Direk omuriliğe basar ise idrar tutamama, bulunduğu seviyenin altında güçsüzlük veya felç gibi durumlara neden olabilir. Boyun fıtığı tanısında mutlak suretle MR çekilmesi gereklidir. Ayrıca bası bulgularında tereddüt varsa EMG ile tanı teyit edilmelidir.
Beyin, bel, ayak, bacak ve boyun emarı gibi çekimlerle çeşitli bölgeler inceleme altına alınabiliyor. Boyunda görülen fıtık, sinir sıkışması, tümör, kemik kanseri, kırık, incinme gibi bulguların tespit edilmesinde boyun emarının katkısı büyük.
MR; bel fıtığı, boyun fıtığı, belde ve sırtta görülen kanal darlığı, beyin hastalıkları, omurilik ve omurga tümörleri gibi hastalıkların tanısı için uzman doktorlara tarafından hastadan MR (emar) çekimlerini istemektedir.
Boyun MR çekiminde boyundaki tümör, sıkışma, fıtık ya da diğer rahatsızlıklar görüntülenir. Boyundaki ağrıların sebebi MR ile analiz edildiğinde tedavi çok daha kolay hale gelir. Uzman hekimler MR çekimine başvurarak ilgili bölgedeki rahatsızlığın tanısını net bir şekilde koymak istemektedir.
Boyun fıtığı hem beyni hem de sinirleri etkileyen bir hastalıktır. Dolayısıyla beyin ve sinir cerrahi uzmanları bu hastalıkla ilgilenirler. Omurlar arasında diskler bulunmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir. Boyun ağrısı: Başın arka kısmından şakaklara doğru yayılabilir. Şiddetli, geçmeyen kola yayılan ağrı şeklinde görülür.
Çünkü bu çok değişik hastalıkların tedavileri de doğal olarak birbirinden farklıdır. Onun için boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya boyun tümörü düşünülen hastaların mutlaka nöroşirürji (beyin, omurilik, sinir cerrahisi) uzmanına gitmeleri gerekir.
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
Boyun emar ile boyun fıtığı teşhis edilir. Bunun dışında kanser yâda tümör belirtileri de burada görülebilir. Bu nedenle kesin bir tanı koyabilmek için doğru bir şekilde boyun emar görüntülenmesi gerekir. Erken teşhis her zaman hayat kurtardığı için boyun emar çekimleri de bu doğrultuda hayati bir öneme sahiptir.
Beyin tümörü tanısı görüntüleme yöntemleri, hastaların tıbbi öyküsü ve nörolojik muayene sonucunda konulmaktadır. Özellikle Manyetik Rezonans (MR) ve beyin tomografisi teşhis sırasında öncelikle başvurulan yöntemlerdir.
Modern görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı konuluyor
Beyin tümörü tanısı günümüzde en sık olarak bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (MR) yöntemleriyle konulmaktadır.
Boyun fıtığı genellikle boyundan tek bir kola yayılan ağrı, kolda ve elde olan uyuşma ile seyreder. Bu tabloya o kolda ve elde güçsüzlük eşlik edebilir. Eğer fıtıklaşan disk parçası çok büyükse ve omuriliğe de baskı yapıyorsa bacaklarda uyuşma ve güçsüzlük de yapabilir. Boyun fıtığında ağrı boyundan çok koldadır.
Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID' ler) boyun fıtığı sonucu oluşabilecek çevre dokular ve sinirlerdeki inflamasyonun (tahrişin) kontrolünü sağlayabilir. Bunlar içinde ibuprofen, naproxen, diklofenak gibi reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir? Hastalar çoğunlukla boyun ve kol ağrısı şikayetiyle doktora başvurur. Diskin içinden dışarıya taşan kısım omurilik kanalından sinir köküne baskı yapar ve bunun sonucunda boyunda ve kolda ağrı görülür.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun düzleşmesinde en sık görülen şikayet boyun ağrısıdır. Boyun düzleşmesinden kaynaklanan ağrı sırt ve omuza yayılabilir. Bazı durumlarda baş ağrısı da eşlik edebilir.
Boyun fıtığı genellikle etkilenen tarafa göre kol ağrısı ile belirti verir. Boyun ve kol ağrısının yanı sıra omuz, sırt, baş ve kürek kemiğinde de ağrı oluşabilir. Kolda uyuşma ve güç kayıpları da sık görülen şikayetler arasındadır. Hastalardaki güç kaybı bir bardağı kavrayamamaya neden olabilir.
Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri