4b sözleşmeli personel kamu kurumlarında yıllık sözleşme ile çalışır. 4b sözleşmeli öğretmen işçi sayılmayan kamu görevlilerdir. 4b grubunda hemşire, öğretmen, mühendis, teknisyen, sağlık memuru, koruma ve güvenlik kadroları yer alır.
4B statüsünü kapsayan meslekler ise; öğretmen, doktor, mühendis, hemşire, teknisyen, veznedar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar oluyor. 4B'liler yenilenen kanuna bağlı olarak bu meslek gruplarına bağlı vatandaşları kapsıyor.
4B sigorta: 4B sistemine kayıtlı olan kişiler, kendi mesleğini sürdüren ve bağımsız faaliyet gösteren çalışanlardır. Serbest meslek grupları, esnaflar ve sanatkârların hepsi bu sigorta koluna kayıtlanır. 4C sigorta: Bu sistem, devlet memuru olarak hizmet gösteren kadrolu çalışanları kapsar.
4B grubu çalışanları, kariyer meslek grubu olarak ifade edilmekte olup meslekler dışında kalmakta olan kadroları kapsamaktadır. Buna bir örnek verilmesi gerekirse; mühendis, sağlık memuru, hemşire, veznedar, teknisyen, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru gibi çeşitli meslek guruplarını kapsamaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36-C/5 maddesine göre özel okullarda "öğretmenlik" veya "yöneticilik" yaptıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığına kadrolu öğretmen olarak atananların özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilebilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
1. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/A fıkrasına tabi olanlar (kadrolular), 2. Aynı Kanunun 4/B fıkrasına tabi olanlar (sürekli sözleşmeliler), 3. Aynı Kanunun 4/C fıkrasına tabi olanlar (ücretli öğretmenler).
IV - EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI: Bu sınıf, bu Kanun kapsamına giren kurumlarda eğitim ve öğretim vazifesiyle görevlendirilen öğretmenleri (…)(4) kapsar.
Buna göre 4. madde kapsamında kamu kurumlarında dört türlü istihdam şekli uygulanmaktadır. 4. maddenin b fıkrasında sözleşmeli personel düzenlenmiştir. 4 b sözleşmeli personel 657 yasada düzenlenmiştir.
4A sigortalı çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılan prim ödemeleri işvereni tarafından yapılır. 4B sigortalı çalışanlar ise prim ödemelerini işverenleri olmadığı için kendileri yapar. 4A sözleşmeli çalışanlarda sürekli bir görev yaparken, diğer sözleşme türlerine bağlı olanlar geçici görevde olabilir.
657 sayılı Kanunun 4/A maddesinde, “Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Kadrolu öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4. maddesinin a fıkrasına göre çalışan personeldir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen istihdamına ilişkin ana sınıfını oluşturan kadrolu öğretmenler asli ve sürekli eğitim – öğretim hizmeti yapmak üzere görevlendirilmiş personeldir.
4B'li personel kısaca sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileri için tanımlanıyor.
Dolayısıyla sürekli işçiler, statü açısından 657 sayılı Kanun'un 4/D kapsamında yer alırlar. Bu yüzden de 4/ Sürekli İşçi olarak ifade edilirler. Ancak bu Kanun'dan gelen her hangi bir hakları bulunmaz. Diğer yandan kamu işçileri de diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanunu'na tabidirler.
4b sözleşmeli öğretmen işçi sayılmayan kamu görevlilerdir. 4b grubunda hemşire, öğretmen, mühendis, teknisyen, sağlık memuru, koruma ve güvenlik kadroları yer alır.
4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar.
4/A; 657 Sayılı Kanun 4/A maddesine tabi Kadrolu Memurlar dır. Devlet Personel Dairesi Başkanlığının belirlediği sayıda, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile alınır. Memurların tüm görev yetki ve sorumlulukları ile özlük hakları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alır.
Sözleşmeli Personelin Tanımı
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası hükmü uyarınca kamu idare, kurum ve kuruluşlarında mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir.
Kuruma müracaat ederek söz konusu sigortalının iş yerine ortak olduğu tarih itibariyle 4/b kapsamında tescilin yaptırmanız gerekmektedir. Zira ortaklık tarihi itibariyle 4/a sigortalılığı kurumca geçersiz kabul edilmektedir.
Hem Bağ-Kur primlerinizi hem de SSK primlerinizi ödemek isterseniz de ikisini de aynı anda ödeme hakkınızın var. Her iki primi de ödemeniz halinde emeklilik maaşınızın yüksek olacağını da unutmamak gerekir. Az önce de belirttiğimiz gibi ödeme zorluluğu çekmiyorsanız Bağ-Kur priminizi de yatırmanızda fayda var.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli öğretmenler ile sözleşmeli diğer personelin 7433 sayılı Kanun doğrultusunda memur unvanlı kadrolara atanmak üzere başvurularını 31 Mart'a kadar alacak.
4B Nedir? “4B nedir” sorusu da aynı yöntemle yanıtlanabiliyor. Eskiden Bağkur sigortası olarak adlandırılan sistem, SGK'ya bağlandığında 4b adını aldı. Bu sisteme kayıtlı ve prim ödeyen kişiler kariyer ve meslek grupları dışında kalan ve bir işyerine bağlı çalışmayan, dolayısıyla kendi mesleğini yapanlar.
(3) Birinci fıkrada belirtilen sözleşmeli personele, çalıştıkları günlerle orantılı olarak, hastalık ve senelik izin süreleri dâhil Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında birer aylık sözleşme ücreti tutarında ikramiye ödenir.
Sınav puanı 2 yıl geçerli olduğu için, sınava girecek adayda mezuniyet şartı aranmaz. Ancak tercih işlemlerinin yapılacağı son tarih itibariyle mezun olmak gerekir. B Grubu kadroların içerisinde önemli bir atama grafiğine sahip olan atama grubu MEB (öğretmenlik) Atamalarıdır.
Adayların, KPSS'den almış oldukları puan ile öğretmen kadroları için Millî Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihte mezun durumda olmaları şarttır. 2023-KPSS, sadece A Grubu Kadrolar ve Öğretmen Kadroları için yapılacaktır. Sınav, lisans düzeyindedir.
Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak görev yaparlar ve devlet memuru olarak kabul edilirler. Bu nedenle, öğretmenlerin çalışma koşulları, hakları ve sorumlulukları da memur statüsüne tabi olarak belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri