Boyun düzleşmesinde vagus siniri gerilirse; kalp atışlarında düzensizlik (çarpıntı), sık ve yüzeysel nefes alıp verme, midede şişkinlik, hazımsızlık ve gaz şikayetleri, uzun vadede de kabızlık sorunlarına yol açabilir. Bu şikayetlerin hepsi birlikte olabileceği gibi bir veya birkaçı da olabilir.
Boyun fıtığı belirtileri : Boyun ve/veya kollarda ağrı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, çarpıntı, boğazında sıkılma hissi, kronik yorgunluk, hafızada zorlanma ve hatırlama güçlüğü, gürültüye tahammülsüzlük gibi belirtilerin bir veya birkaçı var ise teşhiste boyun fıtığı ...
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri
İlerlemiş bir boyunda fıtık, boyun omurlarının arasındaki disklerin daha fazla sıkıştığı veya yıprandığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda, boyun ağrısı şiddetli ve sürekli hale gelebilir, omuzlarda ve kollarda yayılan güçsüzlük ve uyuşma artabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Boyun fıtığı patlaması yaşandığında olan bölgede uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Fıtığın yaşandığı bölgeden omuzlara, kollara ve ellere doğru da bu belirtiler yaşanabilir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Boyun fıtığı hastalarında sıklıkla görülen radiküler ağrı, boyun bölgesinde sıkışan bir sinir nedeniyle omuzlara, kollara, ellere veya parmaklara vurabilen ağrı ile karakterizedir. Bu tarz ağrılar sinir köküne yapılan basının derecesine göre baş bölgesine, boyun bölgesine, omuz ve kollara rahatlıkla yayılabilir.
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Kronik boyun ağrısı olan hastalarda solunum hacimleri daha düşüktür. Kas kuvveti ve dayanıklılığı, servikal hareket açıklığı ve düşük Pco2'nin de azalmış göğüs genişlemesi ve boyun ağrısı ile önemli ölçüde ilişkili olduğu bulunmuştur.
Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.
Boyun Fıtığı ciddi şekilde Hipertansiyon yapar.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Genellikle ağrı tek kola yayılır. Dirseğe veya ele kadar yayılabilir.
Boyun omurgası patolojilerinde ağrı boyundan başa, sırta, göğse, kollara yayılabilir. Bazen kalp üzerinde veya sırtta kalp krizi kuşkusu uyandıracak ağrı olabilir. Boyun ağrısına çoğunlukla tutukluk, uyuşma, karıncalanma, bulanık görme, kulak çınlaması, denge bozukluğu, baş dönmesi, çarpıntı gibi semptomlar eşlik eder.
Boyundaki sinir sıkışmasının başlıca belirtisi kola, boyna, göğse ve/veya omuzlara yayılan ağrıdır.
Boyun fıtığı olan kişiler, hafif egzersizler yaparak boyun ve sırt kaslarını güçlendirebilirler. Yoga ve pilates gibi düşük etkili aktiviteler, esneklik ve dayanıklılığı artırabilir. Bununla birlikte, aşırı aktivite, ağır kaldırma veya yüksek etkili egzersizler, fıtığı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.
Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID' ler) boyun fıtığı sonucu oluşabilecek çevre dokular ve sinirlerdeki inflamasyonun (tahrişin) kontrolünü sağlayabilir. Bunlar içinde ibuprofen, naproxen, diklofenak gibi reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Boyun fıtığı boyundan ayaklara kadar giden tüm sinirleri etkiler. Şikayetleri özellikle kolları içine alsa da ilerlemiş olgularda boyundan aşağısının felç kalmasına bile sebebiyet verebilir.
Boyun fıtığı, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir durum olabilir, ancak tedavi edilirse genellikle tehlikeli değildir. Tedavi edilmediği takdirde boyun fıtığı, omurilik hasarı, sinir hasarı ve kalıcı sakatlıklar gibi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Boyun fıtığı servikal omurgada intervertebral diskin omuriliğe doğru taşması ve sinirlere bası sonucu oluşur. Fıtığın hangi mesafeden çıktığına bağlı olarak sağ veya sol kolda bazen dirseğe, bazen el bileğine, bazen parmak uçlarına kadar yayılan ağrı oluşur.
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
Boyun fıtığı, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç veya fizik tedavi yöntemlerinden yararlanır. Boyun fıtıklı hastaların ancak onda biri cerrahi tedaviye aday olur. Bu durumda da; boynun önünden mikroskop ile yapılan başarılı bir ameliyattan sonra kısa sürede normal yaşamlarına dönebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri