Ayrıca 1 Ocak Yılbaşı ve 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tatili olarak kabul edilmiştir. Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde resmi daire ve kuruluşlar tatil edilirken özel işyerlerinde bu günlerde çalışma yapılması mümkündür. Sadece 29 Ekim' de tüm işyerlerinin kapatılması zorunluluğu vardır.
İdari izin veya diğer bir adıyla idari tatilden 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurları yararlanabilmektedir. Dolayısıyla açıklamada belirtilen idari izin özel sektör çalışanlarını kapsamıyor.
Özel sektör çalışanları da senelik izinlerinden 2.5 gün kullanarak bayram tatillerini 9 güne çıkarabilirler.
Vardiya usulü ile çalışılan işyerlerinde doğal olarak iş bayram ve genel tatil günlerinde de devam eder ve vardiyası bu günlere isabet eden işçiler söz konusu günlerde de çalışmak zorundadır.
Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi dini günlerin yanı sıra ülkemizde 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim resmi tatil olarak kutlanıyor. Resmi tatil günlerinde belediye, valilik, kaymakamlık ve diğer birçok kamu kurumu kapalı oluyor.
İlgili 39 soru bulundu
İdari izin sadece, devlet memurlarının faydalandığı bir izin türüdür.
Arkadaşlar, devletin belirlediği resmi tatiller (dini ve milli bayramlar) sadece kamuda çalışanlar için mi geçerlidir. Resmi tatiller açıklanınca özel sektörde buna uymak zorunda değil midir.
İş Kanunu, işlerin hafta sonu ve tatil günlerinde çalışmayı gerektirmesi halinde, işverenin işçileri o günlerde çalışmaya zorlayamayacağını açıkça belirtmektedir. Burada çalışan, çalışmamayı seçerek tatil döneminde çalışmayı reddedebilir.
9 günlük izni olmayan özel sektör çalışanları 4.5 günlük bayram tatili boyunca maaşlarına her gün için çifte ödeme alacak. 1 Temmuz'da çalışacakların bayram mesai 11.402 TL üzerinden yapılacak. Kurban Bayramı tatili sürüyor.
Resmi Tatil Günlerinde Çalışma Ücreti
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır.
İdari Izin verildiğinde devlet memurları haricinde özel sektör çalışanları bu izinden faydalanamamaktadır. Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da idari izinli sayılmaktadır.
İdaresi izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir. Bu tatil, kanunu tatil olmayıp adından da anlaşılacağı gibi tamamen idari bir tatildir.
İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir.
Hafta tatilinde çalıştırılmak yasak da olsa, bu yasağa rağmen çalıştırılan işçiye hafta tatili ücretinin mutlaka ödenmesi gerekir. İşçi haftanın 7 günü çalıştırılabilir mi? Bu sorunun cevabı tereddütsüz “hayır” olacaktır. Hem yasal hem de etik açıdan bu mümkün değildir.
Peki, özel sektörde resmi tatil kaç gün? AREFE GÜNÜ YARIM GÜN MÜ? 2023 Kurban Bayramı arifesi diğer bayramlarda olduğu gibi özel sektör çalışanları için yarım gün resmi tatil olacak. Yani Kurban Bayramı'nın birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü günleri tam gün resmi tatil arife günü ise yarım gün resmi tatil olacak.
Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.
Bayram ikramiyesi sadece 'emeklilik maaşı' alanlar için uygulanan bir ödeme türü olup asgari ücretlilere bayram ikramiyesi gibi bir ödeme bulunmuyor. Hükümet ikramiyeyi yalnızca emeklilere verirken bazı iş yerleri, devlet şart koşmaksızın çalışanlarına bayram ikramiyesi verebiliyor.
Dinî veya resmi bayramlarda çalışılması durumunda bir günlük ücret, günlük brüt kazancın iki katıdır. Yani günde 500 TL brüt gelire sahip olan bir çalışan için bayram günlerinde yapılan çalışma sonrasında 1.000 TL ödeme yapılması gerekir. Bu ödeme zaruridir.
Asgari ücretle çalışan işçi bayramda bir günde brüt 333.6 TL mesai ücreti alır. Bayram süresince 3,5 gün çalışan asgari ücretli işçiye brüt 1.168 TL ödenir.
Maddesinde; “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.” yer verilmiştir.
Gece çalışmalarında da işçi günlük yedi buçuk saatin üzerinde çalıştırılmak isteniyor ise fazla mesai yönünden mutlaka yazılı onayının alınması gerekmektedir. Aksi halde işçi fazla mesaiye kalmayı kabul etmek zorunda olmayıp içinin fazla mesaiye kalmaması işveren lehinde haklı fesih imkanı doğurmayacaktır.
Bir işçi eğer bayramda çalışırsa hem genel tatil gününde çalışmadan hak kazandığı bir günlük ücretini, hem de çalışması karşılığı bir günlük ücretini alır. Dolayısıyla toplamda iki günlük ücretine hak kazanmış olur. İşçiler genel tatil günlerinde bir saat bile çalışsalar, bir tam günlük ücretlerine hak kazanırlar.
15 Mayıs Pazartesi günü, iş yerleri ve özel sektör için tatil olmayacak.
2023 Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
2023 yılında Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs Cuma gününe denk gelmektedir. Aksi ilan edilmediği sürece Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatili bir gündür.
Türkiye'de 1926'dan beri Zafer Bayramı olarak kutlanan bu milli ve önemli gün resmî tatil olarak gerçekleşiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri