Tanıma tenfiz davası kimler tarafından açılır? Bu sorunun cevabı ise; Milletler Arası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un 52. Maddesine göre Yabancı Mahkeme tarafından verilen kararın tenfiz edilmesinde hukukî yararı bulunan herkes, tenfiz isteminde bulunabilir. Tanıma ve tenfiz istemi dilekçe ile olur.
TANIMA VE TENFIZ DAVASI KİME KARŞI AÇILIR? Dava, yabancı mahkemece aleyhine boşanma kararı verilen eski eşe karşı açılır.
Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'un 52. maddesine göre hukuki yararı olan her kişi tenfiz isteminde bulunabilir. O halde eşlerden birisi ölür ise ölen eşin mirasçıları, ülkemizde tanıma ve tenfiz davası açabilecektir.
Tanıma tenfiz davası Türkiye'de istenilen yer aile mahkemesinde açılabilir. Çünkü her iki taraf da avukata vekalet vererek anlaşmışlardır. Arada bu davanın açılması ve kabulü konusunda bir anlaşma yoksa taraflardan birinin Türkiye'deki yerleşim yerinde açılmalıdır. Yetki itirazı duruşma gününe kadar yapılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyet alacaklısı tarafından talep edilebilecektir. Alacaklı, vasiyet alacaklısı olduğunu öğrenmesinden itibaren 10 yıllık hak düşürücü sürede vasiyetnamenin tenfizi davası açabilir. Vasiyet alacaklısı, vasiyetnamenin tenfizi davasını yasal ve atanmış mirasçılara karşı açacaktır.
Maddi ve şekli anlamda kesin hüküm teşkil eden yabancı mahkeme kararları için tanıma tenfiz yapılabilir. Tenfiz , yabancı bir mahkeme kararının icrai etkilerinin ülkemizde icra edilebilmesi demektir.
Her iki taraf farklı avukata vekalet vermiş ve tanıma tenfiz davası açılmış ise mahkemenin iş yoğunluğu da gözetilerek iki ya da üç ay içerisinde işlemler tamamlanacaktır. Ancak tanıma tenfiz davasında yalnızca tek taraf avukata vekalet vermiş ise yaklaşık on iki aya kadar süreç uzamaktadır.
İstanbul ilinde görülen tanıma tenfiz davalarında İstanbul Barosu Tavsiye Ücret Tarifesi 2023 gereğince avukatlık tavsiye ücreti tutarı 35.000 TL olarak belirlenmiştir. Boşanma avukatı ile görüşerek dava ve danışmanlık için en doğru ücret bilgisini alabilirsiniz.
Tanıma, bir yabancı mahkeme ilamının, tanındığı ülkede kesin hüküm kuvveti kazanmasıdır. Tenfiz ise tanımanın bir adım ötesinde, yabancı mahkeme ilamının tenfiz edilen ülkede tanınarak icra edilebilir hale gelmesidir. Tenfiz kararı niteliği itibariyle tanımayı da içerir.
Bu dava, anne ve çocuğa karşı açılır. Ana, çocuk ve çocuğun ölümü hâlinde altsoyu, Cumhuriyet savcısı, Hazine ve diğer ilgililer: Bu kişiler iptal davasını tanıyana, tanıyan ölmüşse mirasçılarına karşı açar.
Tanıma; babanın, nüfus memuruna, mahkemeye, notere veya konsolosluğa yazılı başvurarak resmi senette ya da vasiyetnamede çocuğun kendisinden olduğunu beyan etmesidir. Tanıma beyanında bulunan kimse küçük veya kısıtlı ise, veli veya vasisinin de rızası gerekir.
Bunlar dışında bozulacak ürünlerin toplanması, satılması, acele onarımların yapılması, istihkak davası, el atmanın önlenmesi davası, tapu iptal davası gibi davalar yine aynı şartları taşıması halinde mirasçılardan her biri tarafından tek başına açılabilecektir.
ÖZET : 1. Hasımsız olarak açılan davanın taraf teşkili yapılmaksızın, duruşma açılarak, karşı tarafa savunma imkanı sağlanmadan kabulü usul ve yasa hükümlerine aykırıdır.
Yabancı bir mahkeme kararı bakımından Türk mahkemeleri tarafından verilen tenfiz kararı, tanıma kararını da bünyesinde barındırmaktadır. Zira bir yabancı mahkeme kararının Türkiye'de icra edilebilme kuvveti kazanması için öncelikle Türk mahkemelerinin bu yabancı karara kesin hüküm kuvveti kazandırması gerekmektedir.
Boşanma, tanıma, tenfiz davasında avukata verilecek vekaletname için Fotoğraflı Özel Vekâletname” (Yurtdışında verilmiş boşanma kararına ilişkin tanıma ve tenfiz ibaresi mutlaka vekâletnamede bulunmalıdır.) „5718 s.Yasanın 52. maddesine göre, hukuki yararı bulunan herkes tenfiz isteğinde bulunabilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararların Türkiye'de uygulanabilmesi için Türk Mahkemelerince verilecek tanıma ve tenfiz kararına ihtiyaç bulunmaktadır. Yabancı bir mahkemeden alınan boşanma kararının da Türkiye'de uygulanabilmesi ve geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davası açmak gerekmektedir.
VASİYETİN TENFİZİ; malikin taşınmazını, ölümünden sonra tasarruf etmesini istediği gerçek ya da tüzel kişileri tespit ettiği vasiyetnamesinin, vasiyetname alacaklısı ya da alacaklıları adlarına tescil edilmesi işlemidir.
Tanıma ve tenfiz davaları Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na tabi davalar olduğundan kendisini bir avukat ile temsil etmeyen davacının dava ve duruşmaları takibi zorunludur. Duruşmalara kendisinin ya da avukatının katılmaması halinde dava işlemden kaldırılır.
Tanıma ve tenfiz davaları basit yargılama usulüne tâbidir (MÖHUK m. 55/1). Dolayısıyla karşı tarafa tanıma veya tenfiz talebinde bulunulan dilekçe tebliğ edilmelidir. Bu husus adil yargılanma hakkının zorunlu bir unsurudur, bu sebeple tebliğe ilişkin hükmün emredici bir kanun hüküm olduğu kabul edilmektedir.
Tenfiz işlemi sadece bağımsız olarak işleyen dava yolu üzerinden alınan kararlardan olmaktadır. Tanıma ise işlemde olan bir dava süreci gibi bağımsız bir dava aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Tanıma kararının kesin hükme bağlanması bütün mahkeme karaları için mümkündür.
Özellikle boşanma davaları için velayet, nafaka, mal paylaşımı vb. konuların Türkiye'de de geçerli olması için dava açmak şarttır. Tanıma tenfiz davası açma süresi bu yönüyle mahkeme kararının kesinleşmesinden hemen sonra olarak ifade edilebilir.
Açıklayıcı şekilde konuşmak gerekirse başka ülkedeki mahkemenin vermiş olduğu kararı tanır ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde uygulanmasına karar verir.Tanınan kararın ardından yerel mahkeme tanıma ile ortaya çıkan kararı icra ederek hükmü geçersiz kılabilir ve buna da tenfiz denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri