Ağrı, tutukluk ve/veya baş dönmesi şeklindeki şikayetler zamanla kronikleşir. Oldukça rahatsız edici bir hal alır. Eğer kişide birde boyun fıtığı veya kireçlenme-dejenerasyon varsa, birbirlerini daha da tetiklerler. Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Ağrı, sırt ve omuza yayılabilir. Bu tabloya baş ağrısı da eşlik edebilir. Tedavi edilmediği takdirde boyun düzleşmesi kişinin yaşam kalitesini önemli bir derecede etkiler.
Hastalığın ilerleme hızı ve mevcut haline bağlı olarak aletli olarak yapılan fizik tedaviler 10 ile 20 seans şeklinde ortaya çıkar. El ile uygulanan fizik tedavi uygulamalarında ise ortalama 5 ile 50 seans arasında hastalara tedavi uygulanır.
Boyun düzleşmesinin belirtileri arasında öncelikle boyun ile el ve ayak parmaklarında kas ağrıları olmak üzere sertlik, hareket kabiliyetinde azalma, baş ağrısı, koordinasyon sorunları, kas zayıflığı, omurga deformitesi yani şekil bozukluğu, felç, ile mesane ve bağırsak kontrol sorunları sayılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Boyun Düzleşmesinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Boyun düzleşmesi, öne doğru açık bir 'C' gibi olan boyun vertebral kemiklerinin düzleşmesi durumudur. Duruş bozuklukları, stres, demir ve kalsiyum eksikliği, yanlış yastık seçimi gibi faktörler boyun düzleşmesinin nedenlerindendir.
BOYUN DÜZLEŞMESİ TEDAVİ EDİLMEZSE FITIK OLUR
Sıkça baş ağrısı, kulak çınlaması, baş dönmesi, unutkanlık gibi şikayetlere neden olur.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Boyun düzleşmesi, boyun bölgesinin yandan çekilen röntgenlerinde teşhis edilmektedir. Tedavisinde ağrı kesici-kas gevşetici ilaçlar verilebilir. Ancak eğer kronikleşmişse genellikle fizik tedavi gerekmektedir. Aletli fizik tedaviler ve /veya maniplasyon (Manuel Terapi) seanslar halinde uygulanır.
Boyun düzleşmesi nasıl geçer?” soruları Dr. Feridun Kunak Show'da cevaplandı. Fiziksel bir sağlık sorunu olarak görülen boyun düzleşmesi, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir yaşam ile yok edilebilir.
Boyun düzleşmesinde vagus siniri gerilirse; kalp atışlarında düzensizlik (çarpıntı), sık ve yüzeysel nefes alıp verme, midede şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetleri, uzun vadede de kabızlık sorunlarına yol açabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte olabileceği gibi bir veya birkaçı da olabilir.
Sorusunun cevabında Ortopedi ve Travmatoloji branşı karşımıza çıkıyor. Öte yandan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü de, duruş bozukluklarının tedavisi ile yakından ilgileniyor. Duruş bozukluğu, vücudun dik durma pozisyonunun normalden sapması veya omurganın yanlış hizalanması sonucu oluşan bir durumdur.
Kunak, boyun fıtığından, boyun düzleşmesinden kurtaran kolay yapılabilen egzersizleri uygulamalı olarak gösterdi. Kunak, içerisinde patates, anason yağı, ozon yağı ve karabiber olan boyun ağrılarına iyi gelen lapa tarifini izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışımı ısıttıktan sonra ağrıyan yere uygulanmasını söyledi.
Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz.
Hastalardaki belirtilerin giderilmesine yönelik olarak ağrı kesici, anti-inflamatuvar ve antispazmodik ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçlar boyun düzleşmesinin ortadan kaldırılmasını sağlamaz; ancak hastanın hayat kalitesinin artırılmasına yardımcı olur. Boyun düzleşmesinin asıl tedavisi cerrahi işlemlerdir.
Boyun kaslarının güçlendirilmesi, pilates ile duruşun düzeltilmesi sonucunda semptomlar azalır, hareketli ve daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla boynunuz ağrılı dönemi atlatmaya başlar.
Kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için başvurulan manuel terapi yöntemi, bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, donuk omuz, topuk dikeni ve kas yırtılması gibi pek çok omurga hastalığı ve sorununda uzun yıllardır başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Ofiste otururken sırt sandalyeye yaslanmış ve baş dik konumda olmalıdır. Monitör yüksekliği başı öne eğmeyi gerektirmeyecek şekilde göz hizasında olmalıdır. Sandalye yüksekliği dizler kalça ile aynı seviyede olacak şekilde olmalıdır. Eğer sandalye yüksekliği ayarlanamıyorsa ayaklar altına yükseklik konulmalıdır.
Lateks yastıklar, baş ve boyun bölgesini doğru şekilde destekleyerek boyun düzleşmesi ve boyun ağrısı gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, basınç noktalarını azaltarak uyku esnasında daha rahat bir pozisyon sağlar.
Sıcak su torbası, ısıtmalı yastıklar ve sıcak duş da boyun düzleşmesi kaynaklı ağrıların hafiflemesi konusunda yardımcı olabilmektedir.
Şayet boyun düzleşmesi-gerginliği çok ilerlememiş, henüz başlangıç safhasında ise kas gevşetici ilaçlar, sıcak uygulama, gürültüsüz ve az ışıklı yerlerde istirahat önerilir. Fakat boyun düzleşmesi-gerginliği ilerlemiş, ağrılar kollara da yayılıyorsa tedavide, fizik tedavi yöntemlerine baş vurmak gerekmektedir.
Boyun düzleşmesi boyun ve her iki omuza doğru vuran ağrılar yapabilir. Boyun kaslarındaki spazma bağlı ağrı sırta kadar özellikle iki kürek kemiği arasına kadar yayılır. Boyun düzleşmesi çok çok nadir kol ağrısı yapabilir. Bu ağrıda bütün kola yayılan ağrıdan ziyade omuzlara kadar yayılabilir..
Boyun düzleşmesinde omuzdan kola gelen bir ağrı, halsizlik, güç ve his kaybı gibi sıkıntılar ortaya çıkar. Kimi durumlarda ağrı sırta vurabilir. Ayrıca ense kökünden göze kadar gelen bir ağrı, kulakta ağrı, sersemlik, sendeleme, bulantı gibi belirtiler de boyun düzleşmesinin habercisi olabilir.
Boyun ağrısı, düzleşmesi
Psikolojik ve fizyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilen bu rahatsızlık doğumsal bir rahatsızlık değildir.
Sünger boyunluk kullanım sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür: Darbe ve zedelenme gibi durumlarda boyun bölgesini korumak. Boyundan alınan zararların şiddetini düşürmek. Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi gibi vakalarda tedavi amaçlı bir ekipman olarak kullanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri