Önden, yani boyun bölgesinden yapılan ameliyatlarda ses kısıklığı, yutma güçlüğü gibi durumlar da görülebilir.
Gırtlak ve boyun adalelerinde aşırı gerginlik veya sesi doğru çıkartabilmek veya yüksek şiddette çıkarmak için bu adale gruplarında gerginliğe neden olmak, ses tellerinin yapısında bazı değişikliklere neden olur.
Boyun fıtığı belirtileri : Boyun ve/veya kollarda ağrı, ellerde uyuşma, baş dönmesi, kulak çınlaması, gözlerde sinek uçuşması, bulantı, çarpıntı, boğazında sıkılma hissi, kronik yorgunluk, hafızada zorlanma ve hatırlama güçlüğü, gürültüye tahammülsüzlük gibi belirtilerin bir veya birkaçı var ise teşhiste boyun fıtığı ...
Boyunda fıtıklaşmış bir disk, boyun ağrısı, ağrının kola doğru yayılması ve omuz ağrısının yanı sıra kolda veya elde uyuşma ve karıncalanmaya neden olur. Boyun ağrısı ile birlikte diskin sinir köküne baskı yapması durumunda boyun fıtığında görülen belirtiler şunlardır: Boyun, kol, omuz, sırt ve bacaklarda ağrı
İlgili 30 soru bulundu
İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri
İlerlemiş bir boyunda fıtık, boyun omurlarının arasındaki disklerin daha fazla sıkıştığı veya yıprandığı durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda, boyun ağrısı şiddetli ve sürekli hale gelebilir, omuzlarda ve kollarda yayılan güçsüzlük ve uyuşma artabilir.
Önemli: Değerli hastalarım boyun fıtığı boyunda, kollarda, ellerde, parmaklarda, omuzlarda ağrıya neden olabilen komplike bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda kollarda, omuzlarda ve ellerde uyuşma ve karıncalanma ortaya çıkabilir.
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Bu semptomların dışında boyun fıtığı baş dönmesi, kulak çınlaması, görme bulanıklığı , denge kaybı ve bilinç bozukluğu gibi durumların nedeni olabilir.
Boyun fıtığının sinirlere uyguladığı baskı arttıkça, kollarda ve parmaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma hissi hatta güç kaybı görülebilir. Sırt, kol ve omuzlarda oluşan ağrılar gerekli tedavilerin uygulanmaması durumunda şiddetli ve her geçen gün yayılarak devam eden ağrılara dönüşebilir.
Boyun düzleşmesi belirtileri ayrıca yutkunma güçlüğü, iştahsızlık, ileri bakış kısıtlanması, idrar yapmada sıkıntı ve vücudun herhangi bir yarısında felç oluşması gibi belirtiler ile de kendini gösterir.
Kollarda ve ellerde gücün azalması Baş dönmesi. Boyun fıtığına bağlı olarak kaslarda kasılma istem dışı kasılmalar. Kulak çınlaması
Boyun fıtığı tedavi edilmezse durum kötüleşebilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Geçmeyen ses kısıklığı, altta yatan ciddi bir sağlık sorununun bir belirtisi olabilir. Ses telleri üzerindeki kalıcı hasar, Ses tellerinde polip veya kist gibi bir oluşum, reflü, kanser bu duruma neden olabilir.
Ses kısıklığına neden olan, bağırmak ve yüksek sesle konuşmak gibi sesi çok fazla kullanmak, soğuk algınlıkları ve sinüs enfeksiyonları, larenjit, reflü yanı sıra nörolojik hastalıklar, kist ve polipler neden olmaktadır. Yine de ses kısıklığının, geçici bir rahatsızlıktan daha fazlası olabileceği akılda tutulmalıdır.
Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Kişilerde en sık olarak tespit edilen belirtilerin başında boyun ağrısı ve tek taraflı kola doğru yayılan uyuşma, hissizlik ve karıncalanma gibi şikayetler yer alır.
Boyun Fıtığı Çene Ağrısı Yapar mı? Boyun veya servikal omurgadaki fıtıklaşmış diskler, çene ve çevresindeki bölgelerde keskin ağrılara neden olabilir. Disklerden çıkan sıvı, açıkta kalan sinir köklerini etkileyebilir. Bu durumda kişi, vücudunda sinirin duyuyu taşıdığı çene kısmında keskin bir ağrı hissedebilir.
Boyun fıtığı olan hastaların yaklaşık %35'inde terleme bozukluğu gelişir. İnsandan insana terleme şiddeti değişkenlik gösterir. Herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın tamamen ırsi (genetik) olarak ve ırktan, ırka farlılık gösterebilen normal (fizyolojik) terleme şekli ve şiddeti konumuz dışında.
Boyun fıtığı boyundan ayaklara kadar giden tüm sinirleri etkiler. Şikayetleri özellikle kolları içine alsa da ilerlemiş olgularda boyundan aşağısının felç kalmasına bile sebebiyet verebilir.
Zamanla, fıtık küçülme eğilimindedir ve kısmi veya tam ağrı rahatlaması yaşayabilirsiniz. Çoğu durumda, boyun ve / veya kol ağrısı giderilecekse, bunu yaklaşık 6 hafta içinde yapar.
Boyun fıtığı zorlamaya ve ağır kaldırmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Fıtığa bağlı gelişen ağrılar; sırta, kürek kemiğine, omuza, başın arka tarafına ve parmak ucuna kadar inen ağrılar şeklinde görülür.
C5 – C6 (C6 sinir kökü) – üst kolda pazı kası (biceps) önünde ve bilek ekstansör kaslarda güçsüzlüğe neden olabilir. Uyuşma ve ağrı ile birlikte karıncalanma el başparmak tarafına doğru yayılabilir. Bu en yaygın servikal disk hernisi mesafelerindendir.
Boyun fıtığı olan kişiler, hafif egzersizler yaparak boyun ve sırt kaslarını güçlendirebilirler. Yoga ve pilates gibi düşük etkili aktiviteler, esneklik ve dayanıklılığı artırabilir. Bununla birlikte, aşırı aktivite, ağır kaldırma veya yüksek etkili egzersizler, fıtığı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri