Lateks Yastıklar Özellikle boyun düzleşmesi ile mücadele eden ve uyku sonrasında sırt, boyun ve bel ağrısı çeken kişilerin lateks yastıklarla uyumalarını tavsiye ederiz. Orta sert bir yapısı olan lateks yastıklar yan yatış pozisyonunu da destekler.
Yan yatış pozisyonu için omuz yüksekliği baz alınarak bir seçim yapılması doğru iken yüz üstü yatmayı sevenler içinse yumuşak yastıklar tercih edilmelidir. Boyun düzleşmesi için de boyun kıvrımını destekleyen yastıklar ile ortopedik yastık seçimlerine yönelmeniz doğru bir tercih olacaktır.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Lateks yastıklar, baş ve boyun bölgesini doğru şekilde destekleyerek boyun düzleşmesi ve boyun ağrısı gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, basınç noktalarını azaltarak uyku esnasında daha rahat bir pozisyon sağlar.
Sırt üstü uyuyanlar için orta sertlikte bir yastık boyun ve omuz bölgesini desteklemek için en iyi tercihlerden biridir.
İlgili 31 soru bulundu
Tedavide ilk aşamada fiziksel tıp yöntemleri tercih edilir. Fizik tedavi olarak çeşitli boyun ve postür egzersizleri, boyun traksiyonları ve masajlar hem bölgedeki kasların güçlendirilmesi, hem omurganın bası belirtilerinin rahatlatılması hem de kemik yapıların düzenlenmesi açısından faydalıdır.
Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir. Isı tedavisinin ise maksimum 15-20 dakika boyunca uygulanmasına özen gösterilmelidir. Tedavi sürecinde duruş ve davranışlarınız da kontrol altına alınmalıdır.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Uzun ve sağlam olan hafızalı köpük ve lateks köpük yastıklar, yan uyuyanlar için en uygun olanlardır.
Rahat bir uyku için yastığın nasıl olması gerektiğine yatış pozisyonunuza göre karar verebilirsiniz. Yan yatıyorsanız omuz boşluğunu dolduracak bir yastık, yüzüstü yatıyorsanız alçak ve yumuşak bir yastık, sırtüstü yatıyorsanız orta sertlikte ya da sert bir yastık seçebilirsiniz.
Hastalardaki belirtilerin giderilmesine yönelik olarak ağrı kesici, anti-inflamatuvar ve antispazmodik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar boyun düzleşmesinin ortadan kaldırılmasını sağlamaz; ancak hastanın hayat kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Boyun düzleşmesinin asıl tedavisi cerrahi işlemlerdir.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Boyun Ağrısı
Mümkün olduğunca eğimli ve konforlu bir yastıkta yatmak son derece önemlidir. Yastıksız uyuyan bir kişinin boynu tutulur ve şiddetli ağrılar çekebilir. Boyun kaslarının ve omurganın doğal pozisyonunu korumak adına kaliteli bir yastık seçimi yapmak lazımdır.
Uyku pozisyonunuz da yastık tercihinizi etkiler. Yan yatarak uyuyorsanız, boynunuzun altında başınızdan daha yüksek bir yastık kullanarak omurganızı düz tutun. Düz yatarak uyuyorsanız oldukça alçak bir yastık tercih etmelisiniz.
Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında öncelikle boyun ile el ve ayak parmaklarında kas ağrıları olmak üzere sertlik, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi yani şekil bozukluğu, felç, ile mesane ve bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.
Eğer sırt üstü yatıyorsanız sert yastıklar başınızın gereğinden fazla yukarda olmasına, yumuşak yastıklar ise çok aşağıda kalmasına neden olacağından orta sertlikte bir yastık seçebilirsiniz. Yumuşak yastıklar daha çok yüzüstü yatanlar için idealdir. Yan yatıyorsanız orta sert ya da sert yastıkları kullanabilirsiniz.
Yastık enseyi ve boynumuzdaki iki ayrı eğriyi destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Yattığımız zaman baş hafifçe önde olmalı ve ensemiz boşlukta kalmamalı. Yastık genişliği omuz genişliğine uygun olmalı ve omuzlar hafifçe yastığın kenarına gelmelidir. Doğru yükseklik 10 ile 13 santimlik yüksekliktir.
Uyku esnasında omurganın eşit bir şekilde hizalanması bel, boyun ağrısı gibi şikayetlerin önüne geçer. Uzmanlar bu konuda sırt üstü veya yan yatmayı önerirler. Boyundaki yükü hafifletmek ve omurgayı düz tutmak için doğru yastık kullanımı son derece önemlidir. Omurga sağlığı için yaygın bir kanı da yastıksız uyumaktır.
BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE FITIK OLUR
Sıkça baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere neden olur.
Örneğin, ayak ve el parmaklarında kas ağrıları boyun düzleşmesine eşlik eden yaygın bir durumdur. Ayrıca ağrılar; kollara, omuzlara, sırta, kürek kemiğine de vurabilir. Diğer taraftan boyunda başlayan ağrı kulaklarda ve baş bölgesinde de hissedilebilir.
Boyun Düzleşmesinde Fizik Tedavi
Boyun düzleşmesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavisinde aletli fizik tedavi ve el ile fizik tedavi şeklinde iki ayrı çeşit fizik tedavi uygulanır. Hastalığın ilerleme hızı ve mevcut haline bağlı olarak aletli olarak yapılan fizik tedaviler 10 ile 20 seans şeklinde ortaya çıkar.
Şayet boyun düzleşmesi-gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat önerilir. Fakat boyun düzleşmesi-gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedavide, fizik tedavi yöntemlerine baş vurmak gerekmektedir.
Ofiste otururken sırt sandalyeye yaslanmış ve baş dik konumda olmalıdır. Monitör yüksekliği başı öne eğmeyi gerektirmeyecek şekilde göz hizasında olmalıdır. Sandalye yüksekliği dizler kalça ile aynı seviyede olacak şekilde olmalıdır. Eğer sandalye yüksekliği ayarlanamıyorsa ayaklar altına yükseklik konulmalıdır.
Kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için başvurulan manuel terapi yöntemi, bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, donuk omuz, topuk dikeni ve kas yırtılması gibi pek çok omurga hastalığı ve sorununda uzun yıllardır başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri