilir ve beyine yeterince kan gidemez, kişide baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, unutkanlık, tedavi edilmezse daha ileri safhalarda dengesizlik, konsantrasyon bozukluğu, ileri derecede alınganlık, isteksizlik oluşur.
Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında öncelikle boyun ile el ve ayak parmaklarında kas ağrıları olmak üzere sertlik, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi yani şekil bozukluğu, felç, ile mesane ve bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.
Ağrı, sırt ve omuza yayılabilir. Bu tabloya baş ağrısı da eşlik edebilir. Tedavi edilmediği takdirde boyun düzleşmesi kişinin yaşam kalitesini önemli bir derecede etkiler. Boyun düzleşmesi nedir?
Ayrıca ense kökünden göze kadar gelen bir ağrı, kulakta ağrı, sersemlik, sendeleme, bulantı gibi belirtiler de boyun düzleşmesinin habercisi olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
UYUŞMA VE KARINCALANMA
Zamanla kıkırdak ve kemik yapısında da bozulmalar meydana gelir. Boyun düzleşmesi geliştiği zaman şu şikayetlere neden olur: Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, omuz ağrıları, boyun ağrıları, boynu döndürmede sıkıntı, kollarda uyuşma, karıncalanma gibi birçok sıkıntıya neden olur.
Boyun Düzleşmesine Bağlı Baş Dönmesi (Vertigo) Oluşur Mu? Vertigo sinir sistemi üzerinde meydana gelen deformasyonlar veya iç kulak rahatsızlıkları beraberinde meydana gelen baş dönmesi hissidir ve boyun düzleşmesine bağlı olarak da gelişebildiği kaydedilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Boyun düzleşmesinde vagus siniri gerilirse; kalp atışlarında düzensizlik (çarpıntı), sık ve yüzeysel nefes alıp verme, midede şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetleri, uzun vadede de kabızlık sorunlarına yol açabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte olabileceği gibi bir veya birkaçı da olabilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun Düzleşmesinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Boyun düzleşmesi, öne doğru açık bir 'C' gibi olan boyun vertebral kemiklerinin düzleşmesi durumudur. Duruş bozuklukları, stres, demir ve kalsiyum eksikliği, yanlış yastık seçimi gibi faktörler boyun düzleşmesinin nedenlerindendir.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Sorusunun cevabında Ortopedi ve Travmatoloji branşı karşımıza çıkıyor. Öte yandan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü de, duruş bozukluklarının tedavisi ile yakından ilgileniyor. Duruş bozukluğu, vücudun dik durma pozisyonunun normalden sapması veya omurganın yanlış hizalanması sonucu oluşan bir durumdur.
Baskıya maruz kalan sinirlerin vücudun hangi kısmını ilgilendirdiğine bağlı olarak çeşitli bölgelerde uyuşma, karıncalanma yaşanabilir. Bu durum genellikle kol ve bacaklarda güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma olarak kendini belli eder.
Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz.
Bu nedenle ağrıya gerilim tipi ya da migren ağrısı diyebilmek için mutlaka boyundan kaynaklanıyor olma ihtimalini dışlamak gerekir. Migreni olduğunu düşünen birçok kişinin ağrısının kaynağı boyun kasları, boyun düzleşmesi, omurilik kanal darlığı ya da boyun fıtığı olabilir.
Kunak, boyun fıtığından, boyun düzleşmesinden kurtaran kolay yapılabilen egzersizleri uygulamalı olarak gösterdi. Kunak, içerisinde patates, anason yağı, ozon yağı ve karabiber olan boyun ağrılarına iyi gelen lapa tarifini izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışımı ısıttıktan sonra ağrıyan yere uygulanmasını söyledi.
Hastalığın ilerleme hızı ve mevcut haline bağlı olarak aletli olarak yapılan fizik tedaviler 10 ile 20 seans şeklinde ortaya çıkar. El ile uygulanan fizik tedavi uygulamalarında ise ortalama 5 ile 50 seans arasında hastalara tedavi uygulanır.
Boyun düzleşmesi nasıl geçer?” soruları Dr. Feridun Kunak Show'da cevaplandı. Fiziksel bir sağlık sorunu olarak görülen boyun düzleşmesi, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam ile yok edilebilir.
Egzersiz oturarak yapılabildiği gibi yatarak ta yapılabilir. Boyuna bir terabant yerleştirilir eller ile bant öne doğru çekilirken kafa geriye doğru ittirilerek direnç verilir, 5 e kadar sayılıp gevşenir. Bu hareket 10 defa yapılır. 10 tekrarlı hareket aralara ikişer dakika dinlenme konularak 3 set halinde yapılır.
Boyun kaslarının güçlendirilmesi, pilates ile duruşun düzeltilmesi sonucunda semptomlar azalır, hareketli ve daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla boynunuz ağrılı dönemi atlatmaya başlar.
Ayrıca ağrıyan bölgeye buz küpü serilerek bölgeye masaj yapılması da kişinin rahatlamasına yol açabilir. Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir.
Uyuşma, karıncalanma şeklindeki yakınmalar sinir kökü sıkışmasının göstergesidir. Boyun hareketleriyle ortaya çıkan bulanık görme, kulak çınlaması, baş dönmesi, denge bozukluğu, çarpıntı, bulantı boyun patolojilerinde seyrek rastlanan semptomlardır.
Servikal Vertigo, boyun kaynaklı bir problem nedeniyle yaşanan baş dönmesidir. Zayıf ve yanlış boyun duruşu, boyun hastalıkları veya travması, bu duruma neden olabilir. Servikal Vertigo, sıklıkla baş ve boyun hizasını bozan kafa travmasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri