Boyun fıtığı patlamış da olsa patlamamış da olsa büyük bir kısmı (%95) ameliyatsız iyileşir. Ameliyat gerekliliğini belirleyen sinir dokularının etkilenme derecesidir.
Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir.
Boyun fıtığı semptomları çoğu zaman ameliyatsız tedavi yöntemleriyle hafifletilebilir veya tamamen iyileştirilebilir. Bu tedavi yöntemleri arasında istirahat, sıcak veya soğuk uygulama, fizyoterapi, egzersizler ve ilaç tedavisi yer alabilir.
İlaç Tedavisi
Disk fıtığı için anti-inflamatuar, steroidler, kas gevşeticiler, anti-depresanlar, antikonvülsanlar, sınırlı süre için opioidler reçete edilebilir. İlaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Zamanla, fıtık küçülme eğilimindedir ve kısmi veya tam ağrı rahatlaması yaşayabilirsiniz. Çoğu durumda, boyun ve / veya kol ağrısı giderilecekse, bunu yaklaşık 6 hafta içinde yapar.
Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı ameliyatının geciktirilmesi bel fıtığındakinden daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Boyundan aşağı felç bile olabilir. Eğer cerrah tarafından ameliyat olunması söylenmişse gecikmeden olunmalıdır.
Hastalığın hafif şiddette olduğu durumlarda istirahat, stresten uzak durmak, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yeterli olmaktadır. Ancak boyun ve kol ağrıları ilaç ve fizik tedaviye rağmen geçmiyorsa, hastaların kollarında uyuşukluk, kuvvet azlığı varsa ameliyatla tedavi edilmesi gerekebilmektedir.
Tedavi seçenekleri
Boyundaki fıtıklaşmış bir disk genellikle MRI taraması veya BT ile teşhis edilebilir. Boyun fıtığı ilk aşamada konservatif yöntemlerle tedavi edilir. Konservatif yöntemlerle geçmeyen ya da nörolojik hasara neden olan ilerlemiş boyun fıtığı cerrahi yöntemlerle tedavi edilir.
Boyun fıtığı olan biri nasıl yatmalı? Boyun fıtığı olan kişinin en ideal şekilde yatış pozisyonu, sırtüstü ya da yan yatış olmalıdır. Sırtüstü yattığınızda yastığın boyun eğriliğinizi desteklemesine dikkat etmeniz gerekir.
Derin Doku Masajı: 100'den fazla masaj türü vardır, ancak boyun fıtığında derin doku masajı ideal bir seçenektir, çünkü fıtıktan ötürü gelişen derin kas gerginliğini ve spazmlarını hafifletmek için büyük bir basınç kullanır.
Boyun Düzleşmesi Eski Haline Gelir mi? Sağlıklı bireylerde kavisli olan fakat boyun düzleşmesi nedeniyle I şeklini alan omurlar doğru tedavi yöntemleriyle tekrar doğal kıvrımlı yapısına geri dönebilmektedir. Günümüzde, özellikle cerrahi olmayan yöntemlerle başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Boyun fıtığı, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç veya fizik tedavi yöntemlerinden yararlanır. Boyun fıtıklı hastaların ancak onda biri cerrahi tedaviye aday olur.
İyileşme süresi ortalama 2 ila 6 hafta arasında sürer. Boyun fıtığına bağlı görülen çoğu kol ağrısı, cerrahi olmayan tedavi yönetimi ile birkaç haftadan birkaç aya kadar uzayacaktır.
Boyun fıtığında cerrahi tedavinin amacı, omurilik ve sinir dokusuna olan baskıyı ortadan kaldırmak. Bir başka deyişle fıtığı yok etmek. Bunun sonucunda da hasta ağrı, kolda uyuşma ve güç kaybı gibi yakınmalarından kurtuluyor. Günümüzde uygulanan cerrahi operasyonlar boyun fıtığında kesin çözüm sağlayabiliyor.
Kanama riski, her ameliyatta olduğu gibi boyun fıtığı ameliyatında da vardır. Büyük damar yaralanmalarına bağlı kanamalar nadir olmakla beraber önemli sonuçlara yol açabilirler. Ameliyat sonrasında çok az bir hasta grubunda, küçük damarlardan kaynaklanan kan sızıntıları cilt altında bir kan pıhtısına yola açabilirler.
Ağrısız bir tedavi yöntemi olan fizik tedavi uygulamaları ile boyun fıtığına kısa süre içerisinde kesin çözümler üretmek mümkündür. Fizyoterapi ile boyun fıtığı tedavisi boyun fıtığında birkaç seansta etkili sonuçlar ortaya koymaktadır.
Boyun fıtığı ameliyatı, bel fıtığı ameliyatına göre çok daha hızlı bir iyileşme dönemi gösteren ameliyattır. Boyun fıtığı hastaları ameliyatın ertesi günü bile çalışabilirler, aynı gün taburcu olabilirler. Bir haftayı geçiren hasta pek olmaz.
Sinire ve sinir köküne baskı artarsa, uyuşukluk ve elde güç kaybı görülebilir. Muayene eden doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında tespit edebilir. Kesin tanı için boyun grafisi, tomografi, MR, EMG gibi radyolojik tetkikler uygulanarak teşhis belirlenir.
Etmez.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığı hem beyni hem de sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Dolayısıyla beyin ve sinir cerrahi uzmanları bu hastalıkla ilgilenirler. Omurlar arasında diskler bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri