Poşe, kaynamayan sıcak suda besinleri haşlama yöntemidir. Haşlama işlemi için suyun ısısı 65-80 derece aralığında olabilir. Bu yöntemde suyun ısısı kaynama noktasına gelirse, yiyecekler parçalanabilir. Poşe tekniğinin en yaygın kullanıldığı ürün, yumurtadır.
POŞE ETMEK
Yiyeceğin 90-95 derece, yani kaynama noktasının hemen altındaki suda pişirilmesidir.
Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.
Poşe etme tekniği yumurta, balıklardan somon, ateşte pişince ağırlaşan beyaz etli ve yağlı balıklar, bununla birlikte tavuk göğsü eti ve dağılma ihtimali olan sebze yemeklerinin pişirilmesi için kullanılır. Poşe nedir sorusunun cevabı ise çok basit, aslında bir çeşit haşlama yöntemidir.
Poşe, kaynamayan sıcak suda besinleri haşlama yöntemidir. Haşlama işlemi için suyun ısısı 65-80 derece aralığında olabilir. Bu yöntemde suyun ısısı kaynama noktasına gelirse, yiyecekler parçalanabilir. Poşe tekniğinin en yaygın kullanıldığı ürün, yumurtadır.
İlgili 34 soru bulundu
Somon içinde aynı şekilde koyu pembeden açık pembeye geçtiği noktada pişmiş demektir.
Poşe Yumurta Tarifi
Küçük bir tencerede su kaynatıp içerisine sirke ekleyin. Daha sonra kepçenin içerisine yumurtayı kırın. Kepçeyi yavaş bir şekilde suya batırıp 30 saniye bekleyin. Ardından yavaş bir şekilde yumurtayı suya bırakın.
Yumurtanın beyazı katılaşıp sarısı yoğunlaşınca delikli bir kaşıkla yumurtayı suyun içinden alın ve süzdükten sonra hemen sıcak sıcak servis edin. Unutmayın poşe yumurta soğuyunca kıvamını hemen kaybedecektir.
Doğu Karadeniz bölgesinin sevilen tariflerinden çılbır olarak da bilinen poşe yumurta, basit bir biçimde kabuksuz haşlanmış yumurta olarak tanımlanabilir. Çiğ yumurtanın kaynayan suya kırılıp pişirilmesiyle hazırlanır.
Su kaynadığında altını kısarak fokurdamasını önleyin. İçine yaklaşık 2 kaşık sirke ve biraz da tuz ilave ettikten sonra yumurtaları bir kase içerisinde kırarak yavaşça suya bırakın. 3 dakika kadar pişireceğiniz yumurtayı kevgir yardımı ile çevirerek pişirin. Böylece yumurtanın beyazı dağılmayacaktır.
Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir.
Mizanplas: Ön Hazırlık – Temel Yemek Planı
Örneğin tarifte kullanılacak malzemelerin hazır halde göz önünde bulundurulması, kullanılacak mutfak gereçlerinin temiz halde bekliyor olması, servis tabağı ve diğer yardımcı gereçlerine karar verilmiş olması mise and place dahilindedir.
Poşe yumurta, sarısının çiğ kaldığı, yumurtanın beyazının ise pişirildiği özel bir yumurta pişirme tekniğine verilen isimdir.
Sorusunun cevabı çok basit, aslında bir çeşit haşlama yöntemidir. Poşe etme yönteminde asıl amaç kaynar suyun hareketleriyle pişirilen ürünün şeklini koruyabilmektir. Nemli-ıslak pişirme tekniği olarak da bilinen sığ suda poşe etmenin özelliği yiyeceklerin kısmen suda ve kısmen buharda pişmesidir.
Küçük bir tencerede su kaynatın, sirke ekleyin ve yumurtayı bir kepçenin içine kırın. Kepçeyi yavaşça suyun içine batırın. 30 saniye kadar bekleyip yumurtayı suyun içine bırakın. 2-3 dakika pişirin ve yumurtayı kevgir yardımıyla suyun içinden alın.
Poşe yumurta diyette yenir mi? Poşe yumurtanın beyazının tam pişmiş olması sarısının ise akışkan olması gerekir. Aklarının dağılmaması en önemli detaylardan biridir. Yağsız pişmesi nedeniyle, diyet listelerinin de aranan tariflerinden biri olan poşe yumurta, düşük kalorili protein arayanlar için ideal bir alternatif.
Poşe yumurta, yumurtanyı farklı bir pişirme tekniği. Poşe ismi yabancı gelse bile, aslında Türk mutfağında bu pişirme tekniğinin uzun zamandır bir yeri bulunuyor. Poşe tekniği, Türk mutfağında çılbır yapılırken zaten kullanılıyor.
Kaynayan suya sirke ekleyin ve kaşık yardımıyla bir girdap. oluşturarak içine yumurtaları kırın. Yumurtaların eşit bir şekilde pişmesi için ara ara karıştırarak beyazları yumurtanın etrafına toplayın. Yumurta sarıları sulu beyazlar tam pişmiş olmalıdır. 3-4 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Suyun içerisine tuzu ve sirkeyi dökün. Su kaynamaya başlayınca. Yumurtaları birbirine değmeyecek şekilde suya kırın. Beyazı pişip sarısı görünmeyene kadar pişirin isteğe göre sarısını cıvık sevenlere beyazı katılaşınca hemen süzgeçli kaşıkla alabilirsiniz.
somon balığı {isim}
Lachs {er.}
Eğer fırın kullanıyorsanız somonu yağsız ve kokusuz şekilde pişirip afiyetle tüketebilirsiniz. Şayet fırın imkanı yoksa yapışmaz geniş bir tavada kısık ateşte somonu pişirebilirsiniz. Kendinden yağlı bir balık olduğu için çok yağda kızartılması önerilmez.
Filetolara Tuz ve karabiber serperek elinizle her tarafına yedirin. Teflon tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup balıkları yerleştirin. Orta ateşte her bir yüzünü 4-5 dk kadar pişirin. Yeşillik, limon ve domates ile servis yapabilirsiniz.
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri