Boyun fıtığı; kişinin yaşlanması, meydana gelen travmalar, omurga bölgesinde aşınma veya yıpranma, hareketsizlik, ani stres ve bazen de aşırı ve tekrarlayan egzersizlere bağlı olarak meydana gelir.
Boyun fıtığına iyi gelen doğal yöntemler arasında; masaj, ağrı kremlerinin boyna uygulanması, sıcak, soğuk uygulama, ağrı kesici bitkisel tedavi ve boyna özel hareketler bulunmaktadır. Boyun fıtığına iyi gelen şeyler genel olarak ağrı kesici yöntemlerdir. Bunlardan biri melatonindir.
Rahat bir koltukta arkaya dayanarak kitap okurken ise kitabınızın altına bir yastık yerleştirerek boyun kaslarının yorulmasını engelleyebilirsiniz. HİÇBİR ZAMAN çok uzun süre aynı pozisyonda oturmayınız. Uzun süre oturmanız gerekiyorsa her 30 - 40 dakikada bir kalkarak bir iki adım yürüyünüz sonra yeniden oturunuz.
Araştırmalar göre yüzüstü yatmak omurilik yanında bulunan kasları ve sinir sistemleri baskı altında bırakılır. Bu durumda omurgaya yük biner gibi ağırlık oluşur ve kaslar gerilir. Bu sebeplerden dolayı cenin pozisyonu ve sırt üstü yatış pozisyonları önerilmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
“Pamuk ve yün yastıklar çok faydalıdır, ancak özellikle sıcak havalarda terlemeye neden olabileceğinden boyun kaslarında spazmı arttırabilir. Yastıksız yatmak ya da çok yumuşak veya sert yastıklar ise yeterli boyun desteği sağlamayacağı için boyun problemlerinin gelişmesine neden olabilir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur. Yüz üstü yatmak yerine yan yatmak tercih edilmelidir. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir.
Yürüyüş, yüzme, fitness, hatta basit egzersizler bile boyun kaslarının güçlenmesi için yeterli olabilir. Yapılan ani ve ters hareketler ansızın boynumuzun sakatlanmasına sebep olabilir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Boyun fıtıklarının büyük çoğunluğu ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir. Boyun fıtığı ameliyatı, beyin cerrahları tarafından yapılan bir ameliyattır.
Çoğu insan 6 hafta içinde iyileşir ve normal aktiviteye döner.
Bel ve boyun fıtığı ağrıları dayanılmayacak derecede artar. Üzüntüsünü ve stresine içine atan kişilerde bunlar birçok hastalığın yanı sıra, bel ve boyun fıtığı riskinin de artmasına yol açar. İçe atılan stres ve üzüntü zamanla birikime neden olur ve genel sağlığın bozulmasına yol olacak ani patlamalara yol açar.
Derin Doku Masajı: 100'den fazla masaj türü vardır, ancak boyun fıtığında derin doku masajı ideal bir seçenektir, çünkü fıtıktan ötürü gelişen derin kas gerginliğini ve spazmlarını hafifletmek için büyük bir basınç kullanır.
Stres gelecekte bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi bel ve boyun problemlerine zemin hazırlayabilir. Bu sebeple stresinizi kontrol etmeye öğrenmeniz ağrı, kas gerginliği ve diğer semptomların giderilmesine yardımcı olabilir.
Çoğu durumda ağrı aspirin veya asetaminofen gibi yaygın olarak kullanılan (reçetesiz satılabilen) ağrı kesicilere cevap verir. Eğer şiddetli ve sebat eden ağrınız varsa doktorunuz kısa bir süre için narkotik analjezikler de reçete edebilir.
Düzenli olarak uygulayacağınız 10-15 dakikalık egzersizler ile kasların rahatlaması sağlanabilir. Boyun egzersizlerinde boynu fazla zorlanmamalıdır. Yine boyun tutulması tedavisinde ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.
Boyun fıtıkları omurilik ve sinir köküne ileri düzeyde bası yapmıyorsa ilaç tedavisi, fizik tedavi, boyunluk, boyun egzersizleri gibi konservatif yöntemlerle tedavisi mümkündür. Fizik Tedavi seansları uygulanarak iyileşmenin durumuna göre seanslar bitirilebilir veya uzatılabilir.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Omurga için ideal yatış pozisyonları, sırtüstü ya da yan yatıştır. Yüzüstü yatma, bel çukurluğunun aşırı derecede artmasına yol açar. Bu nedenle önerilmeyen bir pozisyondur.
Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür. Ağrı dışında, ileri derece fıtıklarda, sıkışan sinirin fonksiyonuna bağlı olarak kolların ve parmakların belli bölgelerinde uyuşukluk, karıncalanma, güç kaybı ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Boyun fıtığı, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç veya fizik tedavi yöntemlerinden yararlanır. Boyun fıtıklı hastaların ancak onda biri cerrahi tedaviye aday olur. Bu durumda da; boynun önünden mikroskop ile yapılan başarılı bir ameliyattan sonra kısa sürede normal yaşamlarına dönebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri