Sir Isaac Newton'ın icatları şunlardır: Fizik tarihinde devrim yaratan çekim kuvvetinin (kütleçekimi) matematiksel formülünü icat etmiştir. Newton Hareket Yasaları olarak bilinen eylemsizlik ilkelerini keşfetmiştir. Yakın çevremizdeki hareketleri açıklayan Newton mekaniği teorisini bulmuştur.
Yer Çekimini Ne Zaman Bulundu? Newton, 1687 yılında bir gün ağacın altına oturup düşünürken kafasına bir elmanın düşmesiyle yerçekimini keşfetti. Daha sonra yerçekimi kuvvetinin tüm nesneler arasında olduğunu belirtti.
1687'de İngiliz matematikçi Isaac Newton evrensel kütleçekiminin ters kare kuralını hipotez haline getirdiği Principia'yı yayınlamıştır. Newton'un teorisi en büyük başarısını, Uranüs'ün diğer gezegenlerin etkileriyle açıklanamayan hareketleri kullanılarak Neptün'ün keşfini sağlamasıyla yaşamıştır.
İbn Haldun bunlara cevaben diyor ki; 'Kıtaların altında kürenin merkezi vardır ve her şey ağırlığına göre merkeze doğru çekilir. ' Bu ifade, yer çekiminin tanımlamasıdır. Bunu ise İbn Haldun Newton'ın yerçekimini bulmasından yaklaşık üç yüz yıl öne söylemiştir” dedi.
İlgili 19 soru bulundu
Einstein'ın görelilik teorisinde yerçekimi uzay-zamanın bükülmesiyle oluşuyor. Örneğin uydumuz Ay Dünya çevresinde uzayın bükülmesiyle dönmüyor. Bunun yerine uzay-zamanın bükülmesiyle oluşan 4 boyutlu çukurun içinde dönüyor. Uzay-zamanın bükülmesi zamanın da büküldüğünü gösteriyor.
Newton'un ikinci hareket yasasının formülü F=ma'dır, yani kuvvet eşittir kütle çarpı ivme.
Isaac Newton 1643 yılında İngiltere'de doğmuş ve fizik alanında günümüz için fiziğin temelini oluşturan çalışmalar ortaya koymuştur. Newton denildiğinde akla ilk olarak yer çekimi gelir. Yer çekimini bir elma ağacı altında otururken, ağaçtan düşen elmadan ilham alarak bulduğu hikayesi yaygınca bilinir.
Newton'un evrensel kütle çekim yasası, “Evrendeki her parçacık, başka bir parçacığı, kütlelerinin çarpımı ile doğru orantılı ve aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılı olan bir kuvvetle çeker.”
Newton, yer ile gök arasında hiçbir ayrım olmadığını, Dünya'daki bir elmayı yere düşüren kuvvetin aynısının Ay'ı da Dünya'nın yörüngesinde tuttuğunu ve gezegenleri hareket ettirdiğini buldu. Yani ona göre evrende gördüğümüz her şeyin hareketi Evrensel Çekim Kanunu ile açıklanabilirdi.
Kombine edildiğinde ekvator şişkinliği ve dönmeye bağlı yüzey merkezkaç kuvvetinin etkileri, Ekvatorda deniz seviyesindeki yer çekiminin yaklaşık olarak 9,780 m/s2'den, kutuplarda yaklaşık 9,832 m/s2'ye kadar artmasına neden olur. Bu nedenle bir nesne kutuplarda, Ekvatordan yaklaşık %0,5 oranında daha ağır olur.
Galileo'nun görelilik teoremine göre uzaydaki zaman geometrisi 3 boyutlu alan geometrisinden daha ileridedir. Tüm bu çalışmalardan ötürü Galileo'ya astronomi biliminin babası ve modern fiziğin babası denilmektedir.
Çalışmaları 18. yüzyıl Aydınlanma Çağı'nın ilham kaynağı olmasına karşın Newton Eski ve Yeni Ahit'e en az din adamları kadar hakim olan dindar bir Hıristiyan'dır.
Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur.
Newton, kuvvetin ölçüldüğü bir birimdir. Bir cismin ivmesini değiştirmek için uygulanan kuvvetin büyüklüğü newton cinsinden ifade edilir. Daha spesifik olarak, bir newton, bir kilogramlık bir cismi bir saniyede bir metre/saniye hızına ulaştırmak için uygulanması gereken kuvvettir.
2. hareket yasası, cisme etki eden kuvvetin kütlesi ve ivmesinin ürününe eşit olduğunu belirtir.
Sonraki 200 yıl boyunca bilim camiasında Newton'un teorisi, Evren'in fiziksel gerçekliğinin bir ifadesi olarak kabul görmüştü. Newton'a göre kütleçekimi kuvveti, 2 cismin sahip olduğu kütlelerine doğru orantılı olarak artarken, aralarındaki mesafenin karesine ters orantılı olarak değişmektedir.
50 Newton can yeleği kaç kg taşır? 5 kilogram taşıma kabiliyetini ifade eder.
400kn dediğimiz 40 ton yük dayanımı olan ve ağır yüklere dayanıklı malzemeden imal edilen mafsalsız kompozit rögar kapağı 39 kilo ağırlığındadır.
Not : 40N (4kg), 60N(6kg), 80N(8kg), 100N(10kg), 120N(12kg), 140N(14kg) arasındaki fark taşıma kapasiteleridir.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Aslında uzayda kütle çekimi mevcuttur. Hatta uzay araçları da kimi lokasyonlarda büyük gezegenlerin kütle çekimi kuvvetinden faydalanmaktadırlar. Ayrıca evrende farklı kuvvetler de mevcuttur. Elektromanyetik kuvvet, zayıf nükleer kuvvet ve kuvvetli nükleer kuvvet gibi.
Kısaca ışığın yolu uzadığı vakit, bükülen uzayda zaman da yavaşlar. Bu durum uzayda fiziksel olarak maddeleri de önemli oranda etkiler. Böylece kütle uzay zamanı etkiler ve uzay zaman bükülmesi gerçekleşir. Yani uzayın bükülmesi ile beraber doğru orantılı olarak zaman yavaşlamaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri