Çünkü bu çok değişik hastalıkların tedavileri de doğal olarak birbirinden farklıdır. Onun için boyun fıtığı, boyunda dar kanal veya boyun tümörü düşünülen hastaların mutlaka nöroşirürji (beyin, omurilik, sinir cerrahisi) uzmanına gitmeleri gerekir.
Hiçbir şekilde geçmeyen boyun ağrıları için Fizik Tedavi bölümüne veya Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümüne gidilmelidir. Bu durum ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde yapılan işlemlerden sonra boyun fıtığı tespit edilir ise uzman doktor Fizik Tedavi bölümüne sevk edebilir.
Boyun ağrısı için hastanelerin ortopedi veya fizik tedavi polikliniklerine başvurmak gerekir.
Böyle durumlarda ense ağrısının sebep olabileceği faktörlere öğrenmek için, ''Ortopedi ve travmatoloji'' bölümüne gitmek gerekmektedir.
Bu durumda boyun bölgesindeki hareketlerde kısıtlamalar meydana gelebilmektedir. Hareketleri gerçekleştirirken bu kişilerde acı hissi oluşabilmektedir. Boyun hareketlerinin kısıtlanması ve ağrıların şiddetlenmesi durumunda mutlaka bir doktora gitmek gerekmektedir. Boyun ağrıları için ortopedi bölümüne gidilmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Boyun fıtığı belirtileri olan veya hastalığa sahip kişiler ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilmektedir.
Boyun ağrısı için, ortopedi doktoruna gitmek gerekir. Boyun Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Boyun ağrısına ilk olarak hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji bölümü bakar. Gerek görülürse Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezine sevk edilebilir.
Boyun Fıtığına Hangi Bölüm Bakar? Boyun ağrıları ile ilgili şikayetler üzerine hastaların, hastanelerin Fizik Tedavi bölümlerinde destek alınması gerekmektedir.
Fıtık şikayetlerine genel olarak ortopedi bölümü bakar. Bel, boyun, kasık ya da göbek kısmında meydana gelen fıtık belirtileri ortopedi uzmanı tarafından takibe alınarak, şikayetlerin fıtık olup olmadığı eğer fıtık ise hangi aşamada olduğunun tespit edilmesi için bir takım tıbbi işlemleri yapılıyor.
Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nde; baş ağrıları ve dönmeleri, inmeler, şuur değişikliği ile giden hastalıklar (epilepsi vs), el ayak uyuşmaları ile çeşitli kas güçsüzlüklerinin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir.
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Nörolojik hastalıkların belirtileri arasında; baş ağrısı, felç, dengesizlik, bayılma, çift görme, kas seğirmesi, titreme, uyuşma ve karıncalanma bulunmaktadır. Nörolojik hastalıklardan şüphelen kişiler hemen bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Bu klinik tabloya boyun fıtığı (servikal disk hernisi) denir. Disk normal özelliğini zamanla kaybeder ve kireçlenir. Etrafındaki sinirlere baskı yapar. Fıtıklaşan bölgede disk yapısının kanal içine uzanması ve bu alandaki sinirlerin etkilenmesi sonrasında bu değişikliklere vücut inflamatuar (iltihabi) bir yanıt verir.
Sinire ve sinir köküne baskı artarsa, uyuşukluk ve elde güç kaybı görülebilir. Muayene eden doktor fıtığın varlığını ve seviyesini % 80 oranında tespit edebilir. Kesin tanı için boyun grafisi, tomografi, MR, EMG gibi radyolojik tetkikler uygulanarak teşhis belirlenir.
Boyun fıtığı tanısı, dikkatli bir hasta öyküsü yanında fizik ve nörolojik muayene ile konur. Röntgen, MRI (manyetik rezonans) veya BT (bilgisayarlı tomografi) gibi görüntüleme yöntemleri tanıyı kesinleştirmede ve tedavi planını oluşturmada yardımcı olur.
Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID' ler) boyun fıtığı sonucu oluşabilecek çevre dokular ve sinirlerdeki inflamasyonun (tahrişin) kontrolünü sağlayabilir. Bunlar içinde ibuprofen, naproxen, diklofenak gibi reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Boyun fıtığının en önemli belirtisi boynun bir tarafından başlayıp kola doğru yayılan ağrıdır. Bu ağrı uyuşmaya neden olur ve parmak uçlarına doğru uzanır. Ağrının oluştuğu kol zayıflar ve güç kaybeder. Denge kaybına ve düşmeye neden olabilir.
Boyun fıtığı olan hastalar fıtığın konumuna göre, omuriliğe ya da omurilikten çıkan sinirlere baskı yapıp yapmadığına ve sinire baskı oluyorsa sinirlerin uyardığı bölgeye göre çeşitli belirtilerle yüzleşebilirler. Bu belirtilerden en rahatsız edici olanlarından biri de şüphesiz şiddetli baş ağrılarıdır.
Ağrı, kas gerginliği veya bel ve boyun sorunlarına özgü diğer semptomlarınız varsa, vücut ve kafaca kısa bir ara vermek bu semptomlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir. İşteki baskılardan uzaklaşmak için öğle saatlerinde bir yürüyüş yapın. Birkaç dakika hayal kurun veya kısa bir seyahat ile bunu gerçekleştirin.
Omuz ve sırt bölümlerinden meydana gelen ağrılar konusunda Fizik Tedavi bölümüne genelde gidilir. Ayrıca ortopedi bölümü üzerinden de yine doktor kontrolünde gerekli çözüm yöntemleri ele alınır.
Boyun fıtığında ağrı sadece boyun bölgesiyle sınırlı kalmaz , kollarda , omuzda ,sırtta, göğüs bölgesinde ağrı olabilir. Boyun fıtıkları bazen baş ağrısına neden olabilir ağrı kulaklara yayılabilir. Boyun fıtığı bazen bacak ağrılarına da neden olabilir. Ağrı dışında kollarda ve bacaklarda uyuşma ve hissizlik olabilir .
Boyun fıtığı ne zaman tehlikeli olur? Boyun fıtığının tehlikeli hale gelmesi genellikle nadir görülen bir durumdur. Bununla birlikte omurilik sıkışması, şiddetli kas güçsüzlüğü, şiddetli ağrı gibi bazı belirtiler ciddi bir durumu işaret edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirebilir.
Yan yatarak uyumanız daha iyidir. Baş ve boynunuza yastığın yardımıyla normal bir duruş sağlayın ve kollarınızı aşağıda tutun. Eğer sırt üstü yatmak istiyorsanız yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu nötral pozisyonda desteklemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri